Προτεραιότητα για Κομισιόν η υιοθέτηση του ευρώ από Βουλγαρία με εκπλήρωση όρων

Η Τσομπάνοβα επεσήμανε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα μέλη

Η ταχεία ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ, μόλις εκπληρωθούν τα κριτήρια, αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε η Γιορντάνκα Τσομπάνοβα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία.

Σε ομιλία τη Δευτέρα σε διεθνές συνέδριο για το μέλλον του ευρώ και το μέλλον της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ, η Τσομπάνοβα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να ακολουθεί την κατεύθυνση της υλοποίησης της προτεραιότητας, χωρίς καθυστερήσεις για πολιτικούς ή άλλους λόγους.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οικονομικής Συνεργασίας, που πραγματοποιείται στη Βουλγαρία, υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου της Βουλγαρίας Ιλιάνα Ιότοβα.

Η Τσομπάνοβα επεσήμανε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα μέλη και ότι η Επιτροπή, μαζί με τις βουλγαρικές αρχές, εργάζονται για τις πρακτικές προετοιμασίες για την ομαλή και επιτυχή υιοθέτηση του ευρώ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Εθνοσυνέλευση θα εγκρίνει κατά προτεραιότητα το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι στα τέλη Απριλίου η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Στις 12 Απριλίου, η Κομισιόν και η Βουλγαρία υπέγραψαν συμφωνία εταιρικής σχέσης για τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και επικοινωνίας σχετικά με τη μετάβαση στο ευρώ.

 Η Τσομπάνοβα είπε ακόμη ότι «η επίμονη εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά του ευρώ στη Βουλγαρία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, προκαλεί ανησυχία για το κοινό νόμισμα και απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την καταπολέμησή της».

Πηγή: ΚΥΠΕ