Όταν ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός…

Σε μια εποχή που η καθημερινότητα μοιάζει να… τρέχει με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα, ο χρόνος δίνει την αίσθηση ότι δεν είναι ποτέ αρκετός.

Ειδικά όσοι εργάζονται και κυρίως οι γονείς με ανήλικα παιδιά, θα ήθελαν η ευχή «η μέρα να είχε περισσότερες ώρες» να γίνει πραγματικότητα.

Η κούρσα για να «προλάβουν τα πάντα» συχνά δεν σταματά ούτε τα σαββατοκύριακα.

Από την άλλη, πολλοί συνταξιούχοι -και στην παροικία μας- που έχουν πια περισσότερο χρόνο παρατηρούν με ανησυχία τα παιδιά και τα εγγόνια τους να ζουν σε μόνιμη πίεση χρόνου.

Σε μια κοινωνία που μοιάζει πλέον σα να μην επιβραδύνει ποτέ, προσπαθούν όπως μπορούν, να βοηθήσουν.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τι λένε όμως τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ABS) για την πίεση του χρόνου;

Η έρευνα Time Use Survey για το 2024 παρέχει μια ευρεία εικόνα του τρόπου με τον οποίο περνάνε οι κάτοικοι Αυστραλίας τον χρόνο τους.

Πρόκειται για δεδομένα που χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση για τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την υποστήριξη της οικογένειας, την ισότητα των φύλων, τους χώρους εργασίας και την αξία της μη αμειβόμενης εργασίας και της φροντίδας των παιδιών.

Η ABS έκανε λόγο για 7 κυρίαρχα συμπεράσματα:

1. Αίσθημα έλλειψης χρόνου

Η πίεση χρόνου αποτελεί πραγματικότητα για πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών (36%) και το 30% των ανδρών στη χώρα.

2. Εργασία από το σπίτι (με περισσότερους από έναν τρόπους)

Όσοι εργάζονται από το σπίτι αφιερώνουν μία ώρα περισσότερο σε μη αμειβόμενη εργασία κατά τη διάρκεια της ημέρας τους. Κατά μέσο όρο, αφιέρωναν 3 ώρες και 24 λεπτά σε μη αμειβόμενη εργασία, σε σύγκριση με 2 ώρες και 26 λεπτά για όσους εργάζονταν εκτός σπιτιού.

3. Οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν περισσότερα στο σπίτι

Συνέχισαν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε μη αμειβόμενη εργασία, κατά μέσο όρο 4 ώρες και 53 λεπτά την ημέρα, ενώ οι άνδρες αφιέρωναν 3 ώρες και 52 λεπτά. Η μη αμειβόμενη εργασία περιλαμβάνει εργασίες όπως τα οικιακά, την προετοιμασία φαγητού και τα ψώνια, καθώς και τη φροντίδα παιδιών, άλλων ενηλίκων και εθελοντική εργασία.

4. Ποιος φροντίζει τα παιδιά;

Οι μητέρες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών (4 ώρες και 38 λεπτά) από τους πατέρες (3 ώρες και 29 λεπτά). Αυτό περιλαμβάνει την παροχή προσωπικής φροντίδας, όπως το τάισμα, το μπάνιο ή την αλλαγή, το παιχνίδι ή τη βοήθεια με τα μαθήματα.

5. Προσπάθεια εξισορρόπησης της καθημερινότητας

Λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο (23%) των ατόμων επιβλέπει ένα παιδί ενώ κάνει μια άλλη δραστηριότητα (π.χ. μαγείρεμα, κηπουρική ή τηλεόραση) για 7 ώρες και 8 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο. Όταν κάνουν αμειβόμενη εργασία, το 9% επιβλέπει επίσης ένα παιδί, για 5 ώρες και 41 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο.

6. Η… παρηγοριά της τηλεόρασης

Η τηλεόραση και το streaming ήταν η πιο συχνή δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, με το 62% των ανθρώπων να την παρακολουθεί για 2 ώρες και 55 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο.

