Τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου στραμμένα στην κλιμακούμενη ισραηλινή απειλή κατά του Λιβάνου

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023 και η επακόλουθη στρατιωτική απάντηση του εβραϊκού κράτους έχουν οδηγήσει σε μια κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διεθνής Τύπος εστίασε σε αυτή την κρίση και συγκεκριμένα στους κατοίκους των βορείων περιοχών του Ισραήλ 60.000 εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του φόβου των επιθέσεων.

Παρά την πίεση για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, και οι δύο πλευρές δείχνουν να διστάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα κηρύσσοντας μια πλήρη πολεμική σύγκρουση. Οι Ισραηλινοί στρατηγοί ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ανοιχτές συγκρούσεις σε δύο μέτωπα, αν και αυτό θα είχε σημαντικές προκλήσεις. Οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός δεν έχουν ακόμη επιφέρει μια οριστική λύση.

Την προηγούμενη βδομάδα ο διεθνής Τύπος ασχολήθηκε επίσης με άλλα ανοιχτά μέτωπα που κυριαρχούν στο διεθνές σκηνικό, όπως τη συνεχιζόμενη ένταση στους άξονες Δύση-Ρωσία και Δύση-Κίνα, καθώς και την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία.

Ο Τύπος της Δύσης

Σε ανάλυση του Stephen Collinson με τίτλο «Οι ΗΠΑ σήμαναν συναγερμό για την κινεζική και βορειοκορεατική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», που δημοσιεύθηκε από το CNN στις 17 Ιουνίου, επισημάνθηκε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, υπογράμμισαν από κοινού τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας και της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ιταλία, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην ανάμιξη της Κίνας στον ουκρανικό πόλεμο και στην υποστήριξη που δίδεται στη Ρωσία μέσω της παροχής τεχνολογίας για την παραγωγή όπλων. Παρά τις προσπάθειες της Κίνας να παρουσιάσει μια ουδέτερη στάση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι οι ενέργειες της Κίνας υποδαυλίζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι οι σύμμαχοι ενδέχεται να χρειαστεί να επιβάλουν κυρώσεις. Η διερεύνηση του ρόλου της Κίνας συμπίπτει με την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη Βόρεια Κορέα, πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης της Ρωσίας στην πολεμική της προσπάθεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις στρατιωτικές προμήθειες της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία και την πιθανή ανταλλαγή τεχνολογίας πυρηνικών ή πυραύλων. Οι έπαινοι του Πούτιν για την απόφαση της Βόρειας Κορέας να υποστηρίξει τη Ρωσία υποδεικνύουν την ευθυγράμμιση των αυταρχικών καθεστώτων κατά των δυτικών δημοκρατικών ιδεών, γεγονός που ενισχύει τις αμερικανικές ανησυχίες.

Στο άρθρο με τίτλο «Τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ φλέγονται: Μπορεί το Ισραήλ να πολεμήσει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ ταυτόχρονα;» που δημοσιεύθηκε από τον Economist στις 17 Ιουνίου, εξετάζεται η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Τα πανό που κρέμονται σε γέφυρες πάνω από τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στα βόρεια του Ισραήλ και τα οποία γράφουν «Εγκαταλειμμένο», αντικατοπτρίζουν το συναίσθημα των κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται υπό τα συνεχή πυρά της Χεζμπολάχ από τις 8 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, συνεχίζει τις επιθέσεις, στοχεύοντας περιοχές κοντά στα σύνορα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Περίπου 60.000 Ισραηλινοί πολίτες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, ενώ αυξάνονται οι απαιτήσεις προς την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για πιο επιθετικές ενέργειες κατά της Χεζμπολάχ. Παρά την πολιτική πίεση, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι ηγέτες της Χεζμπολάχ διστάζουν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε πλήρη πολεμική κλίμακα. Ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται για πιθανή χερσαία επίθεση, η οποία πιθανότατα θα προκαλέσει μια σφοδρότερη αντίδραση από τη Χεζμπολάχ και θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες αμάχων. Οι Ισραηλινοί στρατηγοί ισχυρίζονται ότι είναι ικανοί να πολεμήσουν σε δύο μέτωπα, αν και υπάρχουν λογιστικές προκλήσεις. Οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, αλλά η επίτευξη μιας συμφωνίας εξακολουθεί να είναι αμφίβολη.

