Ελεγκτική για ΓΝ Λάρνακας: Πληρωμένες εφημερίες χωρίς παρουσία

Στη δημοσιότητα η Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας – Οι on call γιατροί δεν παρουσιάζονταν άλλα έπαιρναν επίδομα – Κίνδυνοι για ασφάλεια ασθενών, λέει ο Παπακωνσταντίνου

Στη δημοσιότητα η Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά σε κανονιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας (ΓΝΛ) για το έτος 2023.

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, στόχος του ελέγχου ήταν η διαπίστωση του βαθμού συμμόρφωσης με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και κανονισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Μη παρουσία εφημερευόντων ειδικών ιατρών στο ΤΑΕΠ

Στον προλογισμό του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι οι εφημερεύοντες ειδικοί ιατροί, οι οποίοι βρίσκονταν σε καθεστώς εφημερίας (on call), στις πλείστες των περιπτώσεων του δείγματος δεν τεκμηριώνεται ότι παρουσιάστηκαν στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), ακόμη και όταν απαιτήθηκε η εισαγωγή ασθενών.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, την εξέταση και τη φροντίδα των ασθενών φαίνεται ότι ανέλαβαν οι ειδικευόμενοι ιατροί. Παρά ταύτα, οι εφημερεύοντες ειδικοί ιατροί έλαβαν τα πλήρη επιδόματα εφημερίας, €450–€850 ανά εφημερία.

Διαπιστώθηκε ότι η πρακτική αυτή έχει παγιωθεί, χωρίς να υπάρχει σαφής διαδικασία η οποία να διασφαλίζει,τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων,τη μέγιστη ασφάλεια των ασθενών και την ενδεδειγμένη εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών.

Σχετική απόφαση του ΔΣ του ΟΚΥπΥ για μη καταβολή του επιδόματος εφημερίας σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης ή μη ανταπόκρισης από τους εφημερεύοντες ιατρούς δεν εφαρμόζεται λόγω αντίδρασης των συντεχνιών.

Κλινική τεκμηρίωση

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος ανέδειξε ελλείψεις και παρατυπίες στη συμπλήρωση των εντύπων, με απουσίες υπογραφών, χρονοσήμανσης και κλινικής τεκμηρίωσης.

Απώλεια εσόδων

Κατά το έτος 2023, δεν υποβλήθηκαν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συνολικά 5.116 απαιτήσεις για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, γεγονός που οδήγησε σε απώλεια εσόδων ύψους €67.681. Υπήρξε ιατρός ο οποίος δεν υπέβαλε το 51.22% των επισκέψεων του, χωρίς οποιαδήποτε συνέπεια.

Πέραν της απώλειας εσόδων (το ποσό σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι μεγάλο αλλά αναδεικνύει πρόβλημα ορθής παρακολούθησης και ελέγχου), η συγκεκριμένη αδυναμία συνεπάγει την ελλιπή ενημέρωση των ιατρικών φακέλων στο Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ, με δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών.

Διαχείριση ιατρικών δεδομένων

Η φύλαξη των εντύπων του ΤΑΕΠ γίνεται σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, χωρίς σύστημα αρχειοθέτησης.

Η πρακτική αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους απώλειας πολύτιμων ιατρικών στοιχείων και παραβίασης της ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

Ανάγκη λήψης μέτρων

Οι διαπιστώσεις του ελέγχου ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενες, καθώς τα περισσότερα θέματα που εγείρονται είναι διαχρονικά, παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τον Οργανισμό. Απαιτείται, επομένως, η λήψη δραστικότερων μέτρων.

Το άρθρο Ελεγκτική για ΓΝ Λάρνακας: Πληρωμένες εφημερίες χωρίς παρουσία εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.