7. Νέοι και διαδικτυακά παιχνίδια

Σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων ηλικίας 15-24 ετών (23%) δήλωσαν ότι παίζουν βιντεοπαιχνίδια ή παιχνίδια σε κινητά. Οι νέοι αφιέρωναν κατά μέσο όρο 3 ώρες και 56 λεπτά, ενώ οι νέες αφιέρωναν 2 ώρες και 25 λεπτά.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η ABS επισήμανε ότι οι δραστηριότητες στις οποίες οι άνθρωποι αφιερώνουν το χρόνο τους μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις ευρείς κατηγορίες χρήσης του χρόνου (και πως αν και βελτιώσεις στην έρευνα έχουν μειώσει τη συγκρισιμότητα με προηγούμενες συλλογές στοιχείων, σε υψηλό επίπεδο, τα πρότυπα ήταν παρόμοια με αυτά του 2020-21).

Προσωπική φροντίδα

Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αφιερώνουν κατά μέσο όρο 10 ώρες και 43 λεπτά (10,6 ώρες οι άνδρες και 10,9 οι γυναίκες) την ημέρα σε δραστηριότητες όπως ύπνος, φαγητό και φροντίδα της υγείας και της υγιεινής τους.

Απασχόληση και εκπαίδευση

Επίσης, αφιερώνουν κατά μέσο όρο 8 ώρες και 20 λεπτά την ημέρα (8,8 και 7,8 αντίστοιχα) σε δραστηριότητες απασχόλησης και εκπαίδευσης.

Μη αμειβόμενη εργασία

Κατά μέσο όρο 4 ώρες και 25 λεπτά την ημέρα (3,9 και 4,9 αντίστοιχα) «πηγαίνουν» σε οικιακές δραστηριότητες, φροντίδα παιδιών, φροντίδα ενηλίκων και εθελοντική εργασία.

Ελεύθερος χρόνος

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, αφιερώνουν κατά μέσο όρο 5 ώρες και 34 λεπτά την ημέρα (5,8 και 5,4 αντίστοιχα) σε δραστηριότητες όπως τηλεόραση ή streaming, κοινωνικές συναναστροφές, άσκηση και ανάγνωση.

Ακόμα πιο αναλυτικά, όσον αφορά στην μη αμειβόμενη εργασία, σύμφωνα πάντα με την ABS, οι περισσότερες γυναίκες (90%) και άνδρες (81%) έκαναν κάποια μη αμειβόμενη εργασία όταν διεξήχθη η έρευνα, με τις γυναίκες να αφιερώνουν κατά μέσο όρο μία ώρα περισσότερο: Οι άνδρες ανέφεραν κατά μέσο όρο 3 ώρες και 52 λεπτά την ημέρα, ενώ οι γυναίκες ανέφεραν κατά μέσο όρο 4 ώρες και 53 λεπτά την ημέρα.

Οι γονείς με παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε μη αμειβόμενη εργασία σε σύγκριση με άτομα σε άλλες συνθήκες διαβίωσης και σημαντικά περισσότερο από τον συνολικό μέσο όρο των 4 ωρών και 25 λεπτών.

Οι μόνοι γονείς, με παιδιά κάτω των 15 ετών αφιέρωναν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 4 λεπτά σε μη αμειβόμενη εργασία

Οι γονείς που ζούσαν ως ζευγάρι με παιδιά κάτω των 15 ετών αφιέρωναν κατά μέσο όρο 6 ώρες και 16 λεπτά σε μη αμειβόμενη εργασία.

Οι μητέρες/κηδεμόνες παιδιών κάτω των 15 ετών που δήλωσαν ότι ασχολούνταν με μη αμειβόμενη εργασία αφιέρωναν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 29 λεπτά την ημέρα σε αυτή, σε σύγκριση με τους πατέρες/κηδεμόνες που αφιέρωναν 5 ώρες και 2 λεπτά.

Λιγότερα άτομα δήλωσαν ότι ασχολούνταν με μη αμειβόμενη εργασία τις ημέρες που ασχολούνταν και με αμειβόμενη εργασία (90% έναντι 80%).

ΟΙΚΙΑΚΑ

Όσον αφορά στις οικιακές δραστηριότητες, δηλαδή τις μη αμειβόμενες εργασίες που γίνονται για τη συντήρηση και τη διαχείριση του νοικοκυριού, εξαιρουμένων των ευθυνών φροντίδας.

Οι περισσότεροι (81%) αφιέρωναν χρόνο σε οικιακές δραστηριότητες. Περισσότερες γυναίκες (86%) σε σύγκριση με τους άνδρες (75%). Ενδεικτικά, ανά… δραστηριότητα ένα ποσοστό 53,8% των ανδρων «συμμετείχαν» στο μαγείρεμα και προετοιμασία φαγητού, έναντι 69,1% των γυναικών. Για την καθαριότητα τα ποσοστά ήταν 34,8 και 56,9, αντίστοιχα.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η φροντίδα παιδιών κάτω των 15 ετών, κατά την ABS, περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η προσωπική φροντίδα τους, το παιχνίδι μαζί τους ή τη βοήθεια με τα μαθήματά τους (η εποπτεία των παιδιών μετράται ξεχωριστά).