Στις 16 Ιουνίου, η Elsa Conesa, η Solenn de Royer και η Claire Gatinois δημοσίευσαν ανάλυση στη Le Monde με τίτλο «Πώς ο Μακρόν οδήγησε τους υποστηρικτές του σε πανικό προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές». Η ανάλυση διερευνά τις συνέπειες της αιφνιδιαστικής απόφασης του Προέδρου Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, προκαλώντας αναστάτωση μεταξύ των υπουργών και βουλευτών του. Προβλέποντας αρνητικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, ο Πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ και η ομάδα του ξαφνιάστηκαν όταν ενημερώθηκαν για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον διευθυντή του γραφείου του Μακρόν, Αλέξις Κολέρ. Ο Ατάλ προσέφερε την παραίτησή του, αλλά απορρίφθηκε, γεγονός που οδήγησε σε μια σημαντική συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών. Ο Μακρόν υπεραμύνθηκε της απόφασής του, τονίζοντας την ανάγκη να ανακτήσει τον έλεγχο, αλλά οι υπουργοί του παρέμειναν επιφυλακτικοί. Αν και ο Υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και η Υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί εξέφρασαν τη στήριξή τους, άλλοι παρέμειναν σιωπηλοί ή έφυγαν έκπληκτοι. Η διάλυση εκλήφθηκε ως ένα επικίνδυνο στοίχημα, και προκάλεσε σε πολλούς μνήμες από πολιτικά σφάλματα του παρελθόντος. Αν και ο Μακρόν αρχικά πίστευε ότι θα μπορούσε να ελέγξει τους συμμάχους του, τώρα φαίνεται αποδυναμωμένος καθώς ο Πρωθυπουργός Ατάλ θέτει όρους για να παραχωρήσει την υποστήριξή του.

Στο άρθρο «Κυβερνοεπιθέσεις και σαμποτάζ: Πώς η Ρωσία διεξάγει ήδη πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ» που δημοσιεύτηκε στην WELT στις 17 Ιουνίου από τους Dominik Kalus, Pavel Lokshin και Marc Pfitzenmaier, οι συγγραφείς αναλύουν τις μεθόδους με τις οποίες η Ρωσία διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ μέσω σύνθετων επιχειρήσεων κατασκοπείας και σαμποτάζ. Παρόλο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται ότι η Ρωσία επιτίθεται στο ΝΑΤΟ, τα δεδομένα αποδεικνύουν το αντίθετο. Στη Γερμανία, η οποία είναι σημαντικός στόχος της ρωσικής κατασκοπείας, σημειώθηκε πρόσφατα η σύλληψη δύο ατόμων γερμανορωσικής καταγωγής που κατηγορούνται για προετοιμασία επιθέσεων κατ’ εντολή της Μόσχας. Άλλα περιστατικά, όπως η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Diehl Group στο Βερολίνο δεν θεωρούνται επίσημα σαμποτάζ, ωστόσο οι φθορές στον αγωγό Baltic connector μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας ενέχουν υποψίες για ρωσική παρέμβαση. Η Ρωσία αυξάνει την πίεση στα βόρεια μέλη του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκαλώντας διακοπές δορυφορικών σημάτων μέσω παρεμβολών GPS και παραβιάσεις εναέριου χώρου. Σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος εισήλθε παράνομα στον εναέριο χώρο της Σουηδίας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών. Επίσης, ρωσικά δεξαμενόπλοια που βρίσκονται κοντά στο Γκότλαντ ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση. Η Πολωνία από τη μεριά της αντιμετωπίζει συχνές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά και λευκορωσικά drones και αποτελεί στόχο πυρομανών που στρατολογούνται από τη GRU μέσω Telegram. Την ίδια στιγμή, κυβερνοεπιθέσεις διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη μετακίνηση πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ουκρανία. Ρωσικές ροές μεταναστών στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της Φινλανδίας και της Πολωνίας, οι οποίες έχουν αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα ως απάντηση. Στις χώρες της Βαλτικής, ειδικά στην Εσθονία και τη Λετονία, ρωσικές προκλήσεις και οργανωμένες πράξεις βανδαλισμού εντείνουν τις εντάσεις με τις τοπικές ρωσικές μειονότητες. Στην Τσεχική Δημοκρατία, Ρώσοι πράκτορες φέρονται να έχουν αποτραπεί από το να επιτεθούν σε δημόσιες συγκοινωνίες και υποδομές σιδηροδρόμων, γεγονός που αποδεικνύει τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Τύπος της Μέσης Ανατολής

