Νέο «καμπανάκι» για τους λογαριασμούς ρεύματος

Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εξαρτηθεί το ύψος των λογαριασμών ρεύματος τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την Australian Energy Market Commission (AEMC).

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση προβλέπεται να μειωθούν έως το 2030, καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μπαταρίες», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής, Anna Collyer.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι τιμές «θα αυξηθούν έως το 2035, εάν ο ρυθμός των νέων επενδύσεων δεν προλάβει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και την προγραμματισμένη κατάργηση του άνθρακα».

Η AEMC αναμένει ότι το κόστος ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας – μετρούμενο σε σεντ ανά κιλοβατώρα – θα μειωθεί κατά 5% τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς θα τεθούν σε λειτουργία περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αν και η τάση παραμένει πτωτική, τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε σύγκριση με πέρυσι, ώστε να αντικατοπτρίζουν μια πιο αργή μετάβαση από την αναμενόμενη.

Οι καθυστερήσεις στον σχεδιασμό, το υψηλότερο κόστος των έργων και οι περιορισμοί στη μεταφορά ενέργειας είναι μεταξύ των συχνά αναφερόμενων λόγων για την αργή ανάπτυξη της ηλιακής, της αιολικής ενέργειας και των μπαταριών.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που έχει χαρτογραφήσει η Eπιτροπή, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 13%, εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης από ακριβές γεννήτριες φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενίσχυση του συντονισμού των ενεργειακών πόρων των νοικοκυριών, όπως οι ηλιακές συστοιχίες και οι μπαταρίες στις στέγες, θα συμβάλουν στην αποφυγή αυξήσεων των τιμών στο δεύτερο μισό της περιόδου πρόβλεψης.

Αρκεί να πάνε όλα… βάσει σχεδίου.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ

Στο μεταξύ, περισσότεροι από δύο στους τρεις ενοικιαστές, δηλώνουν ότι θα αποφύγουν να ανάψουν τον κλιματισμό στα σπίτια τους το καλοκαίρι λόγω του υψηλού κόστους, παρά τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, η Energy Consumers Australia, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερα από 4.000 άτομα για την Έκθεση Καταναλωτών, διαπίστωσε ότι το 70% των ενοικιαστών απέφευγαν όχι μόνο την ψύξη, αλλά και τη θέρμανση τον χειμώνα, για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Το ποσοστό αυτό έφτανε στο 78% για τους κατοίκους της Βόρειας Περιοχής, στο 74% γι’ αυτούς στη Βικτώρια και στο 73% για τη Νότια Αυστραλία.

Ως προς την ποιότητα των ενοικιαζόμενων κατοικιών, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα ιδιοκατοικούμενα ακίνητα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν μόνωση (78%) από τα ενοικιαζόμενα σπίτια (36%), ενώ η διαφορά για τα σπίτια με ηλιακούς συλλέκτες ήταν εξίσου μεγάλη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αυστραλία αποτυγχάνει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δήλωσε η Caroline Valente, διευθύντρια Πολιτικής της Energy Consumers Australia.

«Γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα κτήρια έχουν αρκετά χαμηλή ενεργειακή απόδοση και, γενικότερα, ενεργειακή επίδοση, αλλά τα ενοικιαζόμενα ακίνητα είναι ακόμη χειρότερα», είπε στο AAP.

«Είναι αρκετά συγκλονιστικό να βλέπουμε ότι το 2025 σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού μας θα πρέπει να υποστεί τέτοιες θυσίες για να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας».

«ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ 

Όσον αφορά δε στις έκτακτες εκπτώσεις στην πληρωμή λογαριασμών ενέργειας (energy rebates), ο υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers, ανέφερε εκ νέου ότι θα λάβει απόφαση για το αν θα δοθούν επιπλέον τις τελευταίες ημέρες πριν οριστικοποιήσει την ενδιάμεση επικαιροποίηση του προϋπολογισμού.

Προειδοποίησε ωστόσο: «Έχω καταστήσει πολύ σαφές … όταν έχω ερωτηθεί, ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αναμένουν ότι αυτές οι επιδοτήσεις ενέργειας θα αποτελούν μόνιμο χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού. Είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο βοηθάμε τους ανθρώπους με το κόστος ζωής, αλλά όχι ο μόνος τρόπος που το κάνουμε αυτό …».

«Δεν έχουμε οριστικοποιήσει την ενδιάμεση επικαιροποίηση του προϋπολογισμού, αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν ότι αυτές οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν για πάντα».

Ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομίας, James Paterson, συμφώνησε ότι επιδοτήσεις ενέργειας δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον, υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν το πραγματικό κόστος.

«Προτεραιότητά μας (ως κυβέρνηση Συνασπισμού) θα ήταν να διορθώσουμε το ενεργειακό σύστημα ώστε αυτού του είδους οι επιδοτήσεις να μην είναι αναγκαίες … Θέλουμε να έχουμε ένα ενεργειακό σύστημα ανταγωνιστικό και προσιτό, και δε θα θέλαμε να έχουμε επ’ αόριστον, όπως νομίζω και ο υπουργός Οικονομικών, επιδοτήσεις που κρύβουν τα κόστη του ενεργειακού συστήματος. Αυτή θα ήταν η εστίαση και η προτεραιότητά μας».

«Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα, όλοι συμφωνούν ότι με έναν προϋπολογισμό που οδηγείται σε έλλειμμα 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό το οικονομικό έτος, δεν είναι βιώσιμο επ’ αόριστον να πληρώνουμε αυτούς τους λογαριασμούς (ρεύματος)».

The post Νέο «καμπανάκι» για τους λογαριασμούς ρεύματος appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.