Οι μητέρες/κηδεμόνες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι φρόντιζαν παιδιά κάτω των 15 ετών (88%) σε σύγκριση με τους πατέρες/κηδεμόνες (72%).

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αφιέρωναν πάνω από μία ώρα περισσότερο την ημέρα σε αυτή τη δραστηριότητα σε σύγκριση με τους άνδρες, 4 ώρες και 38 λεπτά την ημέρα και 3 ώρες και 29 λεπτά την ημέρα, αντίστοιχα.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ

Η εποπτεία ενός ή περισσότερων παιδιών είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ένα άτομο βρισκόταν στον ίδιο χώρο με ένα παιδί κάτω των 15 ετών και ανέφερε ότι είχε την φροντίδα του (δηλαδή ότι ήταν διαθέσιμο να παρέχει μη αμειβόμενη βοήθεια, εάν απαιτούνταν, σύμφωνα με την ABS).

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης την κύρια δραστηριότητα που ασκούσαν ταυτόχρονα με την εποπτεία παιδιού.

Λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο (23%) απάντησε ότι ασκούσε εποπτεία παιδιού ενώ έκανε κάτι άλλο παράλληλα, για μέσο όρο 7 ώρες και 8 λεπτά την ημέρα.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό (25%) από τους άνδρες (21%).

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (22%) δήλωσαν ότι παρέχουν εποπτεία στο παιδί ενώ παράλληλα ασκούν μη αμειβόμενες εργασιακές δραστηριότητες, για μέσο όρο 2 ώρες και 49 λεπτά την ημέρα.

Το 9% απάντησε ότι ασκούν επίσης εποπτεία στο παιδί, για μέσο όρο 5 ώρες και 41 λεπτά την ημέρα κάνοντας κάποια αμειβόμενη εργασίας. Οι γυναίκες (10%) ήταν πιο πιθανό σε σύγκριση με τους άνδρες (8%).

ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι εργασιακές δραστηριότητες περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως αμειβόμενη εργασία και μετακινήσεις από και προς την εργασία.

Περισσότεροι άνδρες συμμετείχαν σε αυτές σε σύγκριση με τις γυναίκες (48% έναντι 38%).

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες που ασκούσαν εργασιακές δραστηριότητες αφιέρωναν σχεδόν μία ώρα περισσότερο την ημέρα σε αυτές σε σύγκριση με τις γυναίκες (8 ώρες και 55 λεπτά έναντι 7 ωρών και 58 λεπτών).

Συνολικά, όσοι εργάζονταν από το σπίτι εργάζονταν για 7 ώρες και 8 λεπτά. Όσοι δεν εργάζονταν από το σπίτι εργάζονταν για 8 ώρες και 18 λεπτά.

Αυτοί που εργάζονταν από το σπίτι αφιέρωναν περίπου μία ώρα περισσότερο σε μη αμειβόμενες εργασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας (3 ώρες και 24 λεπτά) σε σύγκριση με αυτούς που δεν εργάζονταν από το σπίτι (2 ώρες και 26 λεπτά).

Τις ημέρες που οι γυναίκες εργάζονταν από το σπίτι, έκαναν περισσότερη μη αμειβόμενη εργασία από τους άνδρες που εργάζονταν από το σπίτι: Αφιέρωναν κατά μέσο όρο 3 ώρες και 48 λεπτά έναντι  3 ώρες και 1 λεπτό σε μη αμειβόμενη εργασία τις ημέρες που εργάζονταν από το σπίτι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Όσοι εργάζονταν από το σπίτι αφιέρωναν επίσης περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

Οι γυναίκες 3 ώρες και 35 λεπτά (σε σύγκριση με 3 ώρες και 10 λεπτά για όσες εργάζονταν με αμοιβή αλλά δεν εργάζονταν από το σπίτι) και οι άνδρες 4 ώρες (σε σύγκριση με 3 ώρες και 24 λεπτά για όσους εργάζονταν με αμοιβή αλλά δεν εργάζονταν από το σπίτι).