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τίτλο «Απαρατήρητη, η αποστολή του drone της Χεζμπολάχ αποκαλύπτει ευαίσθητες ισραηλινές τοποθεσίες», που δημοσιεύτηκε στην Al Mayadeen στις 18 Ιουνίου, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταγράφουν ευαίσθητες υποδομές στο Ισραήλ. Η ύπαρξη του βίντεο αποδεικνύει ότι τα drones της Χεζμπολάχ πέρασαν μέσα από τις ισραηλινές αμυντικές γραμμές χωρίς να εντοπιστούν και επέστρεψαν ακέραια στον Λίβανο. Το υλικό περιλάμβανε καίριες τοποθεσίες όπως η Κιριάτ Σμόνα, η Νάχαρια, η Σάφεντ, η Καμίλ, η Αφούλα και η Χάιφα αλλά και πιθανούς στρατιωτικούς στόχους όπως το λιμάνι της Χάιφα, τα διυλιστήρια πετρελαίου, τα στρατιωτικά εργοστάσια και το βιομηχανικό συγκρότημα Rafael Advanced Defense Systems. Αυτή η εγκατάσταση είναι κρίσιμη για την κατασκευή και συναρμολόγηση αμυντικών συστημάτων όπως ο Σιδηρούν Θόλος και η Σφεντόνα του Δαβίδ. Το υλικό της Χεζμπολάχ κάλυψε επίσης την περιοχή των προαστίων, μια υποπεριοχή βόρεια της Χάιφας, αποκαλύπτοντας λεπτομερώς τον αστικό της ιστό, αλλά και σημαντικές τοποθεσίες. Η περιοχή του λιμένα της Χάιφας, που αποτελεί σημαντική οικονομική και στρατιωτική ζώνη, καταγράφηκε εκτενώς, με το βίντεο να προβάλλει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εμπορικούς χώρους και ναυτικά περιουσιακά στοιχεία. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την αποστολή ως μεγάλη αποτυχία ασφαλείας, υπογραμμίζοντας τις προηγμένες δυνατότητες των dronesτης Χεζμπολάχ.

Σε άρθρο του Yonah Jeremy Bob με τίτλο «Ποιες βιώσιμες στρατηγικές υπάρχουν για να ανατραπεί η πολυπρόσωπη απειλή του Ιράν;», που δημοσιεύθηκε στη The Jerusalem Post στις 19 Ιουνίου, αναλύεται το πολύπλοκο πλέγμα των ιρανικών απειλών που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Παρόλο που στις 13-14 Απριλίου κατάφεραν να αναχαιτίσουν 350 αεροπορικές απειλές από το Ιράν, η συμμαχία Ισραήλ-Δύσης παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στην πολυδιάστατη επιθετικότητα του Ιράν. Το πρώτο πρόβλημα είναι ο αυξημένος κίνδυνος άμεσων συμβατικών επιθέσεων από το Ιράν. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αποτελεί το δεύτερο πρόβλημα, το οποίο είναι ακόμη πιο σύνθετο λόγω της απροθυμίας επιπλέον των δυτικών δυνάμεων να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ή να δρομολογήσουν στρατιωτικές απαντήσεις. Τέλος, οι συνεχείς συγκρούσεις του Ισραήλ με τους αντιπροσώπους του Ιράν, ενώ το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παραμένει ανέπαφο, αποτελούν το τρίτο κρίσιμο ζήτημα. Ο αναλυτής Barak Seener που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής προτείνει μια στρατηγική άμεσων και συντονισμένων επιθέσεων σε διάφορους ιρανικούς στόχους, μια στάση που έχει επικριθεί αλλά θεωρείται αποτελεσματική βάσει προηγούμενων γεγονότων. Αντίθετα, οι επιστήμονες Sima Shina και Eldad Shavit προτείνουν την επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα ώστε να είναι ελεύθεροι να επικεντρωθούν στο Ιράν, μέσω της ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών και της αξιοποίησης των Συμφωνιών του Αβραάμ. Ένας συνδυασμός αυτών των στρατηγικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πολυάριθμων απειλών του Ιράν, αλλά μια οριστική λύση παραμένει δύσκολη.

