Πάνω από 50 είναι οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παραγωγή λιθίου στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο.
Τεράστια είναι η ζήτηση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια το λίθιο, μιας και αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, δηλαδή το κυρίαρχο μέσο αποθήκευσης ενέργειας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προϊόντος του χρόνου εκτοπίζουν από τον αυτοκινητικό χάρτη τα οχήματα βενζίνης και diesel.
Και παρόλο που η ηγέτιδα δύναμη στους τομείς της εξόρυξης και διύλισης λιθίου, όπως και στην παραγωγή μπαταρίων για ηλεκτρικά οχήματα είναι η Κίνα, τα μεγαλύτερα αποθέματα αυτού του πολύτιμου μετάλλου βρίσκονται στη Χιλή.
Και τα κοιτάσματα στη χώρα της Νότιας Αμερικής δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίησή τους.
Όπως, μάλιστα, δήλωσε την Τρίτη 18 Ιουνίου ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας, Mario Marcel, μετά το κάλεσμα της κυβέρνησης για την υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των πλούσιων σε λίθιο αλυκών, ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έργων παραγωγής λιθίου εκδήλωσαν πάνω από 50 εταιρείες.
Ειδικότερα, το κάλεσμα της Χιλής έγινε τον περασμένο Απρίλιο και αφορούσε την αξιοποίηση περισσότερων από 20 αλυκών, οπού πρέπει βέβαια να γίνουν ακόμα πιο ενδελεχείς έρευνες -μεταξύ άλλων- για την ακριβή εκτίμηση της ποσότητας και της ποιότητας του λιθίου. Σημειώνεται ότι τα κοιτάσματα άλμης στις περιοχές Atacama και Maricunga βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.
Σε εκδήλωση που έγινε στο Σαντιάγκο, ο Mario Marcel ανέφερε ότι υπήρξαν προτάσεις από συνολικά 54 εταιρείες που αφορούσαν στην ανάπτυξη 88 πρότζεκτ, ενώ έκανε λόγο για επενδυτές διαφόρων μεγεθών, τόσο από τη Χιλή όσο και από τη Δύση.
Παράλληλα, ο υπουργός Ορυκτών Πόρων της Χιλής έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που περισσότερες από μια εταιρείες εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της ίδιας τοποθεσίας, τότε θα ακολουθηθεί διαγωνιστική διαδικασία.
Οι επενδυτές, ωστόσο, φαίνεται ότι διατηρούν και κάποιες επιφυλάξεις, με το Reuters να αναφέρει ότι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση θα απονείμει συμβόλαια για την εξόρυξη λιθίου σε αλυκές όπου έχουν ήδη δοθεί άδειες εξόρυξης στο παρελθόν.
Η βασική ανησυχία είναι ότι μπορεί να προκύψει μια κατάσταση διπλής ιδιοκτησίας (double ownership), δηλαδή δύο διαφορετικές εταιρείες να έχουν δικαιώματα εξόρυξης στην ίδια περιοχή.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, η μοναδικές εταιρείες που παράγουν λίθιο στη χώρα είναι η Albermarle από τις ΗΠΑ και η SQM από τη Χιλή.
Τέλος, το Reuters επισημαίνει ότι για το λίθιο της Χιλής ενδιαφέρεται και η Σαουδική Αραβία, και στο πλαίσιο αυτό τον προσεχή Ιούλιο ο υπουργός ορυκτών πόρων της χώρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Χιλιανό ομόλογό του στο Σαντιάγκο.
Πηγή: carandmotor.gr