Με εντολή Κικίλια αυξάνονται οι έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία

Ακτοπλοϊκά πλοία απεργία

Με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας στα ταξίδια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων πυρασφάλειας σε όλα τα πλοία, έπειτα από εντολή του Υπουργού Βασίλη Κικίλια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους χώρους των γκαράζ, όπου και παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου περιστατικού, όπου πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ψυκτική μονάδα Φ/Γ οχήματος ψυγείου κατά τη διάρκεια ηλεκτροδότησής του, στο γκαράζ του πλοίου Superfast I. Το συγκεκριμένο πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από τον λιμένα Μπάρι της Ιταλίας με προορισμό την Ηγουμενίτσα.

Εντατικοί έλεγχοι και εκπαίδευση πληρωμάτων

Σύμφωνα με το Υπουργείο, στο πλαίσιο των έκτακτων επιθεωρήσεων που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου από τον αρμόδιο Κλάδο Ελέγχου Πλοίων, θα ενισχυθούν τόσο οι έλεγχοι της ενεργητικής όσο και της παθητικής πυρασφάλειας σε όλα τα πλοία. Ταυτόχρονα, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη συστηματική εξάσκηση των πληρωμάτων μέσα από τη διενέργεια ασκήσεων πυρασφάλειας, ώστε να ενισχυθεί η ετοιμότητά τους σε πιθανά συμβάντα.

Διπλοί έλεγχοι με βάση τη νομοθεσία

Τα επιβατηγά-οχηματαγωγά (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοία που εκτελούν βραχείς διεθνείς πλόες μεταξύ ελληνικών και ιταλικών λιμένων υπάγονται σε συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου πυρασφάλειας, όπως ορίζεται από την Κοινοτική νομοθεσία. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες υποχρεούνται να αποδέχονται επιθεωρήσεις δύο φορές ετησίως από εξουσιοδοτημένους Έλληνες και Ιταλούς επιθεωρητές: μία φορά κατά τον ελλιμενισμό των πλοίων και μία ακόμη κατά τη διάρκεια τακτικού δρομολογίου.