
Σε υπόθεση για τρεις αναδεικνύονται οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), με την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Λιθουανία να υποστηρίζουν η καθεμία τους δικούς της υποψηφίους.
Μετά την υποβολή υποψηφιότητας από τον τρέχοντα πρόεδρο, τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου, οι ομόλογοί του της Ισπανίας και της Λιθουανίας, Κάρλος Κουέρπο και Ριμάντας Σάτζιους αντίστοιχα, ανακοίνωσαν και επίσημα την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την προεδρία του οργάνου.
Η εκλογή του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Ιουλίου και για την ανάδειξη του νικητή απαιτείται απλή πλειοψηφία, τουλάχιστον 11 στις 20 ψήφους. Ο Ντόναχιου ανέλαβε τα ηνία στο άτυπο σώμα των υπουργών Οικονομικών το 2020 και όταν έθεσε ξανά υποψηφιότητα το 2022 ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.
Ο επικεφαλής του Eurogroup έχει μεταξύ άλλων βαρύτητα στη χάραξη πολιτικής των Βρυξελλών. Ως πρόεδρος έχει την ευθύνη να διασφαλίζει ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα συντονίζουν τις εθνικές οικονομικές πολιτικές. Η θέση αυτή είχε αποκτήσει πολύ μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη το 2010.
Ο Ντόναχιου χαρακτηριζόταν από παράγοντες των Βρυξελλών ως το φαβορί για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να κερδίσει μια τρίτη θητεία, φτάνοντας κοντά στο να ξεπεράσει το ρεκόρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως ο μακροβιότερος επικεφαλής του Eurogroup.
Ο αντίπαλός του, Κάρλος Κουέρπο, από την πλευρά του στο παρελθόν έχει εμφανιστεί ως υπέρμαχος μεγαλύτερου κοινού δανεισμού στους κόλπους της ευρωζώνης. Τέτοιες πολιτικές παραδοσιακά δεν υποστηρίζονται από πιο συντηρητικές δημοσιονομικά χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία κι άλλες και για τον λόγο αυτόν ο Κουέρπο δεν ανέφερε κάτι σχετικά στην επιστολή που έστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης όταν παρουσίασε την υποψηφιότητά του, σχολίαζε το Euractiv.
Ο Κουέρπο έκανε καριέρα στον δημόσιο τομέα μέχρι που διορίστηκε από τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ως υπουργός Οικονομίας τον Δεκέμβριο του 2023, αντικαθιστώντας τη Νάντια Καλβίνιο όταν εκείνη ανέλαβε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως υποψήφιο για αλλαγή, ο Κουέρπο δεν παρέλειψε στην επιστολή του να ασκήσει κριτική στον Ντόνοχιου – του οποίου ο κύριος ρόλος είναι ο οικονομικός συντονισμός μεταξύ των χωρών – ζητώντας να περάσει το Eurogroup από τα λόγια στην υλοποίηση αποφάσεων.
Τελευταία στιγμή
Η υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής του Κουέρπο ήρθε αμέσως μετά την άρνηση της Ισπανίας να επιτύχει τον στόχο δαπανών του 5% του ΝΑΤΟ και σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση του Σάντσεθ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Κουέρπο θα μπορούσε, εάν εκλεγεί, να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Από την πλευρά του ο Σάτζιους, βετεράνος υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να συγκεντρώσει υποστήριξη από χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, οι οποίες ζητούν περισσότερες δαπάνες στην άμυνα. Τέτοιες χώρες είναι εκτός από τη Λιθουανία και η Εσθονία και η Λετονία. Ο Κουέρπο, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να λάβει την υποστήριξη χωρών του Νότου που τάσσονται υπέρ των δαπανών, όπως η Πορτογαλία και η Γαλλία.
Η σχέση του Ντόνοχιου με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ – είναι πιθανό να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα στην κούρσα. Ο Κουέρπο και ο Σάτζιους, αντίθετα, είναι ευθυγραμμισμένοι με το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το οποίο έχει χάσει σημαντική επιρροή στο παιχνίδι εξουσίας των Βρυξελλών τα τελευταία χρόνια.