Ο Τύπος της Ασίας

«Ο ηγέτης της Κορέας εκτείνει χαιρετισμούς στον Ρώσο ομόλογό του» ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος που ήταν δημοσιευμένο στην The Pyongyang Times στις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, Πρόεδρος των Υποθέσεων του Κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), καλωσόρισε το Ρώσο Πρόεδρο στη χώρα του. Στο μήνυμα, το οποίο εστάλη στο Κρεμλίνο, λίγο πριν την άφιξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα, με αφορμή την εθνική ημέρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Κιμ εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια και «συντροφικούς χαιρετισμούς εκ μέρους της κυβέρνησής του και όλου του κορεατικού λαού προς τον Ρώσο πρόεδρο και, μέσω αυτού, προς την φιλική ρωσική κυβέρνηση και τον λαό». Ο Κιμ εξέφρασε ακόμη, «την χαρά του για τα επιτεύγματα που σημειώνονται στη Ρωσία, μια φιλική γειτονική χώρα, και την πλήρη υποστήριξη, ενθάρρυνση και αλληλεγγύη του προς την ιερή υπόθεση του ρωσικού στρατού και του λαού οι οποίοι προχωρούν υπερήφανα προς τη δικαιοσύνη και την αλήθεια». Σύμφωνα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, «οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της ΛΔΚ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν εξελιχθεί σε ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ συντρόφων στα όπλα και μια σε ευρείας εμβέλειας στρατηγική σχέση». Ο Κιμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σημαντικοί δεσμοί και η στενή συντροφική σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσουν περαιτέρω τον αιώνιο ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΛΔΚ-Ρωσίας στη νέα εποχή και, θα συμβάλουν θετικά στην επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας και γνήσιας διεθνούς δικαιοσύνης.

Στο σχόλιο με τίτλο «Τι κρύβεται πίσω από τις συνεχείς προσπάθειες της Ουάσιγκτον να δυσφημίσει την οικονομία της Κίνας;» που δημοσιεύθηκε από την People’s Daily στις 17 Ιουνίου, προβλήθηκε η άποψη ότι η Κίνα φαίνεται να «προκαλεί άγχος» στην Ουάσιγκτον η οποία χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης και τη δημόσια γνώμη για να υποβαθμίσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Η κινέζικη εφημερίδα αναφέρει ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί καθοδηγούνται από τη βαθιά ριζωμένη νοοτροπία του μηδενικού αθροίσματος και χρησιμοποιούν «αντιανεξαρτησιακή ρητορική» με σκοπό να κρύψουν τις εγχώριες οικονομικές προκλήσεις όπως το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, τη βιομηχανική παρακμή και τον πληθωρισμό. Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιοποιούν αυτήν τη ρητορική για να κερδίσουν υποστήριξη για τις προστατευτικές πολιτικές που προωθούν αλλά και εκλογικά οφέλη για τους ίδιους. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζουν την Κίνα ως απειλή ώστε να δικαιολογήσουν υψηλούς δασμούς και περιορισμούς στις εξαγωγές. Παρά τις εν λόγω προσπάθειες, πολυεθνικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στην Κίνα, υποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα της στρατηγικής της Ουάσινγκτον. Το σχόλιο υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες για τη μείωση της οικονομικής επιρροής της Κίνας είναι ανέφικτες λόγω της αλληλεξάρτησης των παγκόσμιων οικονομιών. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση των εγχώριων οικονομικών προβλημάτων μέσω ρεαλιστικών πολιτικών, παρά να δαιμονοποιούν την Κίνα, η οποία εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος εταίρος.

