Ελλάδα: Μείωση της ευημερίας των παιδιών μετά την πανδημία

Η Ελλάδα δεν φαίνεται να τα πηγαίνει τόσο καλά όσο άλλες με χώρες με υψηλό εισόδημα, όσον αφορά το πόσο ευτυχισμένα και υγιή μεγαλώνουν τα παιδιά μετά την πανδημία, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF για το 2025.

Συγκεκριμένα, η έκθεση με τίτλο «Report Card 19: Child Wellbeing in an Unpredictable World» («Η Ευημερία των Παιδιών σε έναν Απρόβλεπτο Κόσμο»), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο, αξιολογεί δεδομένα της περιόδου 2018–2022, αποτυπώνοντας το πώς η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα επηρέασαν τα παιδιά σε 43 χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση παρέχει στοιχεία για τρεις βασικές διαστάσεις της παιδικής ευημερίας: την ψυχική ευημερία, τη σωματική υγεία και τις βασικές δεξιότητες.

Η ψυχική ευημερία αντιπροσωπεύεται μέσα από δύο σύνολα δεδομένων: την ικανοποίηση από τη ζωή, σύμφωνα με τα στοιχεία του OECD PISA 2022, και τα ποσοστά αυτοκτονιών εφήβων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων θνησιμότητας του ΠΟΥ.

Η σωματική υγεία αντιπροσωπεύεται από την παιδική θνησιμότητα, σύμφωνα με το UN IGME, και τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας, από το NCD-RisC.

Οι βασικές δεξιότητες αξιολογούνται με βάση την ακαδημαϊκή επάρκεια και τις κοινωνικές δεξιότητες, και οι δύο δείκτες προέρχονται από τα δεδομένα του OECD PISA 2022.

Η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 24η θέση συνολικά ανάμεσα σε χώρες, με υψηλό εισόδημα για την παιδική ευημερία.

Ειδικότερα, κατέλαβε την 7η θέση στις μετρήσεις για την ψυχική ευημερία, την 27η τη σωματική υγεία και την 35η για τις βασικές δεξιότητες των παιδιών.

Η Ολλανδία και η Δανία διατήρησαν τις κορυφαίες θέσεις ως οι καλύτερες χώρες για να μεγαλώνει ένα παιδί, ενώ τρίτη στην κατάταξη ακολουθεί η Γαλλία.

Στην Ελλάδα -σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης- μειώθηκε συνολικά η ικανοποίηση των παιδιών από τη ζωή, αυξήθηκαν τα ποσοστά αυτοκτονιών, ενώ καταγράφηκε μείωση στην παιδική θνησιμότητα.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο εύρημα αφορά τις διακοπές λειτουργίας σχολείων το 2024 λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, με τον καύσωνα να επηρεάζει συνολικά 88.287 μαθητές στην χώρα.

Επιπλέον η έκθεση αποκάλυψε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που δεν υποστηρίζουν επαρκώς την συνολική τους ανάπτυξη, αναδεικνύοντας βαθύτερα κοινωνικά, πολιτικά, εκπαιδευτικά και οικογενειακά προβλήματα.

Η Κύπρος δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική κατάταξη της έκθεσης, λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων, αν και παρουσιάζεται σε ορισμένα επιμέρους σημεία της ανάλυσης.

Αντίστοιχα, η Αυστραλία δεν αξιολογήθηκε πλήρως, καθώς απουσιάζουν στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των παιδιών από τη ζωή.

Ωστόσο, κατατάχθηκε 33η στις μετρήσεις για τη σωματική υγεία και 20ή για τις βασικές δεξιοτήτες.

Και οι δύο χώρες παρουσίασαν μείωση στα ποσοστά αυτοκτονιών εφήβων και παιδικής θνησιμότητας.

Ωστόσο, στην Αυστραλία καταγράφηκε αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ στην Κύπρο παρατηρήθηκε πτώση στις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών.

Η έκθεση αποκάλυψε ότι σε πολλές χώρες καταγράφηκε απότομη πτώση στις ακαδημαϊκές δεξιότητες των παιδιών μετά την πανδημία, ιδιαίτερα σε βασικά γνωστικά πεδία όπως η ανάγνωση και τα μαθηματικά.

Η διακοπή λειτουργίας των σχολείων, που σε ορισμένες περιπτώσεις διήρκεσε από 3 έως και 12 μήνες, οδήγησε πολλά παιδιά σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που οδήγησαν σε σημαντικές μαθησιακές απώλειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, το γνωστικό επίπεδο των παιδιών υπολείπεται κατά μέσο όρο από 7 μήνες έως έναν χρόνο σε σχέση με το αναμενόμενο. Η επιδείνωση ήταν εντονότερη στα παιδιά που προέρχονται από μειονεκτούντα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα.

Σε όλες τις 43 χώρες που εξετάστηκαν, εκτιμάται ότι περίπου 8 εκατομμύρια 15χρονοι -σχεδόν οι μισοί της ηλικιακής ομάδας- αξιολογήθηκαν ως μη λειτουργικά εγγράμματοι και με ανεπαρκείς γνώσεις αριθμητικής, που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ένα βασικό κείμενο.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2018, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, την Κύπρο και το Μεξικό, όπου πάνω από τα δύο τρίτα των 15χρονων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Η έκθεση εγείρει επίσης ανησυχίες για την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς η συνολική ικανοποίησή τους από τη ζωή υπέφερε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με σημαντικά μειωμένα ποσοστά σε 14 από τις 32 χώρες που διαθέτουν στοιχεία.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ιαπωνία, όπου καταγράφηκε αισθητή βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα.

Όσον αφορά τη σωματική υγεία, τα ποσοστά υπέρβαρου αυξήθηκαν σημαντικά σε 14 από τις 43 χώρες, επιβεβαιώνοντας μια ανησυχητική και μακροχρόνια τάση.

Συνολικά, η έκθεση υπογραμμίζει ότι ακόμη και οι χώρες με υψηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εξασφαλίσουν στα παιδιά τις κατάλληλες συνθήκες για μια ποιοτική παιδική ηλικία και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

The post Ελλάδα: Μείωση της ευημερίας των παιδιών μετά την πανδημία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.