
Στο σκέλος της ποινικής ευθύνης – το οποίο διαχωρίζει από εκείνο των πολιτικών ευθυνών –, το Μαξίμου παίζει καθυστερήσεις. Εως χθες δεν είχε φτάσει στους γαλάζιους η κεντρική γραμμή διαχείρισης (πέραν του γενικόλογου «ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε συγκάλυψη»), παρότι είναι ζήτημα 24ώρων το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ για Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ενόσω η αντιπολίτευση κρατάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κάδρο της πολιτικής ευθύνης – ότι το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρξε σε γνώση και με την ανοχή του. Το πασοκικό αίτημα κατατίθεται, το νωρίτερο, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα φανεί εάν από ενδεχόμενη συνεννόηση κομμάτων (που προσώρας δείχνει δύσκολη) προκύψει και δεύτερη πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Ολα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι, επιδεινώνοντας το βαρύ κλίμα στις τάξεις της ΝΔ. Για «το μετέωρο βήμα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας» μιλάει βουλευτής Αττικής, επιβεβαιώνοντας την κατάσταση αναμονής και εσωστρέφειας. Στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις και δυσπιστία ή έστω αυτοσυγκράτηση στο ποιος υπερασπίζεται ποιον, υπό τον φόβο περαιτέρω αποκαλύψεων και νέου δημοσκοπικού εγκλωβισμού.
Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», μετρήθηκαν κραδασμοί στα πρώτα 24ωρα των αποκαλύψεων (-0,5% η ΝΔ, +2,5% οι αναποφάσιστοι), ενώ η εκτίμηση δείχνει πλέον κάμψη μιας μονάδας. Εκείνο που απασχολεί βαθιά τη ΝΔ (θα κρίνει και ισορροπίες Μαξίμου – Κοινοβουλευτικής Ομάδας) είναι το πότε θα υπάρξουν και πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο (μειωμένες επιδοτήσεις, π.χ.), απειλώντας σε δεύτερο χρόνο να φέρουν ένα σημαντικό κοινό απέναντι στη ΝΔ.
Επόμενη μέρα
Το Μαξίμου τα γνωρίζει αυτά και, μετά το «αποτύχαμε», ρίχνει βάρος στην επόμενη μέρα: είσοδος της ΑΑΔΕ στα ενδότερα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μηχανισμός ανάκτησης «κλεμμένων», προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το πρόστιμο. Ομως η επιστροφή του Μητσοτάκη από το «ησυχαστήριο» του Αγίου Ορους δεν φέρνει μόνο νέες συσκέψεις για «παραδοτέα», αφού τα διλήμματα απαιτούν άμεσα απαντήσεις. Και, ενόσω ο Νικήτας Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι η Βουλή, εφόσον χρειαστεί, δεν θα κλείσει τον Αύγουστο, κανένα από τα «ναι» ή «όχι» της ΝΔ δεν φαίνεται να της προσφέρουν ανώδυνη διέξοδο.
«Ναι» σε Προανακριτική – πακέτο:
βουλευτές την υποστηρίζουν ως σήμα διευκόλυνσης του έργου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Βορίδης και Αυγενάκης εμφανίζονται απρόθυμοι για απευθείας παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, άρα το Μαξίμου έχει να διαχειριστεί αρχικά τη μυστική ψηφοφορία, έπειτα μια πλήρη λειτουργία Προανακριτικής.
«Ναι» σε Προανακριτική με διαχωρισμό:
το ποινικό συζητείται ατομικά όχι «εν συνόλω» λένε οι κυβερνώντες. Βουλευτές βλέπουν δυσκολίες στη διαφορετική αντιμετώπιση των δύο προσώπων, τα οποία επιμένουν ότι δεν θα γίνουν «Ιφιγένειες». Δεδομένος ο κίνδυνος κινήσεων «εκτός γραμμής» στη μυστική ψηφοφορία.
«Οχι»
σε Προανακριτική:
γαλάζιοι εισηγούνται να μην υποκύψει η κυβέρνηση σε «προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», διακρίνοντας περιθώρια ελιγμών. Ενδεικτική η «προσωπική άποψη» του Παύλου Μαρινάκη ότι «ποινικά είναι δύσκολο να δω επιβαρυντικό στοιχείο». Το Μαξίμου περιμένει πυρ ομαδόν περί «κουκουλώματος».
«Ναι» σε Εξεταστική:
πιο «πολιτική» η διαδικασία, βολεύει την κυβέρνηση. Μόνο που αναμένεται ανοιχτή και πλήρης στο φόντο της παραδοχής Μητσοτάκη περί «κακής στιγμής» της Βουλής στην Εξεταστική των Τεμπών. Το ΠΑΣΟΚ έκανε ήδη ένα βήμα παραπέρα: το ««αποτύχαμε» δεν θα συνάδει με Εξεταστικές – «πλυντήριο»».