Ένας σύγχρονος «ψυχρός πόλεμος» σε μια σημαντική θαλάσσια οικονομική ζώνη, κόμβος επικοινωνιών και ενέργειας, απ’ όπου υπολογίζεται ότι εξυπηρετείται το 15% της παγκόσμιας εμπορευματικής ναυτιλίας
Το ΝΑΤΟ ενισχύει διαρκώς την παρουσία του στη Βαλτική Θάλασσα, με τη Ρωσία να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός, καθώς η «Μεσόγειος της Βόρειας Ευρώπης» αποτελεί νευραλγικό θαλάσσιο κόμβο προς τον Ατλαντικό ωκεανό για τα εμπορικά πλοία της και πολύ περισσότερο για τα πολεμικά πλοία, που βρίσκονται στο Καλίνιγκραντ, έδρα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής.
Ένα θερμό επεισόδιο μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία εντείνει σε άκρως επικίνδυνο βαθμό τις εκεί προκλητικές της ενέργειες.
Η Δύση έχει ξεκινήσει κυνήγι ρωσικών πλοίων και οργανώνει προκλήσεις και στρατιωτικοποιεί ενεργά τη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου και επικεφαλής του Ναυτικού Συμβουλίου, Νικολάι Πατρούσεφ, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Ανάπτυξης του Ναυτικού.
«Γνωρίζοντας καλά ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού εμπορίου θαλάσσιων φορτίων διέρχεται από τα βορειοδυτικά της Ρωσίας, οι αντίπαλοί μας ξεκινούν κυνήγι ρωσικών πλοίων και πλοίων τρίτων χωρών με το φορτίο μας. Προετοιμάζουν και πραγματοποιούν προκλήσεις, προσπαθούν να αναθεωρήσουν μονομερώς τους κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου και επίσης στρατιωτικοποιούν ενεργά τη Βαλτική Θάλασσα», δήλωσε ο Πατρούσεφ.
Τόνισε ότι η Δύση έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει σταδιακά προγραμματισμένες προκλητικές ενέργειες σε διάφορα τμήματα του Υπεραρκτικού Διαδρόμου Μεταφορών. Προκειμένου να μπλοκάρουν τη Βαλτική για τη ρωσική εμπορική ναυτιλία, οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει την αποστολή «Baltic Sentry», η οποία μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή ως αποστολή αποκλεισμού, δήλωσε ο Πατρούσεφ.
Ο Πάτρουσεφ θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς και επιρροή συνεργάτες του Πούτιν, και συχνά χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς στην πολιτική και στρατηγική σκέψη της Ρωσίας. Έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της χώρας και είναι γνωστός για τις απόψεις του υπέρ μιας ισχυρής και ανεξάρτητης Ρωσίας, συχνά σε αντιπαράθεση με τη Δύση.
Εν τω μεταξύ, με εμπλοκή της χώρας μας, και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση μίας από τις μεγαλύτερες ΝΑΤΟικές ασκήσεις της χρονιάς, της «Neptune Strike 25-2», που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Αδριατικής και της Βαλτικής, υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του Στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO).
Ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους και έστησαν νέες στρατιωτικές υποδομές
Η Baltic Sentry (Φρουρός της Βαλτικής) αποτελεί μια νατοϊκή δράση που παρουσιάστηκε από τη Συμμαχία ως απάντηση σε μια σειρά περιστατικών που έγιναν πριν από μήνες, με ζημιές σε καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και αγωγούς φυσικού αερίου. Η Δύση έπνευσε να επιρρίψει την ευθύνη στη Ρωσία, ισχυριζόμενη ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά σχετίζονταν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια περίοδο που η Μόσχα αντιμετώπιζε δολιοφθορές που υποδείκνυαν δυτικό δάκτυλο.
Τότε, πολλά υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές στη θάλασσα της Βαλτικής. Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικοί υποπτεύονταν ενέργειες «υβριδικού πολέμου» από τη Ρωσία.
