Tεχνητή Νοημοσύνη: Σπάει τα κοντέρ με ασύλληπτες κεφαλαιοποιήσεις

Η Nvidia και η Microsoft κοντράρονται σκληρά για τον τίτλο της εισηγμένης με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, με τη χρηματιστηριακή αξία της πρώτης να φτάνει το αστρονομικό ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – ποσό που συγκρίνεται με το ΑΕΠ της Γερμανίας ή της Ιαπωνίας – και τη δεύτερη να ακολουθεί κατά πόδας.

Το ράλι που πραγματοποίησαν όλο το περασμένο διάστημα τα αμερικανικά χρηματιστήρια, παρά τις εξελίξεις με δασμούς και εμπορικούς πολέμους, έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των μετοχών, περιλαμβανομένων και των εταιρειών τεχνολογίας οι οποίες έχουν επωφεληθεί από τη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia ξεπέρασε μέσα στην εβδομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία εισηγμένης τα 4 τρισ. ενώ αυτή της Microsoft βρέθηκε στα 3,75 τρισ. δολάρια και στη Wall Street έχουν αρχίσει να πέφτουν τα στοιχήματα για το πού θα φτάσει πλέον η κούρσα. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Apple με 3,14 τρισ. δολάρια.

Η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone ήταν η εισηγμένη με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο μέχρι που ξεκίνησε η ξέφρενη κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η κεφαλαιοποίηση ή χρηματιστηριακή αξία αποτελεί λογιστικό ποσό που προκύπτει καθημερινά από την τιμή κάθε μετοχής επί τον συνολικό αριθμό των μετοχών μιας εταιρείας.

Στις επόμενες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Amazon με κεφαλαιοποίηση 2,37 τρισ., η Alphabet (Google) με 2,17 τρισ., η Meta Platforms (Facebook) με 1,85 τρισ., η πετρελαϊκή Saudi Aramco με 1,6 τρισ., η Broadcom με 1,3 τρισ., η εταιρεία μικροτσίπ TSMC με 1,2 τρισ., η επενδυτική Berkshire Hathaway με 1,03 τρισ., η Tesla με 959 δισ. και η JPMorgan με 790 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για τεράστια ποσά τα οποία, αν και είναι λογιστικά, πλησιάζουν ή είναι υψηλότερα ακόμη και από ΑΕΠ κορυφαίων οικονομιών. Ενδεικτικά, το ΑΕΠ της Γερμανίας διαμορφώνεται στα 4,5 τρισ. δολάρια. Της Ιαπωνίας είναι 4,2 τρισ., της Ινδίας 3,56 τρισ., της Βρετανίας 3,38 τρισ., της Γαλλίας 3,04 τρισ. και της Ιταλίας 2,3 τρισ. δολάρια.

Ο ρόλος της ΑΙ

Nvidia και Microsoft ανήκουν όπως όλα δείχνουν ήδη στο μεγαλύτερο και πιο αποκλειστικό «κλαμπ» στο χρηματιστήριο, με τη συνδυασμένη τους κεφαλαιοποίηση να πλησιάζει τα 8 τρισ. δολάρια.

Οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται σώμα με σώμα στον τομέα αυτό αφού ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη ήταν αυτός που τις έφερε στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Η Microsoft ως γίγαντας του λογισμικού και υπηρεσιών «νέφους» (cloud) παραμένει πολύ μεγαλύτερη εταιρεία από τη Nvidia όσον αφορά τα ετήσια έσοδα, σχολίαζαν αναλυτές στη «Wall Street Journal». Επίσης η Microsoft βρίσκεται σε διαφορετική θέση στην αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia γνωρίζει άνθηση επειδή κάθε εταιρεία που θέλει να μπει στην τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται να αγοράσει μικροτσίπ της.

Η περαιτέρω άνθηση της Microsoft θα εξαρτηθεί από την προθυμία μεγάλου αριθμού πελατών από τους οποίους εξαρτάται – τόσο επιχειρήσεων όσο και καταναλωτών – να πληρώσουν περισσότερα για υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, σχολίαζε η αμερικανική εφημερίδα.

Οι προοπτικές

Οι δύο εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να παραμένουν ισχυρές στη Wall Street, εκτός αν υπάρξουν εκπλήξεις στις κεφαλαιαγορές από τον εμπορικό πόλεμο ή γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάσουν τα χρηματιστήρια.

Ο μετασχηματισμός της Microsoft του διευθύνοντος συμβούλου Σάτια Ναντέλα, από παραδοσιακή εταιρεία λογισμικού σε τεράστιο όμιλο τεχνητής νοημοσύνης έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ενώ η Microsoft ήταν κάποτε γνωστή κυρίως για τα λογισμικά Windows και το Microsoft Office, τώρα έχει γίνει πανίσχυρος παίκτης στην ΑΙ μέσω της πλατφόρμας cloud computing Azure. Η πλατφόρμα Azure προσφέρει ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων που επιτρέπουν σε προγραμματιστές να δημιουργούν και να αναπτύσσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, τοποθετώντας τη Microsoft στην πρώτη γραμμή της επανάστασης του cloud computing.

Αυτή η στρατηγική στροφή έχει αποδειχθεί όπως όλα δείχνουν εξαιρετικά επικερδής, με τον τομέα υπηρεσιών της εταιρείας να αποφέρει έσοδα 54,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο, από 44,8 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Azure επωφελείται από κάθε δολάριο που δαπανάται σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας έναν κύκλο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθερή, σύνθετη ανάπτυξη της εταιρείας. Ενώ η Nvidia κέρδισε πρώτη την κούρσα για κεφαλαιοποίηση στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, «το ευρύτερο τεχνολογικό οικοσύστημα της Microsoft και οι πολλαπλές ροές εσόδων την τοποθετούν σε καλή θέση για το επόμενο ταξίδι προς το όριο των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπουν οι αναλυτές», σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς στο Investing.com.

Η άνοδος της Nvidia ήταν ακόμη πιο ραγδαία, ιδιαίτερα από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό το ChatGPT στα τέλη του 2022 – και πυροδότησε πρωτοφανές ενδιαφέρον για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ισχυρές μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της εταιρείας αναδείχθηκαν στην πορεία ως η απαραίτητη λύση υλικού (hardware) για τη λειτουργία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, καθιστώντας τη Nvidia τον κατασκευαστή μικροτσίπ για πάσης φύσεως τεχνολογική εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η τιμή της μετοχής της Nvidia έχει σχεδόν οκταπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται από 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε σχεδόν 3,9 τρισ. δολάρια σήμερα.

Η κυριαρχία της εταιρείας στα μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης έχει δώσει στον διευθύνοντα σύμβουλο Τζένσεν Χουάνγκ το πάνω χέρι στην αγορά ΑΙ. Επίσης ο ίδιος ως ιδρυτής της εταιρείας έχει γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που το Bloomberg εκτιμά σε 140 δισ. δολάρια.