Τα άμεσα κέρδη στον προϋπολογισμό και οι… τρύπες μεσοπρόθεσμα

Ο υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers, ανακοίνωσε βελτίωση 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο έλλειμμα του προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος και καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος τετραετίας.

Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι δεν αναμένεται πλέον να επανέλθει… ισορροπία εσόδων-εξόδων έως το 2035/36, καθώς οι προβλεπόμενες πληρωμές για τόκους επί του χρέους και επιδόματα childcare αυξάνονται.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για «υπεύθυνη», «λογική» και «συγκρατημένη» οικονομική διαχείριση βραχυπρόθεσμα, επισήμανε το AAP.

Το «καθαρό» αποτέλεσμα είναι η μείωση των σωρευτικών ελλειμμάτων σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για το βάθος τετραετίας.

Οι εξοικονομήσεις επιτεύχθηκαν με την επιβολή ανώτατου ορίου στις επιδοτήσεις για οικιακές μπαταρίες, τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα για εργολάβους και τον περιορισμό συντάξεων σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει κάποιος.

Οι προηγούμενες βελτιώσεις στο έλλειμμα, οφείλονταν «εξ ολοκλήρου σε παραμετρικές διακυμάνσεις» (παράγοντες εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης) και ορισμένες πολιτικές αποφάσεις επιδείνωσαν μάλιστα το «ισοζύγιο».

Στην προηγούμενη ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού, ο συνολικός αντίκτυπος των αποφάσεων αυτών ανήλθε σε επιδείνωση κατά 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Στον προϋπολογισμό του Μαρτίου καταγραφόταν μάλιστα αποδυνάμωση του υποκείμενου ταμειακού υπολοίπου κατά σε βάθος τετραετίας.

Στη νέα ενδιάμεση αναθεώρηση μάλιστα η… καλή τύχη είναι ακόμα πιο περιορισμένη, με μόνο μικρές αλλαγές προς τα πάνω στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, στον φόρο εταιρειών και στον φόρο αγαθών και υπηρεσιών (GST).

Και μετά το 2028/29, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν αύξηση των πληρωμών.

Η μέση αύξηση στην πληρωμή τόκων αναθεωρήθηκε από 9,5% σε 10,7% ετησίως, ως αποτέλεσμα της αύξησης του δανεισμού και του ακαθάριστου χρέους προς το τέλος των προβλέψεων.

Η αύξηση των επιδομάτων childcare αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 5,7%, σε σύγκριση με 5,1% στις προεκλογικές δημοσιονομικές προβλέψεις, «αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την υψηλότερη από την εκτιμώμενη χρήση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών από τις οικογένειες στις μελλοντικές εκτιμήσεις».

Από την άλλη, η αύξηση των πληρωμών NDIS αναμένεται πλέον να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 7,6%, από 8,1%, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του υπουργού Υγείας, Mark Butler να περιορίσει το πρόγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια για τους ωφελούμενους.

Οι έξι κορυφαίες «πιέσεις» για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό είναι οι τόκοι στο κυβερνητικό χρέος, το NDIS, η άμυνα, τα νοσοκομεία, οι επιδοτήσεις στην υγειονομική περίθαλψη και το childcare.

Ο Δρ Chalmers, κατά τις δηλώσεις του, επισήμανε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε σε 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τρέχον οικονομικό έτος (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 42,2 δισ. δολάρια) και βελτιώθηκε σε κάθε έτος των μελλοντικών εκτιμήσεων «επειδή διαχειριστήκαμε τον προϋπολογισμό με σύνεση και υπευθυνότητα».

«Αυτή είναι η μόνη ενδιάμεση ενημέρωση που έχει καταγραφεί και έχει αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα κάθε χρόνο των μελλοντικών εκτιμήσεων, λιγότερο χρέος κάθε χρόνο των μελλοντικών εκτιμήσεων και καθαρές αποφάσεις πολιτικής που βελτιώνουν τα αποτελέσματα», ανέφερε στην κοινή δήλωση με την υπουργό Οικονομίας, Katy Gallagher.

«Με αυτό τον συνδυασμό μέτρων, είναι η πιο υπεύθυνη ενδιάμεση ενημέρωση που έχει καταγραφεί. Είναι μια λογική και υπεύθυνη ενημέρωση που έχει να κάνει με την υλοποίηση, την ευθύνη και τη συγκράτηση».

Τα τελικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι συνολικά καλύτερα κατά 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος τετραετίας.

«Η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα που σχεδιάζαμε και προετοιμάζαμε επιταχύνεται και αυτό αντικατοπτρίζεται στα νέα στοιχεία», ανέφεραν οι αρμόδιοι υπουργοί.