Το ηλεκτρικό καλώδιο «EstLink 2», που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία, καθώς και άλλα 4 καλώδια τηλεπικοινωνιών, υπέστησαν ζημιές στις 25 Δεκεμβρίου, λίγες εβδομάδες αφότου είχαν υποστεί ζημιές δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών στα σουηδικά ύδατα.
Η αποστολή περιπολίας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ εποπτεύει πλέον τις δραστηριότητες «πάνω, κάτω και στην επιφάνεια της θάλασσας».
Άλλη μια απόδειξη της «επιθυμίας του ΝΑΤΟ να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε λίμνη του ΝΑΤΟ»
Πριν από την ίδρυση της εν λόγω δράσης, το ΝΑΤΟ είχε ήδη προσφέρει δύο πλοία για να φυλάσσουν τις υποθαλάσσιες υποδομές και να προστατεύουν από τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας – πλοία υπό ξένες σημαίες τα οποία η Μόσχα κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί για να μεταφέρει το πετρέλαιό της, παρακάμπτοντας τις «δυτικές» κυρώσεις.
Η Σουηδία διέθεσε τρία πολεμικά πλοία και ένα αεροσκάφος για τον ίδιο σκοπό.
Η Joint Expeditionary Force (JEF), υπό τη Βρετανία, με τη συμμετοχή των σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής, καθώς και της Ολλανδίας, ενίσχυσε από την πλευρά της την εποπτεία των υποθαλάσσιων υποδομών στη Βαλτική.
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα υπερασπιστεί τα ρωσικά πλοία του λεγόμενου «σκιώδη στόλου» με «όλα τα νόμιμα μέσα». Παράλληλα, ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους και έστησαν νέες στρατιωτικές υποδομές κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία.
Ρωσία: Δεν θα επιτρέψουμε την κυριαρχία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα
Θυμίζουμε ότι ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στις 24 Ιανουαρίου πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε κινήσεις της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας «ΝΑΤΟ» που αποσκοπούν στο να κυριαρχήσει στη Βαλτική Θάλασσα.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 ότι η απόφαση της δυτικής συμμαχίας να αυξήσει τις περιπολίες της γύρω από τη Βαλτική αποτελεί άλλη μια απόδειξη της «επιθυμίας του ΝΑΤΟ να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε λίμνη του ΝΑΤΟ».
«Αυτό δεν θα συμβεί για πολλούς λόγους. Και ένας από τους κύριους λόγους είναι, φυσικά, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα το επιτρέψει», προσέθεσε.
Η θέση της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα έχει αποδυναμωθεί λόγω της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η αεροπορική σύνδεσή της με τις ακτές του Καλίνινγκραντ, που αποτελεί θύλακά της, περνά από έναν στενό διεθνή αεροπορικό διάδρομο.
Οι δυο χώρες του ΝΑΤΟ, που γειτνιάζουν, δήλωσαν πως οι αεροπορικές και οι ναυτικές τους δυνάμεις θα εντείνουν τις περιπολίες τους.
Το εν λόγω μέτρο ελήφθη ως απάντηση στα πολλά περιστατικά ζημιών στα καλώδια τροφοδοσίας που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας, με τη Δύση να κρίνει τη Ρωσία ως ύποπτη για αυτά.
Επιπλέον, οι δυτικοί σύμμαχοι λένε ότι ένας «σκιώδης στόλος», μη εγγεγραμμένων δεξαμενόπλοιων, δραστηριοποιείται στη Βαλτική Θάλασσα. Προσθέτουν πως, προφανώς, σκοπός του είναι να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου.
Ένας σύγχρονος «ψυχρός πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαλτική Θάλασσα, μια σημαντική θαλάσσια οικονομική ζώνη, κόμβος επικοινωνιών και ενέργειας, απ’ όπου υπολογίζεται ότι εξυπηρετείται το 15% της παγκόσμιας εμπορευματικής ναυτιλίας.
Πηγή: in.gr
Το άρθρο Υβριδικός πόλεμος Ρωσίας – ΝΑΤΟ στη Βαλτική. Συναγερμός για κίνδυνο θερμού επεισοδίου εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.