Η αύξηση του συνολικού αριθμού των αναγκαστικά εκτοπισμένων σε 120 εκατομμύρια μέχρι τον Μάιο του 2024 ήταν η 12η συνεχόμενη ετήσια αύξηση
Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί ενάντια στην απάθεια και την αδράνεια καθώς ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων αυξάνεται δραματικά.
Ο συνολικός αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σε 120 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Μαΐου 2024. Οι συγκρούσεις από το Σουδάν έως τη Γάζα και τη Μιανμάρ δημιουργούν νέους εκτοπισμούς και απαιτούν επειγόντως επίλυση, αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Υπάτη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, που κάνει λόγο για νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα πέρυσι και φέτος.
Η αύξηση του συνολικού αριθμού των αναγκαστικά εκτοπισμένων σε 120 εκατομμύρια μέχρι τον Μάιο του 2024 ήταν η 12η συνεχόμενη ετήσια αύξηση και αντικατοπτρίζει τόσο τις νέες και μεταλλασσόμενες συγκρούσεις όσο και την αποτυχία επίλυσης μακροχρόνιων κρίσεων.
Αν ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε χώρα, θα ήταν η 12η μεγαλύτερη στον κόσμο, στο μέγεθος περίπου της Ιαπωνίας, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Παγκόσμιες Τάσεις» (Global Trends).
Ένας βασικός παράγοντας που αύξησε τον αριθμό των αναγκαστικά εκτοπισμένων πληθυσμών ήταν η καταστροφική σύγκρουση στο Σουδάν: ως το τέλος του 2023, 10,8 εκατομμύρια Σουδανοί παρέμεναν ξεριζωμένοι. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μιανμάρ, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας άγριων συγκρούσεων.
Η UNRWA εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, έως και 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι (το 75 τοις εκατό του πληθυσμού) είχαν εκτοπιστεί στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της καταστροφικής βίας, με την πλειοψηφία να αποτελείται από Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Η Συρία παραμένει η μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, με 13,8 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένους εντός και εκτός της χώρας.
Ο αριθμός των προσφύγων και άλλων ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας ανήλθε σε 43,4 εκατομμύρια, συνυπολογίζοντας τα άτομα που υπάγονται στις εντολές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της UNRWA.
Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων φιλοξενείται σε γειτονικές με τη χώρα τους χώρες, με το 75 τοις εκατό να διαμένει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες όλες μαζί παράγουν λιγότερο από το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου εισοδήματος.
Η έκθεση κατέδειξε ότι παγκοσμίως, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες επέστρεψαν στις πατρίδες τους το 2023. Η έκθεση παρουσίασε επίσης μια νέα ανάλυση σχετικά με την κλιματική κρίση και το πώς επηρεάζει όλο και περισσότερο και δυσανάλογα τους αναγκαστικά εκτοπισμένους πληθυσμούς.
Πηγή: ΚΥΠΕ