Τα φετινά ονόματα που θα δώσουμε στις κακοκαιρίες του 2025-2026 – Η ιδέα της ονοματοδοσίας κακοκαιριών στην Ευρώπη
Η πρακτική της ονοματοδοσίας έντονων καιρικών φαινομένων αποτελεί πλέον σύγχρονη προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση και κινητοποίηση του κοινού. Η ΕΜΥ παρουσίασε τη λίστα με τα ονόματα που επέλεξαν οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την περίοδο Οκτωβρίου 2025 έως Σεπτέμβριο 2026.
Από το 2021, οι τρεις εθνικές υπηρεσίες έχουν συγκροτήσει την Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την κοινή ονοματοδοσία ισχυρών μετεωρολογικών συστημάτων που εκδηλώνονται είτε στη διάρκεια του χειμώνα είτε του καλοκαιριού.
Η λίστα για το διάστημα Οκτωβρίου 2025 – Σεπτεμβρίου 2026 περιλαμβάνει ονόματα που ξεκινούν με κάθε γράμμα του λατινικού αλφαβήτου, αντανακλώντας την πολιτισμική και γλωσσική ταυτότητα των τριών χωρών. Τα ονόματα που θα χρησιμοποιηθούν κατά σειρά είναι:
Adel, Byron, Cornaro, David, Elina, Fivos, Gaya, Heron, Ionia, Jonathan, Kassandra, Leonidas, Maya, Nestor, Olimpia, Paz, Riginos, Sivan, Talos, Urania, Vardi, Xenophon, Yuval, Zorbas.
Η ιδέα της ονοματοδοσίας
Η ιδέα της ονοματοδοσίας στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1995 από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) αριθμού Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, η οποία αργότερα εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), με σκοπό να δημιουργηθούν κοινοί κανόνες συνεννόησης, στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης για την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκαν ομάδες Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, με κοινά γεωγραφικά & μετεωρολογικά χαρακτηριστικά, καλύπτοντας όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία της ΕΜΥ με τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ (Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου), συνίσταται στην επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων, σε εβδομαδιαίες (ή και πιο συχνές, όποτε κρίνεται απαραίτητο) συναντήσεις. Κατά τη διάρκειά τους, συζητούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από αριθμητικά μοντέλα καιρού και δεδομένα παρατήρησης, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για την εξέλιξη της κίνησης των συστημάτων που πρόκειται να επηρεάσουν την περιοχή, οπότε συναποφασίζεται η απόδοση ονόματος (ή όχι) σε ένα αναμενόμενο έντονο καιρικό φαινόμενο. Σημειώνεται ότι αν έχει ήδη δοθεί όνομα σε κακοκαιρία από άλλη ομάδα (π.χ. αυτή της Κεντρικής Μεσογείου) και αυτή ακολούθως αναμένεται να επηρεάσει και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτό το όνομα πρέπει υποχρεωτικά να διατηρηθεί.
Από τo 2021, η ΕΜΥ σε συνεργασία με τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, συγκρότησε την Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου κάθε έτους.
Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ελλάδος. Στην Κύπρο ακόμη, αναμένεται η σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: EMY
Το άρθρο Κassandra, Leonidas, Zorbas… Πώς θα βαφτίσουμε τις κακοκαιρίες που θα «χτυπήσουν» την Κύπρο εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.