Οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Γηριατρικοί Αγώνες (Geri Olympics) έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ την Ελλάδα και την Κύπρο

Οι 2οι  Ολυμπιακοί Γηριατρικοί Αγώνες έσπασαν ρεκόρ συμμετοχής και διεξήχθησαν σε άκρως θετικό και ελπιδοφόρο κλίμα. Η υγιής γήρανση και η επίρρωση της κοινωνικής συμμετοχής, χωρίς ηλικιακό όριο, αποτέλεσε τη μεγάλη πρόκληση και γέννησε πανέμορφες αναμνήσεις, τόσο για την ενεργό καθημερινή δραστηριότητα των ατόμων της τρίτης ηλικίας , όσο και για τους εθελοντές που με περίσσεια χαρά δήλωσαν εμφατικά παρόν στη γιορτή της αναβίωσης του Ολυμπισμού.  Μετά τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Αθήνα, τα Χανιά, το Σουφλί και τη Λευκωσία αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή πόλεων σε Ελλάδα, Κύπρο και Αμερική.

Το αθλητικό ιδεώδες απέδειξε για άλλη μία φορά πως προάγει αξίες συμμετοχικού κοινωνικού κεφαλαίου και πλούσιων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων μέσω  του  εκπαιδευτικού του χαρακτήρα και της πολυεπίπεδης ανταλλαγής εμπειριών που προσφέρει με καθαρά ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Έχω τη χαρά να είμαι μέλος της κοινότητας του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ,  με επικεφαλής τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη, όπου είναι και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος για το δυνάμει θεσμό της Γηριατρικής Ολυμπιάδας.  To Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ, με συνοδοιπόρο τη Στέγη Καϊμακλίου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» από την Κύπρο, καθώς και με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, κατάφεραν να δημιουργήσουν γόνιμο κλίμα συνεργασιών και συμπόρευσης στο πλαίσιο πολυσχιδούς δραστηριότητας με άκρως διδακτικό πρόσημο. Τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού είχαν την τιμητική τους και ιδιαίτερα το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Υγείας  Long Lasting Memories (LLM Care).  Δόθηκε η ευκαιρία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να νιώσουν για λίγο παιδιά και να αξιοποιήσουν στο έπακρον την κριτική τους σκέψη μέσω του φάσματος των γνωστικών παιχνιδιών, όπως Καλαθοσφαίριση, Darts (βελάκια), Bowling και στα αγωνίσματα του Προγράμματος  Σωματικής Ενδυνάμωσης. FitForAll  (Arkanoid – Apple – Golf – Fishing).

Είχαν τη δυνατότητα να χαρούν, να χορέψουν  και να θυμηθεί τόσο το σώμα τους, όσο και η ψυχή τους κινητικά μοτίβο που χρειαζόνταν απλώς επίκληση στα οπτικοακουστικά ερεθίσματα για να ενεργοποιηθούν η ιδιοδεκτικότητα και η κιναισθητική τους αντίληψη.

Η Διευθύντρια της Στέγης Καϊμακλίου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» κα Έρση Παπαγιάννη, όταν ρωτήθηκε, ” γιατί θεωρεί ότι περισσότερο αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εδραιωθούν ως θεσμός οι Ολυμπιακοί Γηριατρικοί Αγώνες απάντησε:

Έρση Μιχαήλ Παπαγιάννη, Διευθύντρια της Στέγης Καϊμακλίου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» από την Κύπρο

 

” Σας ευχαριστώ κα. L. Kyropoulos που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί πλέον πρέπει να αντιληφθούν, τόσο οι φορείς, όσο και η κοινωνία την αξία και τη συμπερίληψη των ατόμων της τρίτης ηλικίας με απόλυτο σεβασμό, αγάπη και φροντίδα! Οφείλουμε να αλλάξουμε την κοινωνική αντίληψη και να δώσουμε την επιστημονική καθοδήγηση με πρόσημο τη θετική επίδραση της ενεργούς γήρανσης στην καθημερινότητα των ατόμων της τρίτης ηλικίας, ώστε να αισθάνονται χρήσιμοι και παραγωγικοί.”

 

Η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Ιατρικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ, PhD  Candidate Computer Science and Biomedical Informatics, Ευαγγελία Ρωμανοπούλου, απέδωσε βραβείο Τιμής ένεκεν ως εκπρόσωπος της Επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής καινοτομίας στους επίτιμους προσκεκλημένους – κο Αποστολόπουλο και κο Πατούλη -στο Δημοτικό Πολυϊατρείο Παπάγου.

 

Απόσπασμα από τους 2ους Γηριατρικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Κύπρο.

 

Οι 2οι  Geri Olympics, πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 50 φορέων συνολικά και το μήνυμα ελπίδας που μετέφεραν πάνω από 1055 συμμετέχοντες σε Ελλάδα, Κύπρο και Αμερική, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφήνοντας μόνο θετικές εντυπώσεις και το μέλλον προμυνήεται ακόμη πιο ευχάριστο για την όμορφη πρωτοβουλία.

 

Απόσπασμα από το αρχείο της ΕΡΤ για τους 2ους Γηριατρικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Geri Olympics, που διεξήχθησαν στο Σουφλί με την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Εργαστηρίου  Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ, PhD Βίκυ Ζηλίδου | MSc in Medical Informatics | BSc in Physical Education and Sport Sciences | Medical Physics & Digital Innovation Lab | School of Medicine | Aristotle University of Thessaloniki (AUTH)