Ως δραστηριότητα ελεύθερου προσμετράται ότι γίνεται για διασκέδαση ή προσωπική ικανοποίηση, όπως τηλεόραση, αθλητισμός και άσκηση, καθώς και άλλες κοινωνικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και αναψυχής.

Συνολικά, οι περισσότεροι (91%) συμμετείχαν σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. Οι άνδρες αφιέρωναν κατά μέσο όρο 5 ώρες και 48 λεπτά και οι γυναίκες 5 ώρες και 21 λεπτά την ημέρα.

Όσοι ήταν γονείς ανέφεραν ότι αφιέρωναν σημαντικά λιγότερο χρόνο σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (3 ώρες και 38 λεπτά) από ό,τι αυτοί που δεν είχαν παιδιά (6 ώρες και 5 λεπτά).

Η παρακολούθηση τηλεόρασης ή streaming ήταν η πιο συχνά αναφερόμενη δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου, με το 62% των ανθρώπων να… την ασκούν κατά μέσο όρο 2 ώρες και 55 λεπτά την ημέρα.

Ακόμη, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι αφιέρωναν 2 ώρες και 19 λεπτά σε συνομιλίες ή κοινωνικές συναναστροφές. Το ένα τέταρτο (24%) των ανδρών συνομιλούσε ή κοινωνικοποιούνταν επί προσωπικού, αφιερώνοντας κατά μέσο όρο 2 ώρες και 25 λεπτά, έναντι του ενός τρίτου (30%) των γυναικών, που αφιέρωνε κατά μέσο όρο 2 ώρες και 15 λεπτά.

Ο έλεγχος των email, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η περιήγηση στο διαδίκτυο ήταν επίσης μια δημοφιλής δραστηριότητα κατά ελεύθερο χρόνο, με το ένα τέταρτο (25%) των ατόμων να αναφέρουν αυτή τη δραστηριότητα, για κατά μέσο όρο 1 ώρα και 23 λεπτά την ημέρα.

Τα παιχνίδια σε υπολογιστές ή κινητά, συνολικά ήταν μια λιγότερο δημοφιλής δραστηριότητα, με το 10% των ατόμων να αναφέρουν συμμετοχή. Όσοι έπαιζαν, το έκαναν για 2 ώρες και 50 λεπτά κατά μέσο όρο: Περισσότεροι άνδρες έπαιζαν από γυναίκες (14% σε σύγκριση με 7%).

Το ποσοστό αυτό ωστόσο ανέβαινε κατά πολύ στα άτομα 15 έως 24 ετών (στο ένα τρίτο (33%) των ανδρών και το 12% των γυναικών αυτής της ηλικιακής ομάδας) αλλά και ως προς τον χρόνο. Οι νέοι αφιέρωναν κατά μέσο όρο 3 ώρες και 56 λεπτά την ημέρα παίζοντας παιχνίδια και οι νέες 2 ώρες και 25 λεπτά την ημέρα.

ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ

Το ένα τρίτο (33%) των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ένιωθε πάντα ή συχνά βιασύνη ή πίεση λόγω χρόνου.

Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο μεταξύ των γυναικών (36%) από ό,τι μεταξύ των ανδρών (30%).

Η εξισορρόπηση της εργασίας και της οικογένειας ήταν ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο ένιωθαν πάντα ή συχνά βιασύνη ή πίεση λόγω χρόνου (42%).

Όταν εξετάστηκε το άγχος σε σχέση με τον χρόνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σχεδόν το ήμισυ των γυναικών ηλικίας 35 έως 44 ετών (49%) ένιωθε πάντα ή συχνά βιασύνη ή πίεση χρόνου. Υψηλό το ποσοστό και στους άνδρες αυτής της ηλικιακής ομάδας (43%).

Η πίεση του χρόνου μειωνόταν σημαντικά για τις ηλικίες 55-64 (σε 25,3% για τους άνδρες και 29,3% για τις γυναίκες) και έπεφτε περαιτέρω στις ηλικίας 65-74 (στο 10% γοα τους άνδρες και 12,5% για τις γυναίκες). Ήταν μόλις 5% και 7,2%. αντίστοιχα στους 75 ετών και άνω.

Υψηλό το άγχος και στις ηλικίες 15-24 30,7% και 44,6%, αλλά και 25-34 με 36,1% και 48,1%.

Τα ζευγάρια με παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών (51%) ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι ένιωθαν βιασύνη ή πίεση χρόνου σε σύγκριση με τα ζευγάρια χωρίς παιδιά (26%).

The post Όταν ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός… appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.