Αρχίζει το Παγκύπριο Συνέδριο Αποδήμων

Αρχίζει απόψε στη Λευκωσία το Παγκύπριο Συνέδριο Αποδήμων – Ομιλία θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κυπριακής διασποράς από όλο τον κόσμο

Αρχίζει απόψε στη Λευκωσία το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων με σύνθημα «Από τις θάλασσες του κόσμου…στη γη που μας ενώνει».

Στην εναρκτήρια τελετή, που πραγματοποιεται στις 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ομιλία θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χαιρετισμούς θα κάνουν ο Αρχίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης-Μιχαήλ Λοβέρδος, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας μοσπονδίας Αποδήμων (ΠΟΜΑΚ) Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Πγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακόύ Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Χρίστος Τούτον.

Το Συνέδριο διοργανώνεται μεταξύ 26-29 Αυγούστου από την Υπηρεσία Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις ηγεσίες της ΠΟΜΑΚ, της ΠΣΕΚΑ και της ΝΕΠΟΜΑΚ, και αναμένεται να αναδείξει για ακόμη μία φορά τον διαχρονικό ρόλο της κυπριακής διασποράς ως πολύτιμου συνδετικού κρίκου μεταξύ της Κύπρου και των χωρών, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι απόδημοι.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κυπριακής διασποράς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους αρμόδιους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενέργειας, άμυνας, αγνοουμένων, παιδείας και επαναπατρισμού ταλέντων, καθώς και θέματα Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, «ιδιαίτερη στιγμή θα αποτελέσει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη σε δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν των συνέδρων, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τιμηθούν καταξιωμένοι Κύπριοι Διασποράς και Επαναπατρισθέντες».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί επίσης από τον Δήμο Αθηένου τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου Νίκου Μουγιάρη, στην Αθηένου, στην οποία θα παρευρεθούν όλοι οι σύνεδροι, τιμώντας την προσφορά του στην ομογένεια και στην πατρίδα.

Με τη λήξη του Συνεδρίου την Παρασκευή, 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Σκαλί Αγλαντζιάς καλλιτεχνική εκδήλωση μνήμης για τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή, με τίτλο «Τίποτα δεν τέλειωσε ακόμα», στην οποία θα λάβουν μέρος σημαντικοί ερμηνευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του στιχουργού και ποιητή Πόλυ Κυριάκου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και για το κοινό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το άρθρο Αρχίζει το Παγκύπριο Συνέδριο Αποδήμων εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.