«Θα συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, θα διαφωνούμε όπου πρέπει, αλλά θα ενεργούμε με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, για τις σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας, μετά τις συναντήσεις του με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους στο πλαίσιο του επίσημου εξαήμερου ταξιδιού του στη χώρα.
«Ήταν μια ευκαιρία για εμάς να αναπτύξουμε τις σχέσεις μεταξύ της Αυστραλίας και της Κίνας», είπε για τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, τον πρωθυπουργό, Li Qiang και τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Zhao Leji, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικές».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η προσέγγιση της κυβέρνησής μου στις σχέσεις μας με την Κίνα είναι υπομονετική, προσεκτική και μελετημένη», υπογραμμίζοντας πάντως ότι «ρίναι απολύτως σαφές ότι είναι προς τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας να έχουμε θετική σχέση με την Κίνα».
«Η Αυστραλία είναι προσηλωμένη στη διατήρηση σταθερών σχέσεων με την Κίνα», είπε.
«Στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της δράσης για το κλίμα, συνεργαζόμαστε με την Κίνα προς όφελος της Αυστραλίας».
Τόνισε δε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει «ανοιχτός διάλογος».
«Είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας μας … ο διάλογος είναι το μέσο για την προώθηση των συμφερόντων μας, τη διαχείριση των διαφορών μας και διαφύλαξης από παρεξηγήσεις».
Σημαντική ήταν και η συγκυρία της επίσκεψης του κ. Albanese στην Κίνα, της δεύτερης του ως πρωθυπουργός, καθώς η Αυστραλία επιζητά την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τον κορυφαίο εμπορικό της εταίρο, μετά από αρκετά χρόνια «αναταράξεων».
Τη Δευτέρα, ξεκίνησε η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Αυστραλία, η Exercise Talisman Sabre, με τη συμμετοχή περίπου 40.000 στρατιωτών από 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Ινδίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Καναδά, η οποία εκτιμάται ότι θα… τραβήξει τα βλέμματα της κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Έλμπριτζ Κόλμπι, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτικής, άσκησε πίεση σε Αυστραλούς και Ιάπωνες αξιωματούχους για να ξεκαθαρίσουν τι πρόκειται να κάνουν σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση (ΗΠΑ-Κίνα) για την Ταϊβάν.
Ο κ. Κόλμπι ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X» ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εφαρμόζει το πρόγραμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» περί αποκατάστασης της αποτροπής, το οποίο περιλαμβάνει «να κληθούν οι σύμμαχοι να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους και να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για τη συλλογική άμυνά μας».
Η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της την Ταϊβάν και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να τη θέσει υπό τον έλεγχό της.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε απορρίπτει την κινεζική διεκδίκηση λέγοντας πως μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας, Pat Conroy, είπε ότι η χώρα μας θα απορρίψει οποιοδήποτε αίτημα των ΗΠΑ να συμμετάσχει σε μια «υποθετική» σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν και δε θα αναλάβει καμία εκ των προτέρων δέσμευση, εν μέσω αναφορών ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει τέτοιες υποσχέσεις στις συζητήσεις για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS.
Ο κ. Albanese ερωτηθείς σχετικά κατά την επίσκεψή του στην Κίνα ανέφερε ότι η Αυστραλία επιθυμεί «ειρήνη και ασφάλεια» στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.
«Υποστηρίζουμε το status quo όσον αφορά την Ταϊβάν. Δεν υποστηρίζουμε καμία μονομερή ενέργεια εκεί… Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας», δήλωσε.
Ερωτηθείς αν θα ήταν λογικό οι ΗΠΑ να απαιτήσουν διαβεβαιώσεις για μια σύγκρουση με την Ταϊβάν, όταν η ίδια η Αμερική διατηρεί μια πολιτική στρατηγικής ασάφειας, ο κ. Albanese σχολίασε: «Μόλις απαντήσατε στην ερώτηση».
