Ο κίνδυνος πλημμύρας «βουλιάζει» κατά $42,4 δισ. την αξία των κατοικιών στην Αυστραλία

Μία νέα ανάλυση για τις τιμές κατοικιών στην Αυστραλία σε σχέση με τον κίνδυνο πλημμύρας καταδεικνύει ότι έως και το 70% των «ευάλωτων» ακινήτων καταγράφουν μειωμένη αξία, με τις συνολικές απώλειες σε όλη τη χώρα να ανέρχονται σε 42,4 δισ. δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το AAP, έκθεση της εταιρείας PropTrack και του περιβαλλοντικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Climate Council αμφισβητεί υπάρχουσες έρευνες που υποδηλώνουν ότι οι αγορές ακινήτων που έχουν πληγεί από πλημμύρες ανακάμπτουν γρήγορα μετά από μια καταστροφή.

Διαχωρίζοντας τα «ευάλωτα» σπίτια από αυτά που δε διατρέχουν κίνδυνο πλημμύρας σε ένα σύνολο δεδομένων της αγοράς (market first), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ακίνητα που κινδυνεύουν ανέκαμψαν μεν, αλλά από χαμηλότερη βάση.

Την ίδια ώρα, τα σπίτια που δε διατρέχουν κίνδυνο πλημμύρας συνήθως ανατιμώνται γρηγορότερα.

Το αποτέλεσμα είναι η διαφορά μεταξύ των κατοικιών που διατρέχουν κίνδυνο και των «ανθεκτικών» να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, εξήγησε η Eleanor Creagh, ανώτερη οικονομολόγος της PropTrack και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

«Είναι αυτή η μακροπρόθεσμη μείωση της ανάπτυξης που συσσωρεύεται χρόνο με το χρόνο και μπορεί να φτάσει σε σημαντικό ποσό», είπε στο AAP.

Ένα «τυπικό» σπίτι με τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια σε μια περιοχή που κινδυνεύει από πλημμύρες μπορεί να πωληθεί για 75.500 δολάρια λιγότερο από ένα παρόμοιο δε βρίσκεται στην πορεία μιας πιθανής καταστροφής.

Και σε εθνικό επίπεδο, όλες οι κατοικίες καταγράφουν μειωμένη αξία κατά 42,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με όση θα είχαν αν δεν υπήρχε κίνδυνος πλημμύρας.

Η ανατολική ακτή της Αυστραλίας, αλλά και οι τροπικές περιοχές ήταν πάντα ευάλωτες σε πλημμύρες.

Ωστόσο, πρόσθετε το AAP, η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε όλο και πιο έντονες βροχοπτώσεις, καθώς η θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία και ενέργεια που τροφοδοτούν τις καταιγίδες.

Οι πλημμύρες έχουν καταστεί πλέον το πιο καταστροφικό καιρικό φαινόμενο στην Αυστραλία.

Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που διατρέχουν κίνδυνο και το μεγαλύτερο μερίδιο των μειώσεων της αξίας τους καταγράφεται σε Κουίνσλαντ και Νέα Νότια Ουαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών παρατηρούνται συνήθως σε περιοχές που έχουν πρόσφατα πληγεί από καταστροφές.

Οι αγορές υψηλής αξίας ή κύρους είναι γενικά πιο «ανθεκτικές» στις μειώσεις τιμών που σχετίζονται με τις πλημμύρες, αλλά δεν είναι απρόσβλητες.

Αν και σε ορισμένες περιοχές, η θέα στη θάλασσα υπερίσχυσε άλλων παραγόντων και τα σπίτια που ήταν «ευάλωτα» στις πλημμύρες ήταν πιο ακριβά, όπως για παράδειγμα στη Noosa, στο Sunshine Coast.

Ενώ η κα Creagh δήλωσε ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι η αγορά έχει ήδη συνυπολογίσει τον κίνδυνο πλημμύρας, εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές όπου αυτός υποτιμάται στις εκτιμήσεις των αγοραστών.

«Τα 42,2 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο της αξίας του συνόλου του οικιστικού αποθέματος, αντιστοιχούν σε περίπου 0,4%», είπε.

«Αν και ακούγεται σαν ένα μεγάλο ποσό – και σίγουρα είναι στα προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο – αν σκεφτείτε τη συνολική αξία του οικιστικού αποθέματος, δεν είναι και τόσο μεγάλο».

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Climate Council, Amanda McKenzie, σχολίασε στο SBS ότι η έκθεση έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη «σημαντική» επίδραση στις τιμές των κατοικιών.

«Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν ήδη και έχουν ήδη ουσιαστική επίδραση στους Αυστραλούς, και ότι αυτή η επίδραση επιδεινώνει την ανισότητα», είπε.

Από τα περίπου 11,7 εκατομμύρια σπίτια στην Αυστραλία, λίγο περισσότερα από δύο εκατομμύρια, ή ένα στα έξι, κινδυνεύουν από πλημμύρες, σύμφωνα με το Climate Council.

«Αν βρίσκεστε σε ζώνη κινδύνου πλημμύρας, είναι πιο δύσκολο να ασφαλίσετε το σπίτι σας ή δεν μπορείτε να το ασφαλίσετε. Έτσι, όταν έρχεται μια καταστροφική πλημμύρα, έχετε πολύ λιγότερη ‘ανθεκτικότητα’ σε αυτό το πλημμυρικό φαινόμενο. Ενδεχομένως δεν μπορείτε να ξαναχτίσετε την ιδιοκτησία σας», πρόσθεσε η κα McKenzie.

Τον Σεπτέμβριο, η Αξιολόγηση Κλιματικών Κινδύνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι μέχρι το 2050, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει την αξία των ακινήτων κατά περισσότερο από 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σύμβουλος για το κλίμα και οικονομολόγος Nicki Hutley, συν-συγγραφέας της έκθεσης της PropTrack, δήλωσε στον Guardian ότι περισσότερα από τα μισά ακίνητα που είναι επιρρεπή σε πλημμύρες ανήκουν ή ενοικιάζονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο [πλημμύρας]», είπε.

Οι κλιματικοί κίνδυνοι «επιδεινώνουν την ανισότητα μεταξύ των γενεών» στην Αυστραλία, πρόσθεσε η ίδια.

Τόνισε δε ότι η έκθεση υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ισχυρό σχέδιο προσαρμογής με χρηματοδότηση τόσο για υποδομές σε επίπεδο κοινότητας – όπως φράγματα και υπερυψωμένοι δρόμοι – όσο και για την υποστήριξη μεμονωμένων νοικοκυριών.

The post Ο κίνδυνος πλημμύρας «βουλιάζει» κατά $42,4 δισ. την αξία των κατοικιών στην Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.