Το Γερμανικό Ιατρικό Ινστιτούτο στο δρόμο να γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο στην Κύπρο – Η σημασία για την κυπριακή οικονομία
Συνεχίζοντας τη στρατηγική του δέσμευση για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο, και δίνοντας έμφαση στην ορθολογική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων, ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Σκουρίδης, πραγματοποίησε δεύτερη επίσκεψη στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ώστε να ενημερωθεί για την εξέλιξη του Agora 3.0, ενός έργου υποδομής στρατηγικής σημασίας που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Πρώτο ψηφιοποιημένο νοσοκομείο στην Κύπρο
Ο Δρ. Ζάμπογλου υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το Ινστιτούτο στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Κύπρου, με ενσωμάτωση προηγμένων υποδομών πληροφορικής και ανάπτυξη ενός ειδικού Τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης». Όπως εξήγησε, «μέσα από το νέο τμήμα, εφαρμόζουμε και δοκιμάζουμε συστήματα ΤΝ για διαγνωστικούς σκοπούς, ενώ επενδύσαμε και σε υπερυπολογιστή με δυνατότητες ΤΝ, ώστε όλα τα δεδομένα να παραμένουν απολύτως ασφαλή στις εγκαταστάσεις μας».
Από την έρευνα στην εμπορική αξιοποίηση
Παράλληλα, το Ινστιτούτο εισέρχεται στη φάση της εμπορικής αξιοποίησης. «Το Agora 3.0 εξελίσσεται σε ένα κέντρο δοκιμών και χρήσης ΤΝ, το οποίο θα προσφέρει ασφαλές και ρεαλιστικό περιβάλλον για τη δοκιμή ιατρικών εργαλείων και θα δίνει στους ασθενείς πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής», δήλωσε ο κ. Ζάμπογλου. Τόνισε επίσης ότι «θα λειτουργήσει ως δίαυλος για διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της ΕΕ, παρέχοντας κανονιστική στήριξη και διαδρομές πιστοποίησης CE».
Συνεργασίες και νέες υποδομές
Για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της πορείας, έχει ήδη ιδρυθεί η θυγατρική GMIC, η οποία συνεργάζεται με εταίρους σε Γερμανία, Σερβία, Βουλγαρία και ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο Stanford. Παράλληλα, το Ινστιτούτο υλοποιεί πιλοτική συνεργασία με την Aria Health για την ανάπτυξη εφαρμογής υγείας σε κινητά τηλέφωνα, που θα βελτιώσει την επικοινωνία με τους ασθενείς και θα υποστηρίξει την εξατομικευμένη φροντίδα.
Διεθνής προοπτική: Συνεργασία με την Ινδία
Η διεθνοποίηση του έργου αποτυπώνεται και με την παρουσία κυπριακής αποστολής στην Ινδία (16–19 Σεπτεμβρίου 2025), στο πλαίσιο της Συνόδου ICC Global Business Summit. Εκεί, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το Ινστιτούτο θα υπογράψουν Μνημόνια Συνεργασίας με την εταιρεία ARIA Matrix και το διεθνώς αναγνωρισμένο Tata Memorial Cancer Centre, παρουσία του κ. Σκουρίδη. «Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας βήμα που ανοίγει τον δρόμο για την παρουσία της Κύπρου στην ινδική αγορά καινοτομίας στον τομέα της υγείας», ανέφερε ο Δρ. Ζάμπογλου, «ενώ ταυτόχρονα μας φέρνει σε στενή συνεργασία με έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς έρευνας για τον καρκίνο διεθνώς».
Η σημασία για την κυπριακή οικονομία
Ο κ. Σκουρίδης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πρόοδο του έργου: «Είναι ενθαρρυντικό και άξιο θαυμασμού να βλέπουμε το Agora 3.0 να αξιοποιεί την ΤΝ για τη διάγνωση ασθενειών. Η έμφαση στην εμπορευματοποίηση αποτελεί σημείο καμπής για την κυπριακή οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες και προϋποθέσεις βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες».
Κύπρος – Ινδία: στρατηγική συνεργασία στην καινοτομία
Καταλήγοντας, τόνισε: «Η στρατηγική συνεργασία με το Tata Memorial Hospital, μόλις τρεις μήνες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό Μόντι, αποδεικνύει την κοινή βούληση Κύπρου και Ινδίας να προχωρήσουν σε βαθύτερη συνεργασία στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία».
Το άρθρο Το Γερμανικό Ιατρικό Ινστιτούτο στο δρόμο να γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο στην Κύπρο εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.