Μεγάλη ρωσική επίθεση στο Κίεβο – Χτυπήθηκε κτήριο της ΕΕ -«Σκόπιμο πλήγμα», λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι
Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αυξήθηκε σε 14, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ χτυπήθηκε και κτίριο της ΕΕ στο Κίεβο.
Τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα ηλικίας μόλις δύο ετών, είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με την κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας ενώ ανέφερε επίσης ότι άλλοι 38 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα δήλωσε «σοκαρισμένος» σήμερα από την επίθεση εναντίον του Κιέβου.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ.
Ο προηγούμενος συνολικός αριθμός των τραυματιών είχε ξεπεράσει τους 40, αλλά οι αριθμοί μεταβάλλονται καθώς τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης εργάζονται σε διάφορες τοποθεσίες στην Ουκρανία.
«Σκόπιμα τα πλήγματα της Ρωσίας»
«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα στην Ουκρανία αλλά και με το προσωπικό της αντιπροσωπείας της ΕΕ, το κτίριο της οποίας υπέστη ζημιές από αυτά τα σκόπιμα πλήγματα της Ρωσίας», έγραψε ο Κόστα στο Χ.
«Η ΕΕ δεν θα εκφοβιστεί. Η επίθεση της Ρωσίας απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της», τόνισε.
Η πρεσβεύτρια της ΕΕ στην Ουκρανία Καταρίνα Μαθέρνοβα διευκρίνισε ότι η διπλωματική αποστολή «υπέστη σοβαρές ζημιές από το ωστικό κύμα» των βομβαρδισμών.
Φωτογραφία που ανήρτησε ο Κόστα δείχνει το εύρος των ζημιών στα γραφεία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας: κατέρρευσε η οροφή, ενώ έχουν σπάσει και τζάμια. Ωστόσο κανένα μέλος της αποστολής δεν έχει τραυματιστεί, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.
#MUNDO La delegación de la Unión Europea (UE) en Kiev resultó con serios, luego de los ataques aéreos rusos contra la capital ucraniana, según ha denunciado el presidente del Consejo Europeo, António Costa, que se declaró horrorizado ante esta nueva jornada de ataques.
“La UE no… pic.twitter.com/tgutVdSnzs
— ÚltimaHoraCaracol (@UltimaHoraCR) August 28, 2025
Από την πλευρά της η Ευρωπαία επίτροπος Διεύρυνσης Μάρτα Κος σχολίασε στο Χ: «Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κίεβο υπέστη ζημιές από τα σημερινά ρωσικά πλήγματα εναντίον περιοχών όπου βρίσκονται άμαχοι».
«Καταδικάζω απερίφραστα αυτές τις βάναυσες επιθέσεις, μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ρωσία απορρίπτει την ειρήνη και προτιμά την τρομοκρατία. Η πλήρης αλληλεγγύη μας προς το προσωπικό της ΕΕ, τις οικογένειές τους και όλους τους Ουκρανούς που υφίστανται αυτή την επίθεση», πρόσθεσε η επίτροπος από τη Σλοβενία.
Right now in Kyiv, first responders are clearing the rubble of an ordinary residential building after a Russian strike. Another massive attack against our cities and communities. Killings again. Tragically, at least 8 people have already been confirmed dead. One of them is a… pic.twitter.com/aukkujC9ji
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 28, 2025
Ζελένσκι: Η επίθεση είναι η απάντηση της Ρωσίας στις εκκλήσεις για ειρήνη
Η νυχτερινή επίθεση της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου δείχνει την πραγματική της στάση, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η επίθεση ήταν μια «ξεκάθαρη απάντηση», είπε, σε όλους όσοι «εδώ και εβδομάδες και μήνες ζητούν κατάπαυση του πυρός και πραγματική διπλωματία». Η Ρωσία «επιλέγει βαλλιστικούς πυραύλους αντί για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
«Επιλέγει να συνεχίσει να σκοτώνει αντί να βάλει τέλος στον πόλεμο», σημείωσε. «Και αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην φοβάται τις συνέπειες».
«Η Ρωσία εξακολουθεί να επωφελείται από το γεγονός ότι τουλάχιστον ένα μέρος του κόσμου κλείνει τα μάτια στα δολοφονημένα παιδιά και αναζητά δικαιολογίες για τον Πούτιν», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Άλλη μια νύχτα των ανελέητων βομβαρδισμών της Ρωσίας»
«Άλλη μια νύχτα των ανελέητων βομβαρδισμών της Ρωσίας έπληξε μη στρατιωτικές υποδομές και σκότωσε αθώους», κατήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
«Χτύπησαν επίσης την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κίεβο. Το προσωπικό της αντιπροσωπείας μας είναι ασφαλές».
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις αδιάκριτες επιθέσεις της σε μη στρατιωτικές υποδομές και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: iefimerida.gr
Το άρθρο H Ρωσία χτύπησε κτίριο της ΕΕ στο Κίεβο. «Ήταν σκόπιμο», λέει ο Κόστα (pics-video) εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.