
Σχεδιάζεται κάτω από το ραντάρ εδώ και μήνες στο football factory του Ρέντη. Και είναι αλήθεια πως η εφαρμογή του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί αν το εγχείρημα «ομάδες Β ́» έπειτα από έναν αποτυχημένο κύκλο τετραετίας έχει όντως μια δεύτερη ευκαιρία, τότε αυτή δεν μπορεί παρά να είναι (και) η δεύτερη απόπειρα του Ολυμπιακού.
Ενός οργανισμού που το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει μάθει να τα παρατά…
Πήραν ήδη οι Ερυθρόλευκοι τη θέση τους στην αφετηρία της επόμενης Super League 2. Και έχουν ξεκινήσει έναν περισσότερο προσεκτικό αγωνιστικό σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας ως οδηγό μια σειρά από αβλεψίες που έπαιξαν τον ρόλο τους στην πρώτη απόπειρα. Στην τριετία 2021-24 που κατέληξε στον υποβιβασμό και την υποχρεωτική «απόσυρση» τους.
Αυτή τη φορά φαίνεται πως σχηματίζουν ένα ρόστερ όχι αποκλειστικά από παιδιά της «ακαδημίας» που ψάχνουν τρόπο να περάσουν στην απέναντι όχθη του ποδοσφαίρου, αλλά συμβατό με τις ανάγκες μιας δύσκολης κατηγορίας όπως η Super League 2. Μιας λίγκας με υπό συζήτηση αγωνιστικές συνθήκες. Ενίοτε τραγικούς αγωνιστικούς χώρους. Βετεράνους ποδοσφαιριστές να κυριαρχούν. Διαιτητές που μπορεί να σε βγάλουν από τα ρούχα σου -όπως συνέβη κατ επανάληψη στα χρόνια της «εξυγίανσης»-.
Που πρέπει πριν από όλα να την καταλάβεις για να συντονιστείς μαζί της.
Δεν είναι απλό να βγάλεις από τη «γυάλα» και την ασφάλεια ενός κορυφαίου αθλητισμού οργανισμού παιδιά 17-19 χρονών και να τα ρίξεις σε μια τέτοια… αρένα, για να κερδίσουν εμπειρίες. Δεν φτάνουν άλλωστε μόνο οι εμπειρίες καθώς για να γίνεις ένας ποδοσφαιριστής επιπέδου Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού κλπ. Πρέπει να μάθεις και να νικάς.
Τα έβαλαν όλα αυτά οι Πειραιώτες στο τραπέζι σε μια συζήτηση γύρω από τον Ζοσέ Ανιγκό. Και το think tank τους οδήγησε σε μια σειρά από αποφάσεις διαφορετικές σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να επιστρατευθούν δύο σπουδαίοι, σαν τον Ματιέ Βαλμπουενά και τον Δημήτρη Σιόβα που γυρίζουν στον Ρέντη για να παίξουν στον Ολυμπιακό Β ́ κλείνοντας στα χρώματα που τους αρμόζει τις σπουδαίες καριέρες τους.
Κάπως έτσι στην ομάδα που θα αναλάβει σαν προπονητής ο -περσινός της U-19 που έφτασε ως τους «8» του Youth League- Ρομέν Πιτό, θα υπάρχουν και ποδοσφαιριστές και σαν τον Αποστόλη Μαρτίνη που μεγάλωσε στον Ρέντη αλλά είναι πλέον 24-25 και μετρά καμιά ενενηνταριά συμμετοχές στην Super League 2. Κάπως έτσι θα προκύψει ένας «κορμός» που θα κάνει πιο εύκολη την αλλαγή προσώπων ανάμεσα στην πρώτη ομάδα και τις υποδομές.
Σε παιδιά δηλαδή που το ένα Σάββατο μπορεί να παίζουν στον Ολυμπιακό Β ́ και το επόμενο στην πρώτη ομάδα. Ή σε νεότερους που μπορεί να ανεβαίνουν στην Β ́ από τις υποδομές και τα πρωταθλήματα U-19 ή U-17. Μοιάζουν ωραία όλα αυτά στην ανάγνωση, αλλά η εφαρμογή τους είναι δύσκολο σπορ. Γιατί οι ομάδες Β ́ που εδώ και δεκαετίες αξιοποιούνται σοβαρά από κορυφαίους οργανισμούς, πριν δημιουργήσουν τους σταρ του μέλλοντος, δημιουργούν ισορροπία.
Το καλοκαίρι του 2021 όταν ξεκίνησε αυτή η απόπειρα ήταν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Σήμερα με την επιστροφή των Ερυθρόλευκων είναι ο -μοναδικός που επιβίωσε- Δικέφαλος του Βορρά και ο Αστέρας Τρίπολης που καβάλησε από πέρσι το κύμα. Αν οι Ερυθρόλευκοι τα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα manual, τότε μπορεί κάλλιστα να δώσουν ξανά ιδέες. Ειδικά σε μια εποχή που άπαντες έχουν καταλάβει τη σημασία να δημιουργήσουν οι ίδιοι τους «επόμενους» ποδοσφαιριστές τους.
Μέχρι τότε; Παιδιά σαν τον θεόρατο Κωνσταντίνο Αγγελάκη, σέντερ φορ με μπόι 1,97μ που έρχεται από την Τρίπολη για να παίξει Youth League αλλά και στην ομάδα Β ́. Σαν τον διεθνή winger Νίκο Ζουγλή με τις 40 συμμετοχές στη Super League, που τον συνοδεύει. Σαν τον Σταύρο Πνευμονίδη και τον Αργύρη Λιατσικούρα που αναμένεται να βρεθούν στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Σαν τον Ετάν Κορτές που έρχεται από την Αζαξιό. Σαν τον Πέτρο Κολοκοτρώνη και τον Έρικ Χάμζα που καταφθάνουν και αυτοί στον Ρέντη με την φήμη των καλύτερων 17αρηδων πλην Ολυμπιακού.
Όλοι τους ανεβάζουν τον δείκτη της προσδοκίας