«Κύριος παράγοντας για αυτό είναι οι καλύτερες προοπτικές για τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις εκτός του τομέα των ορυχείων, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ τα επόμενα χρόνια».

Στην ενδιάμεση ενημέρωση συμπεριλήφθηκε επιπλέον χρηματοδότηση για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας μετά την πολύνεκρη επίθεση στην παραλία Bondi. Περίπου 34 εκατομμύρια δολάρια ετησίως θα διατεθούν στο National Council for Jewish Community Security για τρία χρόνια από το 2025/26.

Η κα Gallagher ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση σε βασικές υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας όπου απαιτείται.

Ακόμα, προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση 233 εκατομμυρίων δολαρίων για το CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), μετά την ανακοίνωση από τον κορυφαίο επιστημονικό φορέα της χώρας σειράς απολύσεων νωρίτερα φέτος.

Διατίθενται 98 εκατομμύρια δολάρια για την ταχεία πιστοποίηση 6.000 τεχνιτών και τη δημιουργία ενός νέου εθνικού κέντρου κατάρτισης σε νέες δεξιότητες στον τομέα της ενέργειας, εν μέσω προβλέψεων για μαζική έλλειψη εργατικού δυναμικού που συνδέεται με τη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια».

Εκπληρώνεται η προεκλογική δέσμευση, με 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερες δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και επιπλέον θέσεις κατάρτισης στον κλάδο και αυτή των 10 δισ. δολαρίων, σε οκτώ χρόνια για την κατασκευή 100.000 νέων κατοικιών που προορίζονται για όσους αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι.

Όσον αφορά δε στον πληθωρισμό -που θα κρίνει και μελλοντικές αποφάσεις της RBA για τα επιτόκια- υπήρξε αναθεώρηση προς τα πάνω για το τρέχον οικονομικό έτος από 3% σε 3,75%.

Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τους μισθούς. Η αύξηση τους για το τρέχον οικονομικό έτος προβλέπεται στο 3,25%. Δηλαδή μικρότερη του πληθωρισμού άρα θα καταγραφεί μείωση των «πραγματικών μισθών».

Η αγορά εργασίας προβλέπεται επίσης πιο «αδύναμη» από το αναμενόμενο.Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται πλέον να κορυφωθεί στο 4,5% (από το τρέχον επίπεδο του 4,3%), αλλά η αύξηση της απασχόλησης θα είναι πιο αργή.

Τέλος, το χρέος δεν αναμένεται πλέον να ξεπεράσει το όριο του 1 τρισ. δολαρίων το 2025-26, αλλά αυτό το ορόσημο έχει απλώς μετατεθεί κατά ένα έτος.

Ο Δρ Chalmers ερωτήθηκε αν θα χρησιμοποιήσει τον νέο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό την Άνοιξη -που θα απέχει περισσότερο χρονικά από τις επόμενες κάλπες- για να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Εκείνος απάντησε ότι εμπεριέχονται δύσκολες αποφάσεις σε αυτή την ενδιάμεση αναθεώρηση και ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες».

Είπε ότι υπάρχουν «αναπόφευκτες» πιέσεις στον προϋπολογισμό, αλλά ότι αυτή η αναθεώρηση συμβάλλει «θετικά» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«[Αυτή] βελτιώνει τα τελικά αποτελέσματα κάθε χρόνο και μειώνει το χρέος κάθε χρόνο. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν σε ενδιάμεσες αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού. Επομένως, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της αναθεώρησης του προϋπολογισμού είναι η υπευθυνότητα», τόνισε.

Σε σχέση με τη σημαντική μείωση στα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού -καθώς πολλοί αναζητούν φθηνότερα, παράνομα τσιγάρα που δεν υπόκεινται σε φορολογία- ο Δρ Chalmers αναγνώρισε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρή πρόκληση».

«Δεν πιστεύω ότι η αναίρεση των πρόσφατων αλλαγών στον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα λύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα που έχουμε με τον παράνομο καπνό», είπε.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, διαθέτει περισσότερα χρήματα για την επιβολή του νόμου.

«Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε μερικές πολύ ενθαρρυντικές και επιτυχημένες επιδρομές (για την πάταξη του παράνομου εμπορίου), συμπεριλαμβανομένης μιας στη γειτονιά μου. Αυτές είναι θετικές εξελίξεις. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση», κατέληξε.

The post Τα άμεσα κέρδη στον προϋπολογισμό και οι… τρύπες μεσοπρόθεσμα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.