
Ασφαλώς και ο δείκτης δυσκολίας είναι μεγάλος στο ματς του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, ωστόσο μια ομάδα η οποία έχει φιλοδοξίες και θέλει να φτάσει ψηλά, οφείλει να διαβεί το μονοπάτι της, όσο κακοτράχαλο και αν μοιάζει…
Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα ποιοτικό σύνολο, μπόλικο βραζιλιάνικο ταλέντο, μεγάλο μπάτζετ και ευρωπαϊκή εμπειρία, ωστόσο ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι είναι πρόσφυγες εδώ και χρόνια. Μακριά από το σπίτι τους αγωνίζονται, δίχως τη στήριξη που θα μπορούσαν να έχουν από το κοινό τους αν αγωνίζονταν στο Ντόνετσκ ή ακόμα και στην Ουκρανία.
Αν μη τι άλλο είναι συγκινητική η προσπάθεια κάθε ουκρανικής ομάδας, αλλά και ένα τεράστιο μειονέκτημα η έλλειψη έδρας. Ενός ποδοσφαιρικού «σπιτικού». Και βέβαια πολύ περισσότερο η διαχείριση των συναισθημάτων εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.
Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πλευρά, δεν έχει κανένα, μα κανένα λόγο για να παραπονεθεί. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες – ποδοσφαιρικά – στιγμές, ο κόσμος του τον στηρίζει και παρά την πίκρα από τον πρόσφατο αποκλεισμό από τους Ρέιντζερς, είναι δίπλα του και σε αυτή την προσπάθεια.
Tα ματς με τη Σαχτάρ είναι επικίνδυνα. Γιατί οι Ουκρανοί είναι δεδομένα ένα επίπεδο πιο πάνω από τους Ρέιντζερς και… τρόμαξαν κόσμο με τις εμφανίσεις τους απέναντι στη Μπεσίκτας στον προηγούμενο προκριματικό γύρο του Europa League. Γιατί η Σαχτάρ έχει συνηθίσει στα απαιτητικά παιχνίδια και έχει «ατσαλωθεί» όλα αυτά τα χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ακόμα και αν απουσιάζει ο σημαντικότερος παίκτης τους (Κέβιν), ο Αρντά Τουράν έχει μπόλικες επιλογές και αρκετό βάθος στο ρόστερ για να διαχειριστεί αυτή την απώλεια.
Η αναποτελεσματικότητα και η… αφέλεια θα κοστίσουν. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό το βίωσε ο Παναθηναϊκός στα ματς με τους Ρέιντζερς και αποκλείστηκε γιατί δεν μπορούσε να στείλει τη μπάλα στο πλεκτό. Τώρα απαιτείται ουσία στο παιχνίδι των «πράσινων», καθαρό μυαλό, αποφασιστικότητα. Τα χαμένα γκολ θα «πονέσουν». Οι ευκαιρίες θα στερήσουν το δικαίωμα στο ευρωπαϊκό όνειρο. Ούτε… γκόχι, ούτε «παραλίγο». Γκολ απαιτούνται και τα λιγότερα δυνατά λάθη στην άμυνα. Γιατί σε αντίθεση με τα ματς απέναντι στους Ρέιντζερς, οι Ουκρανοί βγάζουν… φωτιές στην επίθεση.
Οι αγώνες με τη Σαχτάρ θα κρίνουν πολλά για τον Παναθηναϊκό. Και οικονομικά τα οφέλη θα είναι σημαντικά στην περίπτωση που οι «πράσινοι» συνεχίσουν στο Europa League, αλλά και αγωνιστικά, καθώς το κίνητρο των παικτών θα είναι μεγαλύτερο απέναντι σε πιο λαμπερούς αντιπάλους.
Ο καθρέπτης είναι το γήπεδο και εκεί φαίνεται το είδωλο κάθε ομάδας. O Παναθηναϊκός δεν έχει κάτι να… φοβηθεί απέναντι στη Σαχτάρ. Μονάχα τον κακό του εαυτό και την… αστοχία του.