Πιεζόμενος να διευκρινίσει την απάντησή του, είπε: «Νομίζω ότι καταλαβαίνετε».
Η Αυστραλία έχει… βρεθεί κάπου στη μέση μεταξύ δύο σημαντικών συμμάχων της.
Στην άμυνα από τη μια (ΗΠΑ) και στο εμπόριο από την άλλη (Κίνα), έχοντας να «υπολογίσει» στην όλη εξίσωση τους δασμούς Τραμπ -και όχι μόνο- από αμερικανικής πλευράς και τις εδαφικές διεκδικήσεις από κινεζικής πλευράς που απειλούν το status quo εν γένει στον Ινδοειρηνικό.
Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας, ο κ. Albanese, όπως είπε, εξέφρασε ανησυχίες για τη στρατιωτική ενίσχυση και τη ναυτική δραστηριότητα της Κίνας σε αυστραλιανά ύδατα.
«Ο πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι η Κίνα πραγματοποίησε (στρατιωτικές) ασκήσεις όπως και η Αυστραλία… (και) εγώ είπα αυτό που είπα τότε: ότι ήταν εντός του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Κίνα, αλλά ότι μας προβλημάτισε η ανακοίνωση και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων με πραγματικά πυρά».
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Πεκίνο καθώς Αυστραλία και Κίνα προσπαθούν να επικεντρωθούν στην οικονομική συνεργασία και όχι στην ολοένα και πιο «μιλιταριστική» αντιπαλότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.
Ο κ. Xi επαίνεσε τον κ. Albanese για την προώθηση ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Αναφέρθηκε στις έως τώρα «σε βάθος συζητήσεις» που έγιναν «για τα στρατηγικά ζητήματα που είναι κρίσιμα για την κατεύθυνση των σχέσεων Κίνας-Αυστραλίας».
«Και έχουμε καταλήξει σε πολλές κοινές αντιλήψεις με προσπάθειες και από τις δύο πλευρές», είπε.
«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι η δέσμευση για ίση μεταχείριση, για την αναζήτηση κοινού εδάφους -ενώ έχουμε τις διαφορές μας- για την επιδίωξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, για τις χώρες και τους λαούς μας».
Κάτι με το οποίο συμφώνησε ο κ. Albanese, ο οποίος ανέφερε ότι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα είναι «ξεχωριστές» από τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
«Η Κίνα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος… Το εμπόριο με τις ΗΠΑ είναι σημαντικό, αλλά αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5%».
Η Αυστραλία δε συνεργάζεται μόνο με την Κίνα, αλλά και με τους εταίρους της σε όλο τον Κόσμο και επιθυμεί όλο και περισσότερο τη διαφοροποίηση του εμπορίου της, πρόσθεσε.
Ο κ. Albanese δήλωσε ότι ο κ. Xi δεν εξέφρασε ανησυχίες για την αυστηροποίηση του καθεστώτος των ξένων επενδύσεων από την κυβέρνησή του ή για τα σχέδια να επαναφέρει το λιμάνι του Ντάργουιν στην αυστραλιανή κυριαρχία.
Επισήμανε ότι συζήτησε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης αναθεώρησης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας που υπογράφηκε για πρώτη φορά το 2015.
«Ο πρόεδρος Xi Jinping και εγώ συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχέσεών μας».
«Συζητήσαμε επίσης τις οικονομικές μας σχέσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την Αυστραλία, και μιλήσαμε για τις δυνατότητες νέας συνεργασίας … Αν δεν υπάρχει επικοινωνία, μπορεί να προκύψουν ατυχίες και παρερμηνείες».
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang προέτρεψε την Αυστραλία να αντισταθεί στον «προστατευτισμό» στο εμπόριο κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Albanese και τους επιχειρηματικούς που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του, προτείνοντας τις δύο χώρες «να έρθουν πιο κοντά».
Σε μια ελαφρώς… καλυμμένη επίθεση κατά των δασμών Τραμπ ο κ. Li τόνισε τη σημασία της διατήρησης των ανοιχτών αγορών και της προβλεψιμότητας.
