Το νέο βιβλίο του Ιωάννη Γαϊτανάκη “Ζώα Συντροφιάς: Κατανόηση, Πρόληψη, Διαχείριση Επιθετικής Συμπεριφοράς”

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ιωάννη Γαϊτανάκη, απόφοιτου του ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, υποψήφιου διδάκτωρα στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού) και Προϊστάμενο Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας. Το βιβλίο με τίτλο “Ζώα Συντροφιάς: Κατανόηση, Πρόληψη, Διαχείριση Επιθετικής Συμπεριφοράς” προορίζεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για όποιον ασχολείται με τα ζώα συντροφιάς, συγκεκριμένα αναφερόμενο στα πολυδιάστατα ζητήματα των δαγκωμάτων από σκύλους και τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Σκοπός του είναι να αναδείξει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες συνέπειες των δαγκωμάτων αυτών για ανθρώπους και ζώα. Ο πρακτικός αυτός οδηγός βασίζεται στην εκτενή έρευνα και προηγούμενες μελέτες του συγγραφέα, παρουσιάζοντας ευρήματα από τοπικό έως διεθνές επίπεδο.

Στην καρδιά της κοινωνίας μας, ένα αόρατο πρόβλημα κρύβεται στη σκιά της συνηθισμένης μας ημέρας: η σύγκρουση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον καλύτερό του φίλο, τον σκύλο. Αυτό το βιβλίο αποκαλύπτει μια ανησυχητική αλήθεια πίσω από τις επιθέσεις και τα δαγκώματα σκύλων–ένα σύμπτωμα μιας βαθύτερης κοινωνικής δυσλειτουργίας που αφορά κάθε γωνιά της γης, και ειδικά την Ελλάδα, όπου περισσότερα από 5.000 τέτοια περιστατικά καταγράφονται ετησίως.
Μέσα από την άκρως εμπεριστατωμένη ανάλυση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας και μοναδικών στατιστικών δεδομένων, αποκαλύπτεται η διάσταση ενός προβλήματος που δεν είναι μόνο ανθρωποκεντρικό αλλά και συναίσθημα, επιβίωση, και τελικά, μια δοκιμασία για την κοινωνία μας στο σύνολό της.
Με την καθοδήγηση τεσσάρων επιστημονικών ερευνών, αυτό το έργο δε μένει μόνο στη διάγνωση αλλά προχωρά βαθύτερα, προσφέροντας λύσεις που στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματος. Προτάσσεται ένα σχέδιο δράσης για τους Δήμους, πρωτοβουλίες για τα σχολεία, τεχνογνωσία για αποτελεσματικότερους ελέγχους, και μια πληθώρα στατιστικών στοιχείων που φωτίζουν τον δρόμο προς μια πιο ειρηνική συμβίωση μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη που αναζητά βαθύτερη κατανόηση αυτής της σύγχρονης πρόκλησης και επιθυμεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η συμβίωση με τα ζώα δε θα σημαίνει φόβο και αντιπαράθεση, αλλά συνεργασία, κατανόηση και αμοιβαίος σεβασμός. Είναι ένας οδηγός προς μια πιο ενσυναίσθητη και δίκαιη συνύπαρξη, μια πρόκληση που αξίζει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φυλάτος.