Μια διάλεξη της καθηγήτριας Λίζας Τσαλίκη στο RMIT της Μελβούρνης άνοιξε έναν διάλογο που σιγοβράζει χρόνια: ποιος καθορίζει το δικαίωμα μιας γυναίκας στην ορατότητα, την επιθυμία και τη δύναμη;
Όταν μια αίθουσα γεμίζει με περισσότερες από 100 γυναίκες ελληνικής καταγωγής για να ακούσουν μια διάλεξη για τη θηλυκότητα, τη γήρανση και την κουλτούρα των διασήμων, κάτι συμβαίνει. Κάτι αλλάζει. Και αυτό ακριβώς συνέβη την περασμένη Πέμπτη στο RMIT, όπου η καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίζα Τσαλίκη, παρουσίασε την ομιλία «Still Seen, Still Desired: Women Over 45 in Western Society and the Role of Media and Culture».
Αναλύοντας παραδείγματα από την ελληνική ποπ κουλτούρα —από τις Καίτη Γαρμπή, Δέσποινα Βανδή μέχρι την Άννα Βίσση και την Ελένη Μενεγάκη— η καθηγήτρια ανέδειξε τις αντιφάσεις που ταλανίζουν τις γυναίκες άνω των 45: «να είναι σεξουαλικά επιθυμητές, να φροντίζουν παιδιά και γονείς και ταυτόχρονα υποχρεωμένες να παραμένουν επαγγελματικά ενεργές και “φρέσκες”».

ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΩΝ
Την εκδήλωση άνοιξε ο αναπληρωτής κοσμήτορας ΜΜΕ του RMIT, καθηγητής Sean Redmond, χαρακτηρίζοντας «προνόμιο» τη συνεργασία με τον «Νέο Κόσμο» και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον εκδότη της εφημερίδας μας, Χριστόφορο Γκόγκο, τον Δρ Φώτη Καπετόπουλο και τις ακαδημαϊκές αρχές του ιδρύματος για την συμβολή τους στην εκδήλωση.
Συγκινημένος, αφιέρωσε τη βραδιά στη συνάδελφό του Δρ Αλεξία Κάννα, η οποία ξεκίνησε την πρωτοβουλία αλλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

«ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ»
Παίρνοντας το λόγο, ο Δρ Καπετόπουλος σημείωσε ότι έρευνες του «Νέου Κόσμου» δείχνουν πως γυναίκες άνω των 45 με ανώτατη εκπαίδευση συγκαταλέγονται στο πιο αφοσιωμένο κοινό της εφημερίδας μας.
«Θέλαμε έναν χώρο για εσάς», είπε. «Για διάλογο, για αναγνώριση, για τη δημόσια φωνή σας».
Η καθηγήτρια Τσαλίκη αναγνώρισε τους Πρώτους Λαούς, υπογραμμίζοντας πως «ο ελληνικός ανθρωπισμός πηγάζει από την αυτογνωσία και τον σεβασμό σε όσους προϋπήρξαν».

ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ Ως ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Στο κύριο μέρος της ομιλίας, η καθηγήτρια Τσαλίκη υπογράμμισε πως σε κοινωνίες που λατρεύουν τη νεότητα, η σεξουαλικότητα μεγαλύτερων γυναικών αντιμετωπίζεται σχεδόν ως πρόκληση.
«Είναι μια ισχύς που ταράζει τα νερά», σημείωσε. «Και γι’ αυτό το σύστημα την επιτηρεί».
Αναφέρθηκε επίσης στους νεοφιλελεύθερους τρόπους με τους οποίους η αγορά προωθεί την «αιώνια νεότητα»: «γυμνασμένα κορμιά, ενέσιμα, μηδέν γκρίζες τρίχες. Μια ατέλειωτη, δαπανηρή επιτήρηση του σώματος».
Χωρίς να υιοθετεί χαρακτηρισμούς περί «παραδοσιακών» Ελληνοαυστραλών, (άποψη που ίσως επικρατεί στην Ελλάδα) μίλησε για «διαπολιτισμικές διαπραγματεύσεις» που επανακαθορίζουν τι σημαίνει σύγχρονη ελληνική θηλυκότητα.
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΙΛΑ
Η πρώην πρόεδρος της Fronditha Care, Jill Taylor -Νικητάκη, χαρακτήρισε την εκδήλωση «εξαιρετική πρωτοβουλία»:
«Δεν συμφώνησα με όλα, αλλά αυτός είναι ο στόχος: η συζήτηση».
Η Δρ Μελίνα Μάλος από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης σημείωσε ότι η ομιλία «μίλησε σε ένα συγγενές κοινό», και ότι σχετίστηκε κατά κάποιο τρόπο και με τη δική της έρευνα για την ταυτότητα των νέων Ελλήνων μεταναστών.
Στη λίστα των παρευρισκομένων ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Joy Damousi, η καθηγήτρια Magdalena Simonis, η δικηγόρος Helen Karagiozakis, η αντιδήμαρχος Merri-bek Helen Polites, η Eugenia Mitrakas OAM, η δημοσιογράφος του SBS, Dina Gerolymou κ.α.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Κλείνοντας, ο εκδότης «Νέου Κόσμου», Χριστόφορος Γκόγκος, επανέλαβε τη δέσμευση της εφημερίδας μας:
«Οι ιστορίες των Ελληνοαυστραλών γυναικών αξίζουν χώρο, φροντίδα και συνέχεια — και αυτό επιτυγχάνεται με τη στήριξη των αναγνωστών».
Το κοινό στη συνέχεια συνομίλησε με την καθηγήτρια Τσαλίκη σε ένα ζεστό, γεμάτο σχόλια και προβληματισμούς περιβάλλον.


The post Η καθηγήτρια Λίζα Τσαλίκη αποδομεί τους μύθους γύρω από τη γήρανση και τη θηλυκότητα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.