«Η προσέγγιση της κυβέρνησής μου στις σχέσεις μας με την Κίνα είναι υπομονετική, προσεκτική και μελετημένη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping, την οποία χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική».
«Πάντα καθοδηγούμαι από το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας», τόνισε ο κ. Albanese, επισημαίνοντας ότι με τον κ. Xi συμφώνησαν ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για «την προώθηση των συμφερόντων μας, τη διαχείριση των διαφορών μας και την αποφυγή παρεξηγήσεων».
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Πεκίνο, ξεκινώντας συνομιλίες υψηλού επιπέδου, καθώς η Αυστραλία και η Κίνα προσπαθούν να επικεντρωθούν στην οικονομική συνεργασία και όχι στην ολοένα και πιο «μιλιταριστική» αντιπαλότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.
Ο κ. Xi επαίνεσε τον κ. Albanese για την προώθηση ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Αναφέρθηκε στις έως τώρα «σε βάθος συζητήσεις» που έγιναν «για τα στρατηγικά ζητήματα που είναι κρίσιμα για την κατεύθυνση των σχέσεων Κίνας-Αυστραλίας».
«Και έχουμε καταλήξει σε πολλές κοινές αντιλήψεις με προσπάθειες και από τις δύο πλευρές», είπε.
«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι η δέσμευση για ίση μεταχείριση, για την αναζήτηση κοινού εδάφους -ενώ έχουμε τις διαφορές μας- για την επιδίωξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, για τις χώρες και τους λαούς μας».
Κάτι με το οποίο συμφώνησε ο κ. Albanese, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες προς τον κ. Xi για τη στρατιωτική ενίσχυση και τη ναυτική δραστηριότητα της Κίνας σε αυστραλιανά ύδατα.
«Ο πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι η Κίνα πραγματοποίησε (στρατιωτικές) ασκήσεις όπως και η Αυστραλία… (και) εγώ είπα αυτό που είπα τότε: ότι ήταν εντός του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Κίνα, αλλά ότι μας προβλημάτισε η ανακοίνωση και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων με πραγματικά πυρά».
Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με το ABC, ότι ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας σε γεύμα.
«Δεν είναι απλώς φιλοξενία. Δείχνει ότι ο Xi έχει προσωπικό ενδιαφέρον … σπάνια προσθέτει ‘προσωπική θέρμη’ στις σχέσεις του με ξένους ηγέτες … είναι επειδή βλέπει αξία — και πιθανώς ευκαιρία — στον Albanese και την Αυστραλία».
ΗΠΑ-ΚΙΝΑ
Ο κ. Albanese ανέφερε ακόμα ότι οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα είναι «ξεχωριστές» από τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
«Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι ξεχωριστές. Η Κίνα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος… Το εμπόριο με τις ΗΠΑ είναι σημαντικό, αλλά αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5%».
Η Αυστραλία δε συνεργάζεται μόνο με την Κίνα, αλλά και με τους εταίρους της σε όλο τον Κόσμο και επιθυμεί όλο και περισσότερο τη διαφοροποίηση του εμπορίου της, πρόσθεσε.
Ο κ. Albanese δήλωσε ότι ο κ. Xi δεν εξέφρασε ανησυχίες για την αυστηροποίηση του καθεστώτος των ξένων επενδύσεων από την κυβέρνησή του ή για τα σχέδια να επαναφέρει το λιμάνι του Ντάργουιν στην αυστραλιανή κυριαρχία.
Επισήμανε ότι συζήτησε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης αναθεώρησης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας που υπογράφηκε για πρώτη φορά το 2015.
«Ο πρόεδρος Xi Jinping και εγώ συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχέσεών μας».
«Συζητήσαμε επίσης τις οικονομικές μας σχέσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την Αυστραλία, και μιλήσαμε για τις δυνατότητες νέας συνεργασίας … Αν δεν υπάρχει επικοινωνία, μπορεί να προκύψουν ατυχίες και παρερμηνείες».
The post Albanese: Προσεκτική και μελετημένη η προσέγγιση στις σχέσεις με την Κίνα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.