Ανούσια κίνητρα, μία μόνο γυναίκα αιτήθηκε για εθελοντική στράτευση

Χωρίς ενδιαφέρον το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο εθελοντικής στράτευσης γυναικών στην Εθνική Φρουρά – Μία μόνο αίτηση μέχρι στιγμής – Δεν εκπλήσσονται ούτε οι ίδιοι για το ελάχιστο ενδιαφέρον από γυναίκες

Μία και μοναδική αίτηση κατατέθηκε μέχρι στιγμής για την εθελοντική στράτευση γυναικών στην Εθνική Φρουρά με την εξέλιξη αυτή να μην ξαφνιάζει, καθώς τα κίνητρα που δόθηκαν φαίνεται να μην είναι ελκυστικά για όσες θα σκέφτονταν να υπηρετήσουν.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος άνοιξαν από την περασμένη Δευτέρα και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Η μία και μοναδική ενδιαφερόμενη είναι από την επαρχία Λάρνακας σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΜ.

Πάντως αν και αρκετές γυναίκες κάλεσαν και ζήτησαν ενημέρωση για την εθελοντική στράτευση εντούτοις δεν φαίνεται να προχώρησαν με αιτήσεις. Το ελάχιστο ενδιαφέρον πάντως δεν φαίνεται να εκπλήττει και τους αρμόδιους καθώς αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πως τα κίνητρα είναι ανούσια.

Τα κίνητρα που δεν έπεισαν… 

Μιλώντας στη Cyprus Times προ ημερών ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Συνταγματάρχης Χρίστος Πιερής ανέφερε ότι αυτό που εξασφαλίστηκε είναι όσα ισχύουν για τους άρρενες στρατιώτες. «Κάθε γυναίκα που θα ολοκληρώσει τους έξι μήνες θητείας της θα έχει το πλεονέκτημα για επιπλέον μόρια σε περίπτωση ενδιαφέροντος για ΣΥΟΠ ή σε κάποιες άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, όπως ισχύει και στην περίπτωση των ανδρών. Δηλαδή έχουν έξτρα μόρια για μία θέση επειδή υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά. Αυτό ισχύει και σε κάποιες περιπτώσεις στα μόρια πρόσληψης για σκοπούς προαγωγής στη δημόσια ή εκπαιδευτική υπηρεσία εάν προβλέπεται».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, εάν στρατευτούν, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα πιστώσει -όπως πιστώνει και στους άρρενες- τις μονάδες των έξι ή δεκατεσσάρων μηνών αναλόγως της θητείας τους.

Ερωτηθείς για το εάν τελικά θα υπάρχει το κίνητρο των μειωμένων διδάκτρων σε πανεπιστήμια ο κύριος Πιερής ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίστηκε. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, υπάρχει συγκεκριμένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο το οποίο  δίνει ήδη στους άντρες στρατιώτες ΣΥΟΠ που έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία ή που πάνε ως στρατιώτες να εγγραφούν, 50% μειωμένα δίδακτρα.

Και ελάχιστες να είναι οι αιτήσεις αυτές θα καταταγούν κανονικά σε στρατόπεδο της επαρχίας όπου επιθυμούν. Πάντως δεν αναμένεται οι αιτήσεις να ξεπεράσουν διψήφιο αριθμό.

Όλες οι πληροφορίες…

Όσες γυναίκες πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμούν να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά για εκπλήρωση εθελοντικής θητείας, καλούνται να υποβάλουν Δήλωση Επιθυμίας για Στράτευση, μέχρι και την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025.

Για τη Δήλωση Επιθυμίας για Στράτευση πατήστε εδώ.

Η Δήλωση θα πρέπει να συμπληρωθεί, να υπογραφεί και να υποβληθεί μαζί με αντίγραφο του Δελτίου Ταυτότητας (και από τις δύο όψεις) στο email: eth.str.ginekon@army.mil.cy. Εναλλακτικά, μπορεί να κατατεθεί στα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία της Εθνικής Φρουράς.

Στις γυναίκες που θα υποβάλουν Δήλωση Επιθυμίας για Στράτευση, θα αποσταλεί, στο προσωπικό τους email, το Σημείωμα Πρόσκλησης για την εθελοντική τους κατάταξη, το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, μαζί με το Δελτίο Ταυτότητας, στο ΚΕΝ Λεμεσού κατά την ημέρα παρουσίασής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα Στρατολογικά Γραφεία της Εθνικής Φρουράς.

Το άρθρο Ανούσια κίνητρα, μία μόνο γυναίκα αιτήθηκε για εθελοντική στράτευση εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.