Συμφωνίες ενός τρισεκατομμυρίου υποσχέθηκε στον Τραμπ ο Μπιν Σαλμάν
O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε σήμερα τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο, με τον Σαουδάραβα ντε φάκτο ηγέτη να επιδιώκει να αποκαταστήσει περαιτέρω τη διεθνή εικόνα του, μετά τη δολοφονία το 2018 του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που διέμενε στις ΗΠΑ, και να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον.
Στην πρώτη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο για παραπάνω από επτά χρόνια, ο πρίγκιπας διάδοχος έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα, σε μια μεγαλοπρεπή τελετή υπό τον Τραμπ στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, η οποία περιελάμβανε στρατιωτική τιμητική φρουρά, κανονιοβολισμούς και υπερπτήσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να προκρίνουν τους δεσμούς ασφαλείας, τη συνεργασία στον πυρηνικό τομέα για ειρηνική χρήση και επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων με το βασίλειο. Όμως, πιθανόν δεν θα υπάρξει καμία σημαντική πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, παρά τις πιέσεις εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου για μια τέτοια κίνηση ορόσημο.
Συμφωνίες ενός τρισεκατομμυρίου
Ο σαουδάραβας πρίγκιπας υποσχέθηκε σήμερα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επενδύσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στις ΗΠΑ.
«Πιστεύουμε στο μέλλον της Αμερικής. Πιστεύω, κύριε πρόεδρε, ότι σήμερα και αύριο θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι θα αυξήσουμε αυτά τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 1 τρισεκ. δολάρια για επενδύσεις», δήλωσε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, προς ικανοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ.
Πρόθυμος να αναγνωρίσει το Ισραήλ εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε σήμερα κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο ότι θέλει να εργαστεί για την αναγνώριση του Ισραήλ «το συντομότερο δυνατόν», εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, αναφερόμενος στη λύση των δύο κρατών για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού.
«Θέλουμε να συμμετάσχουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ. Αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι η πορεία προς μια λύση δύο κρατών έχει καθοριστεί με σαφήνεια», είπε ο σαουδάραβας ηγέτης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Συμπλήρωσε ότι είχε μια «εποικοδομητική συζήτηση» για το θέμα αυτό με τον Τραμπ και ότι «θα εργαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες το συντομότερο δυνατόν» για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η χώρα του θα πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 τεχνολογίας stealth στη Σαουδική Αραβία, σε αντίστοιχη συμφωνία με εκείνη με το Ισραήλ. «Όπως το βλέπω εγώ, και οι δύο βρίσκονται σε επίπεδο που δικαιούνται την κορυφαία κατηγορία (F-35)» δήλωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ως ισχυρούς συμμάχους.
Ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης το ενδεχόμενο συμφωνίας για ειρηνική πυρηνική ενέργεια με τους Σαουδάραβες, λέγοντας ότι θεωρεί πιθανό να επιτευχθεί με το βασίλειο.
Πηγή: CNN/Πρώτο Θέμα
Το άρθρο Υποσχέθηκε επενδύσεις ενός τρισ. δολαρίων στον Τραμπ ο Σαουδάραβας ηγέτης. Αντάλλαγμα τα F-35 εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.