Μια περιήγηση στις παραδόσεις και τον ιστορικό συμβολισμό των Ευζώνων πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), Βασίλης Παπαστεργιάδης, μέσα από τη φωτογραφική έκθεση «The Evzones Collection» (Η Συλλογή των Ευζώνων) του Ελληνοαυστραλού φωτογράφου Νίκου Μπουρδανιώτη, την οποία επισκέφθηκε στο Στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς στην Αθήνα.
Ο κ. Παπαστεργιάδης ξεναγήθηκε στους χώρους του Στρατοπέδου, συνομίλησε με αξιωματούχους και εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του ομογενούς φωτογράφου.

Η φωτογραφική συλλογή της εν λόγω έκθεσης αποτελεί καρπό της δουλειάς του κ. Μπουρδανιώτη ο οποίος μέσα από τον φωτογραφικό του φακό επιχειρεί να απαθανατίσει στιγμές και συναισθήματα που αναδεικνύουν την ιστορική σημασία του θεσμού των Ευζώνων.
Περιγράφοντας τις εντυπώσεις από την εμπειρία του, ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε ότι «η παρουσία του Νίκου (Μπουρδανιώτη) γίνεται αισθητή από το πρώτο κιόλας βήμα» κατά την είσοδο στο Στρατόπεδο, όπου οι φωτογραφίες του Ελληνοαυστραλού καλλιτέχνη κοσμούν τους τοίχους «σχεδόν σε κάθε γωνιά» του χώρου.
«Ο Νίκος Μπουρδανιώτης δεν αναζητά τη δόξα ούτε τη δημοσιότητα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΜ, και πρόσθεσε:
«Ο Νικ, γιος μεταναστών, κατάφερε να ξεπεράσει τη φυσική απόσταση ανάμεσα στις δύο πατρίδες μας και να αποτυπώσει την ουσία της υπηρεσίας των Ευζώνων».

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον», σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργιάδη, παρουσιάζει και το τμήμα του Στρατοπέδου, όπου εξειδικευμένοι τσαγκάρηδες, μέλη του προσωπικού που εργάζονται επιτόπου, «κατασκευάζουν από το μηδέν τις στολές και τα υποδήματα των Ευζώνων».
Κάθε στοιχείο της στολής, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΜ στον «Νέο Κόσμο», φέρει βαθύ συμβολισμό – από τον αριθμό των πτυχών έως τα καρφιά στη σόλα του τσαρουχιού.
Οι 400 πτυχές της φουστανέλας αντιπροσωπεύουν τα χρόνια της οθωμανικής κατοχής.

Τα περίτεχνα, κεντημένα γιλέκα απαιτούν έως και έξι μήνες χειροποίητης εργασίας για να ολοκληρωθούν.
Σε κάθε τσαρούχι, εξήντα μεταλλικά καρφιά σφυρηλατούνται στη σόλα, δημιουργώντας τον χαρακτηριστικό ήχο που ακούγεται σε κάθε βήμα, ο οποίος παράγεται για «να τον ακούν οι πρόγονοί μας, και να ξέρουν ότι οι Έλληνες είμαστε ζωντανοί και ελεύθεροι».
Απαιτείται περίπου μία ώρα για να ετοιμαστεί ένας Εύζωνας πριν αναλάβει την υπηρεσία του.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη σχολαστική τοποθέτηση καλσόν, τη στερέωση των εσωρούχων με ειδικές ζώνες και το σιδέρωμα του πουκαμίσου με τα χαρακτηριστικά μανίκια-καμπάνα.
Παράλληλα, οι φρουροί οφείλουν να είναι άψογα περιποιημένοι και καθαροξυρισμένοι.
Οι Εύζωνες προέρχονται από εθελοντές οπλίτες του Πεζικού, οι οποίοι επιλέγονται μέσα από μία αυστηρή και απαιτητική διαδικασία.
Ως ακοίμητοι φρουροί, αποτίνουν φόρο τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με συνεχείς εναλλαγές φρουράς, επί 24ώρου βάσεως και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Φρουρούν δε τιμητικά το Προεδρικό Μέγαρο και την πύλη του του Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς.
Πρόκειται για στρατιώτες που έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια, κυρίως βάσει σωματικής διάπλασης και συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.
Για να ενταχθεί κάποιος στην Προεδρική Φρουρά, απαιτείται ύψος τουλάχιστον 1,87 μέτρα, ενώ πρέπει να διαθέτει ευλυγισία και πειθαρχία, ώστε να μπορεί να εκτελεί άψογα τις απαιτητικές κινήσεις του τελετουργικού, όπως η ανύψωση των ποδιών στο ύψος των ώμων κατά την παρέλαση.

The post Μία ξενάγηση στην παράδοση των Ευζώνων μέσα από τον φακό του Νίκου Μπουρδανιώτη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.