Η εκλογή του 34χρονου μουσουλμάνου πολιτειακού βουλευτή της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι ( Zohran Mamdani) ως δημάρχου της Νέας Υόρκης πλέον, είναι ένα πολιτικό γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό όχι μόνο στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και στην υπόλοιπη Δύση. Η νίκη Μαμντάνι, σε επίπεδο ουσίας αλλά και συμβολισμών, είναι ανάμεσα σε άλλα και μια ένδειξη για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι δυνατότητες του Νεοϋορκέζικου/αμερικανικού ονείρου, ακόμα και μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ πριν ένα χρόνο.
Ο Ζοχράν Μαμντάνι κέρδισε την εκλογική μάχη της Νέας Υόρκης, έχοντας απέναντί του τους πολιτικούς και ιδεολογικούς του αντιπάλους, καθώς και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που απειλεί πως θα σταματήσει τη χρηματοδότηση του δήμου και θα στείλει την εθνοφρουρά στη μεγαλύτερη, προοδευτικότερη και πολυπολιτισμικότερη πόλη της Αμερικής, για να πατάξει την «εγκληματικότητα».
Το συντηρητικό και αντιδραστικό κομμάτι των ΗΠΑ, προσπαθώντας να τον απομονώσουν πολιτικά και εκλογικά, κατηγόρησαν το Μαμντάνι ως αντισημίτη, ως υποστηρικτή της τρομοκρατίας, ως άπειρο και ιδεολόγο σοσιαλιστή που θα καταστρέψει την οικονομία της πόλης, υποχρεώνοντας έτσι μέχρι και ένα εκατομμύριο δημότες της να μεταναστεύσουν σε άλλες αμερικανικές πόλεις!
Επίσης, ο Μαμντάνι δεν είχε την υποστήριξη της καθεστωτικής προοδευτικής Νέας Υόρκης. Αυτού του κομματιού της πόλης δηλαδή, που ελέγχει σε σημαντικό βαθμό το Δημοκρατικό Κόμμα και άλλους σημαντικούς θεσμούς και οργανώσεις. Οι καθεστωτικοί προοδευτικοί είτε στήριξε τον αντιπαλό του, Άντριου Κουόμο, κυβερνήτη της πολιτείας και γιό πρώην δημάρχου της Νέας υόρκης, είτε σιώπησαν.
Η προεκλογική εκστρατεία του νικητή όμως, είχε την υποστήριξη της κινηματικής, της μεταναστευτικής, της αριστερής, της νεότερης και της οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά πιο αδύναμης Νέας Υόρκης. Ο Μαμντάνι υποστηρίχτηκε από την αριστερή βουλευτίνα της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκέσιο Κορτέζ, από το γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και από την κοινωνία των πολιτών. Ο προεκλογικός του αγώνας είχε κινηματικά χαρακτηριστικά και κατάφερε να στρατεύσει ενεργά 75.000 εθελοντές και εθελόντριες, κυρίως νέα σε ηλικία άτομα. Το πολιτικό του πρόγραμμα και μήνυμα, αναδείκνυε συνεχώς τα μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα των νεοϋορκέζων. Το κόστος ζωής και στέγης κυρίως, την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ανάγκη να υπάρχουν δωρεάν βροφονηπιακοί σταθμοί για νέους εργαζόμενους γονείς, κ.α.
Ο Μαμντάνι κέρδισε την υποστήριξη του 75% περίπου των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών. Ενθουσίασε και κινητοποίησε κόσμο που δεν είχε ψηφίσει ποτέ στη ζωή του. Εκτιμάται πως το ένα έκτο του εκλογικού σώματος ψήφισε για πρώτη φορά. Κέρδισε το 75% των ψήφων όσων θεωρούνται προοδευτικοί, το 55% των φήφων των απόφοιτων ΑΕΙ και το 55% των ψήφων των ενοικιαστών. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, ένα περίπου 65%, τον υποστήριξε εκλογικά για θεωρούσε ως πιο σημαντικό θέμα της αναμέτρησης το κόστος ζωής. Το κόστος ζωής έκανε σημαία του Ο Ζοχράν Μαμντάνι (affordability) και αυτό του έδωσε τη νίκη.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι πολιτικοί αναλυτές των ΗΠΑ, θεωρούν πως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη, ήταν οι υποσχέσεις που έδωσε, χωρίς να τις υλοποιήσει, καθώς και οι εντυπώσεις που δημιούργησε πως νοιάζονταν για τα προβλήματα της καθημερότητας και τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της εργατικής και λαϊκής τάξης των ΗΠΑ.
