Καταγγελία ιατρικής αμέλειας: «Έκαναν ηπατεκτομή, χωρίς συγκατάθεση. Ο γιατρός έπινε φραπέ»

Καταγγελία για ιατρική αμέλεια από οικογένεια 72χρονου στη Λευκωσία – Όσα καταγγέλλει η κόρη του στη Cyprus Times – «Έκαναν ηπατεκτομή χωρίς συγκατάθεση» – Ζητά οικονομική στήριξη από το κράτος η οικογένεια για εξειδικευμένη θεραπεία στο εξωτερικό

Ιατρική αμέλεια και επιδείνωση της υγείας 72χρονου από μετεγχειρητικές βλάβες καταγγέλλει η οικογένειά του στη Cyprus Times ζητώντας επειγόντως κρατική βοήθεια για να μεταβεί στο εξωτερικό για εξειδικευμένη θεραπεία.

Όπως καταγγελλει η κόρη του Χρυστάλλα, ο πατέρας της «υποφέρει εδώ και μήνες από σοβαρές μετεγχειρητικές βλάβες και επιπλοκές, οι οποίες προκλήθηκαν έπειτα από εμφανή ιατρική αμέλεια».

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται συνεχώς και πλέον η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, λέει η κόρη του. «Η οικογένειά μας προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκεντρώσει χρήματα και ζητάμε από το κράτος βοήθεια. Το Υπουργείο Υγείας μας έχει αρνηθεί» σημειώνει η γυναίκα.

Όσα καταγγέλλει η θυγατέρα του ασθενή στη Cyprus Times

«To 2020 ο πατέρας μας έκανε εγχείρηση καρκίνου στο έντερο και πέτυχε. Έκανε χημειοθεραπείες και ήταν καλά.

Μετά από λίγα χρόνια το 2023, ήταν 69 ετών, μας είπαν ότι είδαν κάτι στο συκώτι και ότι ήταν το 4ο στάδιο καρκίνου και υπήρξε μεγάλη πίεση από ογκολόγους να γίνει ηπατεκτομή.

Ιδιώτης ηπατολόγος που επέμενε ότι δεν πρόκειται για καρκίνο επικοινώνησε με τους ογκολόγους και προσπάθησε να τους πει ότι πιθανόν να πρόκειται για λάθος διάγνωση. Αυτοί επέμεναν ότι υπάρχει καρκίνος σε τελικό στάδιο και ότι ο πατέρας μου είχε λίγους μήνες ζωής για αυτό και θα έπρεπε να κάνει επειγόντως χειρουργείο.

Εμείς δεν δεχτήκαμε και συναινέσαμε μόνο, ώστε να γίνει λαμπαροσκοπικά.

Προς έκπληξή μας όταν ήταν να γίνει το χειρουργείο αντί για δύο ώρες που μας είπαμε περιμέναμε 9 ώρες και ψάχναμε τον χειρούργο. Μας είπανε τελικά ότι ο συγκεκριμένος χειρούργος δεν είχε χειρουργείο εκείνη τη μέρα και πανικοβληθήκαμε. Τον βρήκαμε τελικά στην καφετέρεια να πίνει φραπέ.

Τελικά μάθαμε ότι ένας βοηθός χειρούργος άλλος γιατρός έκανε ηπατεκτομή χωρίς την συγκατάθεσή μας, αποφάσισε μόνος του και μας είπε «εμένα δεν με ενημέρωσε κανείς, μπήκα είδα και έπραξα».

Μετά την επέμβαση υπήρξαν προβλήματα, λάθη που δεν έπρεπε να γίνουν και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του. Βλάβες μετεγχειρητικές δημιουργούν άλλα θέματα. Εμείς προχωρήσαμε με καταγγελία στο Υπουργείο Υγείας και ζητήσαμε να πάμε στο εξωτερικό καθώς γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει εξειδίκευση στην Κύπρο, αλλά μας απέρριψαν.

Επίσης από τις εξετάσεις που κάναμε μετά εξειδικευμένες μας είπανε ότι δεν υπήρχε καρκίνος και η ηπατεκτομή έγινε χωρίς κανένα λόγο και προκάλεσε ζημιές για το τίποτα.

Σαν οικογένεια μετά την απόρριψη του Υπουργείου Υγείας για μετάβαση στο εξωτερικό ξεκινήσαμε ιδιωτικό έρανο, αλλά δεν μαζεύτηκαν πολλά χρήματα. Γιατροί στην Κύπρο πλέον δεν αναλαμβάνουν τον πατέρα μου γιατί δεν θέλουν να παρέμβουν. Εδώ και δύο χρόνια ζητάμε βοήθεια και πριν μερικούς μήνες το ζητήσαμε και επίσημα».

Αυτό που ζητά η οικογένεια ξεκαθάρισε η κόρη του 72χρονου είναι να βοηθηθεί ο άνθρωπος να μεταβεί στο εξωτερικό καθώς η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Χρειάζονται όπως είπε, περί τις 150 χιλιάδες ευρώ.

Η επιστολή της οικογένειας προς το Υπουργείο Υγείας

Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει μπορεί να το πράξει ΕΔΩ

Το άρθρο Καταγγελία ιατρικής αμέλειας: «Έκαναν ηπατεκτομή, χωρίς συγκατάθεση. Ο γιατρός έπινε φραπέ» εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.