
Τις γεωγραφικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, που διαθέτουν το απαραίτητο «ηλεκτρικό απόθεμα», δείχνει πρόσφατη μελέτη του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως τους πλέον κατάλληλους «υποδοχείς» φιλοξενίας των σχεδιαζόμενων «mega» ή «giga» data centers στην Ελλάδα.
Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Αττικής, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει νέα data centers, πέραν αυτών που ήδη έχουν προγραμματιστεί.
Μέχρι και το 2030, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα θα λειτουργούν συνολικά 18 data centers (τα 3 μεγάλου μεγέθους), εκ των οποίων τα 10 -13 θα εγκατασταθούν στην Αττική (κυρίως στην Ανατολική). Ενα εξ αυτών είναι και o εθνικός υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» που θα υποστηρίζει το εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης «Φάρος», στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου.
Στην υπόθεση των data centers, ο ΑΔΜΗΕ έχει κομβικό ρόλο, καθώς – εκτός των άλλων – καλείται να προβλέψει αλλά και να μεριμνήσει για τη διασφάλιση της επάρκειας του ηλεκτρικού αποθέματος για την υποστήριξη κάθε είδους φορτίου, συμπεριλαμβανομένων των data centers.
Δηλαδή, ο αριθμός των data centers που μπορούν να αναπτυχθούν, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα της ηλεκτρικής ισχύος, η χωρητικότητα του δικτύου και οι επενδύσεις σε υποδομές.
Ηδη, ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ηλεκτρικό δίκτυο θα μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη data centers στην Ελλάδα.
Κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε υποδομές Πληροφορικής. Στο πλαίσιο αυτό, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, «δεν υπάρχει ένας σταθερός αριθμός data centers, όμως η Ελλάδα φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει μια σημαντική αύξηση των κέντρων δεδομένων, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και θα υπάρξει συντονισμός στο ηλεκτρικό δίκτυο».
Σημειώνεται, ότι με βάση τον ενεργειακό χάρτη που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φαίνεται ότι στη Δυτική Μακεδονία μπορούν να εγκατασταθούν data centers συνολικής δυναμικότητας 700 MW και στη Θεσσαλία αντίστοιχα έργα 650 MW. Την τετράδα συμπληρώνουν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν δραστηριότητες με συνολική ζήτηση (capacity) έως 500 MW. Την εξάδα «κλείνουν» η Ηπειρος και η Δυτική Ελλάδα, έχοντας μια αθροιστική ικανότητα 400 MW.
Η κορεσμένη Αττική βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα.
Συγκεκριμένα, στην Αττική τα διαθέσιμα περιθώρια σύνδεσης νέων data centers δεν υπερβαίνουν τα 250 MW. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο Λεκανοπέδιο δεν υπάρχει παρά ένα μόνο σημείο σύνδεσης με δυνατότητα μεγαλύτερη από μερικές δεκάδες MW. Μόνο η Κρήτη, που κινείται στα επίπεδα των 100 MW, έχει μικρότερο capacity από το Λεκανοπέδιο.