Πρότεινε ότι η Αυστραλία και η Κίνα πρέπει να ανταποκριθούν από κοινού στην «αυξανόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία».
«Η ανάπτυξη όλων των χωρών αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις [και] υπό αυτές τις συνθήκες, η Κίνα και η Αυστραλία, ως σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία», δήλωσε.
«Η σημασία αυτής της προσπάθειας γίνεται όλο και πιο εμφανής», πρόσθεσε, ζητώντας «δικαιοσύνη και διαφάνεια» και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του ότι θα «επιλύσουν κατάλληλα τα ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην αγορά και την επανεξέταση των επενδύσεων».
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι δύο χώρες ανέφεραν επίσης ότι συμφώνησαν να «συνεχίσουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, να ενισχύσουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, να προασπίσουν τα αντίστοιχα εθνικά τους συμφέροντα και να διαχειριστούν με σύνεση τις διαφορές τους».
ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΚΑΙ… ΕΜΠΟΡΙΟ
Ο πρωθυπουργός, σήμερα, φορώντας ένα καπέλο με το σήμα της αγαπημένης του ομάδας (South Sydney Rabbitohs) επισκέφτηκε το Σινικό Τείχος ακολουθώντας τα βήματα του Gough Whitlam, ο οποίος «ξεκίνησε την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
Δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να επισκέπτεται το μνημείο αυτό για δεύτερη φορά στη ζωή του.
Την πρώτη φορά το επισκέφθηκε ως μέλος μιας διακομματικής αντιπροσωπείας τη δεκαετία του ’90.
«Όταν έγινα μέλος του Κοινοβουλίου το 1996, ήθελα να βεβαιωθώ ότι κατανοούσα την άνοδο της Κίνας», είπε.
«Ήταν πολύ σαφές ότι η Κίνα θα γινόταν μια πολύ ισχυρή χώρα τα επόμενα χρόνια. Και τα οικονομικά επιτεύγματα που έχει σημειώσει η Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες έχουν βγάλει κυριολεκτικά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια».
Μιλώντας εκ νέου για τα συμπεράσματα της επίσκεψής του επισήμανε ότι θα αντιμετωπίσει τα όποια ζητήματα υπάρχουν στις επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις με την Κίνα «κατά περίπτωση», με βάση το εθνικό μας συμφέρον, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει το «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο».
«Είναι προς το συμφέρον του Κόσμου να υπάρχει ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο».
Ο ΤΡΑΜΠ… ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Pew Pew Research Centre, με έδρα την Ουάσινγκτον, η πλειοψηφία των Αυστραλών θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό να έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα παρά με τις ΗΠΑ.
Η τελευταία έρευνα του Pew -σε 24 χώρες- διαπίστωσε ότι η γνώμη για τις ΗΠΑ και τον πρόεδρό τους, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επιδεινωθεί, ενώ η άποψη για την Κίνα και τον πρόεδρό της, Xi Jinping, έχει βελτιωθεί ανά τον Κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς (53%) Αυστραλούς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι προτιμούν να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση από το 39% το 2021.
Μόνο το 42% δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πτώση από το 52% που είχε δηλώσει το ίδιο το 2021.
Ωστόσο, η άποψη των Αυστραλών για την Κίνα και τον κ. Xi παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αρνητική.
Περίπου το 76% των Αυστραλών δήλωσαν ότι έχουν συνολικά αρνητική άποψη για την Κίνα, σε σύγκριση με μόλις το 23% που δήλωσαν ότι έχουν θετική άποψη.
Μόνο το 17% των Αυστραλών δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον κ. Xi ότι «θα πράξει το σωστό σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής», σε σύγκριση με το 77% που δήλωσαν ότι «δεν έχουν εμπιστοσύνη».
The post Albanese: Γνώμονας το εθνικό μας συμφέρον στις σχέσεις με την Κίνα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.