Ο Τύπος της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ο Pietr Akapov, στο άρθρο του «Το Ισραήλ ωθείται προς την καταστροφή» που δημοσιεύθηκε στο RIA Novosti στις 20 Ιουνίου, εξετάζει την επικείμενη απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου που εμπλέκει το Ισραήλ και τον Λίβανο. Η πιθανότητα μιας ισραηλινής επίθεσης κατά του Λιβάνου έχει αυξηθεί, λόγω της επιδείνωσης που έχει επέλθει από τους συνεχείς βομβαρδισμούς μεταξύ των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και της Χεζμπολάχ. Η πάλη του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ήττα της Χαμάς φαίνεται αδύνατη, αυξάνει την ένταση. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει τεράστια πίεση, καθώς ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Γάζα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος και της δικής του πολιτικής καριέρας. Παράλληλα, η πρόσφατη δημοσίευση ενός βίντεο από drone της Χεζμπολάχ στο οποίο εικονίζονται ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά την πιθανότητα μιας γενικευμένης σύγκρουσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να υπάρξουν μεγάλες απώλειες ισραηλινών πολιτών, ενώ η πτώση του Νετανιάχουν θα είναι αναπόφευκτη. Παρά τις ελπίδες ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει το Ισραήλ, η Αμερική είναι απρόθυμη να δράσει λόγω εσωτερικών και διεθνών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου αντιαμερικανικού αισθήματος στον ισλαμικό κόσμο και του πιθανούν κλεισίματος πρεσβειών.

Ο Pavlo Verkhniatskyi, στο άρθρο του «Η Ουκρανία αγωνίζεται να αυξήσει την εγχώρια αμυντική παραγωγή» ήταν δημοσιευμένο στην ενημερωτική ιστοσελίδα The Kyiv Independent στις 20 Ιουνίου, συζητά τις συντονισμένες προσπάθειες της Ουκρανίας να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες εν μέσω συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και την ανακοίνωση ενός ταμείου στρατιωτικοβιομηχανικής χρηματοδότησης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ουκρανία αποφασίζει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Δύση και να προσελκύσει επενδύσεις. Αυτή η στρατηγική αλλαγή έχει επιταχύνει την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας και την παραγωγή drones εκ μέρους της Ουκρανίας. Έχει λοιπόν σημειωθεί μια σημαντική αύξηση στην κατασκευή drones η παραγωγή των οποίων, υποστηριζόμενη από καινοτόμο νομοθεσία και μια ικανή τεχνική βάση, έχει εκατονταπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. Μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες όπως οι Bayraktar, Palantir και Quantum Systems έχουν επίσης επενδύσει στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας την ουκρανική αγορά ως υποσχόμενη. Εμπνευσμένη από τη μετάβαση του Ισραήλ σε μια οικονομία επικεντρωμένη στην τεχνολογία, η Ουκρανία επιδιώκει να αξιοποιήσει το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της για να αναπτύξει προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες. Με την ένταξη στην ΕΕ στον ορίζοντα και την υιοθέτηση των προτύπων του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία παρουσιάζει ένα ασφαλές επενδυτικό τοπίο. Επιπλέον, η οικονομική αναζωογόνηση της χώρας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της ανοικοδόμησης, αλλά και με το ενδεχόμενο μεταβιβάσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων να συζητείται, η Ουκρανία προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για επενδυτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