Με σύνθημα “Make Europe great again” από 1η Ιουλίου η Ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ

Οι επτά προτεραιότητες της Προεδρίας

Σε θέματα ανταγωνιστικότητας, ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας, μετανάστευσης, διεύρυνσης, συνοχής, αγροτικής πολιτικής και δημογραφικής πολιτικής θα εστιάσει κατά την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Ουγγαρία που ξεκινά την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου από τη Βουδαπέστη ο Ούγγρος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα.

Το σύνθημα της Προεδρίας θα είναι “Make Europe great again”, το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έχει στόχο να δείξει πως θα πρόκειται για μια ενεργή Προεδρία, πως τα κράτη της Ευρώπης μπορούν να εργαστούν μαζί διατηρώντας την ταυτότητα τους, και ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι μια διεθνής δύναμη, η οποία να μπορεί να ενεργεί σε συνεργασία με τους εταίρους της αλλά και μόνη της στη διεθνή σκηνή.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το σύνθημα θυμίζει τον τέως Αμερικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως από την περασμένη Προεδρία της η Ουγγαρία τόνιζε τη δύναμη της Ευρώπης, και αστειευόμενος πρόσθεσε ότι «δεν ξέρω αν ο Τραμπ ήθελε ποτέ να κάνει την Ευρώπη μεγάλη ξανά».

Το λογότυπο της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (Ιούλιο με Δεκέμβριο 2024) βασίζεται στον Κύβο του Ρούμπικ, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1974 από τον Έρνο Ρούμπικ, και παραπέμπει όπως είπε ο εκπρόσωπος, παραπέμπει στην περίπλοκη φύση της ευρωπαϊκής πολιτικής (καθώς αποτελείται από 27 κύβους), καθώς και την προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων. Συμβολικά, δείχνει πως τα συμφέροντα των κρατών μελών δεν είναι κατ’ ανάγκη ασυμβίβαστα με το συμφέρον της ΕΕ.

Ο κ. Μπόκα ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις σε σχέση με την ηγεσία στους θεσμούς της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια, για να απαντήσει πως ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει δηλώσει πως βάσει των θέσεων που έχουν εκφραστεί η Ουγγαρία δεν μπορεί να στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο πρόσθεσε πως η Ουγγαρία δεν έχει επικρίσεις απέναντι στους άλλους υποψήφιους.

Ερωτηθείς σε ποια ομάδα θα ενταχθεί το κυβερνών Fidesz, ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του κόμματος. Γενικότερα όμως μιλώντας για τις πολιτικές ισορροπίες στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε πως μετά τις εκλογές υπάρχει πλέον δυνατότητα για διαφορετικές πλειοψηφίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπόκα παρουσιάζοντας τις επτά προτεραιότητες της Προεδρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται εν μέσω μιας σειράς κρίσεων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή μέχρι δημογραφικές προκλήσεις, και σε αυτό το πλαίσιο η Ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου έχει στόχο να αποτελέσει ειλικρινή διαμεσολαβητή.

Πρόσθεσε πως η Ουγγαρία θεωρεί πως έχει την εξουσιοδότηση μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές να παρουσιάσει μια «καθαρή ευρωπαϊκή εναλλακτική» η οποία θα είναι ορατή σε όλες τις δραστηριότητες της.

Οι επτά προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε ο Υπουργός, αναπτύχθηκαν μετά από διαβουλεύσεις με όλα τα κράτη μέλη και οργανισμούς και εστιάζουν:

– στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ μέσω και ενός Νέου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας,

– στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης μέσω και της καινοτομίας και της έρευνας.

– στη συνομολόγηση εταιρικών συμφωνιών για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αντιμετώπιση των αίτιων της μετανάστευσης και αποτελεσματικές επιστροφές,

– στη διασφάλιση μιας διαδικασίας διεύρυνσης στη βάση της προόδου, ώστε όλοι να κάνουν βήματα προόδου,

– στην έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της πολιτικής συνοχής,

– στην προώθηση μιας κοινής αγροτικής πολιτικής που να εστιάζει στους γεωργούς και

– στα θέματα και προκλήσεις στον τομέα της δημογραφίας που θα αγγίξει κάθε υπουργική σύνθεση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, η Ουγγρική Προεδρία θα είναι ενεργή και στην διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, στις πολιτικές για τα φάρμακα, στην ανταγωνιστικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη, το μέλλον των ψηφιακών υποδομών, την επέκταση του τηλεφωνικού roaming σε υποψήφιες για ένταξη χώρες, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις προσπάθειες κατά του αντισημιτισμού και στον αθλητισμό εν μέσω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της UEFA και ενόψει των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Πηγή: ΚΥΠΕ