Ο λόγος του Ζοχράν Μαμντάνι, είτε προεκλογικά, είτε το βράδυ της νίκης του, ήταν ξεκάθαρα προοδευτικός και μη απολογιτικός. Όσες επιθέσεις και αν δέχθηκε, δε φοβήθηκε να επαναλάβει ξανά και ξανά πως ναι, είναι δημοκράτης σοσιαλιστής που μάχεται για τα συμφέροντα των πολλών, των μη προνομιούχων. Η ομιλία της νίκης του ξεκίνησε με αναφορά στη μεγάλη μορφή της προοδευτικής και αριστερής Αμερικής, τον Γιουτζίν Ντεπς (1855-1926), συνδικαλιστή, ακτιβιστή και πολλές φορές υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής.
Όσοι και όσες μοιράζονται το πολιτικό όραμα του νεοεκλεγέντα δημάρχου της Νέας Υόρκης, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Γενάρη 2026, έχουν λόγους να πανηγυρίζουν για αυτήν την ελπιδοφόρα και νικηφόρα υποψηφιότητα.
Οι μέρες που έρχονται πάντως, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την πολιτική και κοινωνική συμμαχία με επικεφαλής τον Μαμντάνι, που κέρδισε τις χθεσινές εκλογές. Οι αντίπαλοί τους αναμένεται να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, για να αποτύχουν στο έργο του.
Γιατί αν επιτύχουν… Tότε, θα αποδείξουν έμπρακτα πως ένας άλλος δρόμος, πιο προοδευτικός και κοινωνικά πιο δίκαιος, είναι εφικτός κι αυτό… Συνεπάγεται αφαίρεση εξουσίας και προνομίων από αυτούς που εξουσιάζουν τη Νέα Υόρκη, τις #ΗΠΑ, αλλά και τη #Δύση ολόκληρη, τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.
Πάντως, τα εκλογικά αποτελέσματα στη Νέα Υόρκη, αλλά και στις πολιτείες της Νέας Υερσέης και της Βιρτζίνια για παράδειγμα, όπου οι νέες κυβερνήτριες θα είναι του Δημοκρατικού κόμματος, καθώς και η επικράτηση στην Καλιφόρνια της πρότασης του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσαμ να αλλάξουν τα σύνορα 5 εκλογικών περιφερειών υπέρ των Δημοκρατικών, σε αντιστάθμισμα των όσων κάνει στο Τέξας ο Ντόναλντ Τραμπ, ήταν καταστροφικά για τους Ρεπουμπλικάνους. Μέχρι τώρα, οι Ρεπουλικάνοι του Κογκρέσου (Γερουσία και Βουλή), αποποιώντας την πολιτική τους ευθύνη, έχουν υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, αυτόν τον πρώτο χρόνο της θητείας του. Από εδώ και πέρα όμως, με δεδομένο πως πολλοί/ες Ρεπουπλικάνοι στη Γερουσία, στη Βουλή και αλλού, έχουν να παλέψουν για την επανεκλογή τους τον ερχόμενο Νοέμβρη, ίσως υποχρεωθούν να διαφοροποιθούν πολιτικά, από τις επιλογές του Αμερικανού προέδρου.
Σημασία έχει επίσης, αν και πως τα αποτελέσματα επηρεάσουν ενδεχομένως, τις μελλοντικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και άλλων ανεξάρτητων και υπό τραμπική πολιορκεία μέχρι σήμερα, αρχών των ΗΠΑ…
Όσο για τους Δημοκρατικούς… Το αποτέλεσμα της Νέας Υόρκης δείχνει πως αν επιθυμούν να ασκήσουν ξανά εξουσία, πρέπει πρώτα να αποφασίσουν με ποιους/οιες και πώς θα πορευθούν, καθώς και για λογαριασμό ποιών θα διεκδικήσουν και θα ασκήσουν αυτήν την όποια εξουσία τους… Θα τολμήσουν να υιοθετήσουν τις πολιτικές θέσεις και τις οργανωτικές αρχές του νικηφόρου Μαμντάνι, ή θα συνεχίσουν στο δρόμο της “μετριοπάθειας”;
Το τελευταίο ερώτημα ισχύει και για τα κόμματα της ελληνικής και της δυτικής γενικότερα Κεντροαριστεράς και Αριστεράς…
The post Για τη νίκη του Zohran Mamdani στη Νέα Υόρκη και τις συνέπειες της appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.