Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε φέτος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Άνδρα από το γνωστό ομογενειακό ίρυμα AGAPI Care, έναν από τους πρώτους οργανισμούς της παροικίας που αναγνώρισε τη σημασία της ημέρας και τη στηρίζει συστηματικά εδώ και χρόνια.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025, στο ιστορικό Normanby House στο Thornbury, προσελκύοντας δεκάδες μέλη της παροικίας, εκπροσώπους φορέων και προσωπικότητες από τον χώρο της υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αθλητισμού.
Το φετινό θέμα, «Τιμούμε τους άνδρες και τα αγόρια, εμπνέουμε γενιές», κυριάρχησε στην εκδήλωση, αναδεικνύοντας τους ρόλους που διαδραματίζουν οι άνδρες – ως πατέρες, καθοδηγητές, επαγγελματίες και μέντορες – και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση ισχυρών και δεμένων κοινοτήτων.
Το AGAPI Care, πιστό στη δέσμευσή του να προωθεί την ένταξη, την ευημερία και την ψυχική υγεία, επιχείρησε και φέτος να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από τη σημασία θετικών ανδρικών προτύπων.

Ομιλητές με μήνυμα και ουσία
Το πρόγραμμα άνοιξε ο Ταμίας του AGAPI Care και Κλινικός Ψυχολόγος Αλέξης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της ψυχικής υγείας των ανδρών και στις προκλήσεις που συχνά παραμένουν αθέατες λόγω κοινωνικών στερεοτύπων. «Η ενθάρρυνση, η αποδοχή και η αναγνώριση είναι θεμέλια για να χτίσουμε πιο υγιείς κοινωνίες», τόνισε.
Στη συνέχεια, η ΨΕΟ του Ιδρύματος, Μαίρη Γακοπούλου, παρουσίασε το έργο και τις πρωτοβουλίες της AGAPI Care, υπογραμμίζοντας ότι οι αξίες της οργάνωσης – συμπερίληψη, ισότητα, αλληλεγγύη – συνδέονται άρρηκτα με το πνεύμα της ημέρας. «Είναι καθήκον μας να αναδεικνύουμε τους ανθρώπους που προσφέρουν, καθοδηγούν και εμπνέουν», σημείωσε.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Darebin, Βασίλειος Τσάλκος, αναφέρθηκε στη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, ενώ ο ιδρυτής και CEO της Otto IT Milan Rajkovic μίλησε για την αξία του ηγετικού παραδείγματος μέσα από το πρίσμα της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του προπονητή του Αλεξάνδρου (Heidelberg United Alexander FC), Γιάννη Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του αθλητισμού στη διαμόρφωση χαρακτήρα και στη διδασκαλία αξιών όπως ο σεβασμός και η πειθαρχία.
Αναγνώριση σε όσους εμπνέουν
Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των βραβείων AGAPI Care International Men’s Day Mentor Awards, ενός θεσμού που τιμά άνδρες της παροικίας για την προσφορά, την καθοδήγηση και την αδιάκοπη υποστήριξή τους σε άλλους.
Φέτος βραβεύτηκαν:
* Lee Tarlamis OAM MP, για τη μακροχρόνια προσφορά του στην κοινωνία και την ενίσχυση των πολυπολιτισμικών δεσμών.
* Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κουρτέσσης, για την πνευματική του καθοδήγηση και την αδιάλειπτη φροντίδα προς τις οικογένειες της ενορίας.
* Αντώνης Τσουρδαλάκης, για την πολυετή δράση του στους ελληνικούς οργανισμούς και την έμπρακτη στήριξή του σε νέες γενιές.
* Γιάννης Αναστασιάδης, για το ήθος, το έργο του στην προπονητική και τη συνεχή ενθάρρυνση νεαρών αθλητών.
* Milan Rajkovic, για τον ρόλο του ως μέντορας στον επιχειρηματικό κόσμο και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη νεολαία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τους παρευρισκόμενους να υπογραμμίζουν τη σημασία του θεσμού και την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάδειξη ανδρών που αποτελούν πρότυπα ήθους, προσφοράς και δύναμης.
Το AGAPI Care, μέσα από δράσεις όπως αυτή, συνεχίζει να αποδεικνύει πως η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα δεν αποτελεί απλώς έναν συμβολικό εορτασμό, αλλά μια δυναμική υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση και η ενδυνάμωση όλων όσοι συμβάλλουν στη συνοχή και την πρόοδο της κοινότητάς μας.

The post Το AGAPI Care γιόρτασε στη Μελβούρνη την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.