SARS-CoV-2: ανοδική πορεία σε θετικότητες, εισαγωγές, αλλά και θανάτους

Με ταχείς ρυθμούς «οργώνουν» την κοινότητα τα νεότερα υποστελέχη του SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ανοδική πορεία σε θετικότητες, εισαγωγές, αλλά και θανάτους. Σύμφωνα μάλιστα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το φετινό θερινό κύμα φαίνεται να είναι πιο βαρύ από το αντίστοιχο περσινό, καθώς περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων που εστιάζει στην περίοδο 17-23 Ιουνίου, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 487. Είναι σημαντικό, δε, να υπογραμμιστεί πως ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 218 ενώ ο ίδιος αριθμός την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι  ήταν 211.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σε κάθε περίπτωση εντούτοις, τα στοιχεία μαρτυρούν πως έχουν περιοριστεί σημαντικά οι περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν απειλητικές επιπλοκές. Eτσι, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων για την ίδια περίοδο ήταν τέσσερις. Επιπλέον, «ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τρεις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν έξι».

Καθώς όμως έχουν διπλασιαστεί οι θετικότητες, οι επιστήμονες αναμένουν μία μικρή – πλην όμως, όχι αμελητέα – επιδείνωση και των «σκληρών» δεικτών το επόμενο διάστημα. Και δείχνουν ως «βασικό ύποπτο» για τη νέα αυτή ελεγχόμενη έξαρση τις νέες υποπαραλλαγές FliRT που σαρώνουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, με έμφαση στα ευάλωτα άτομα, πως εφόσον διαπιστωθούν θετικοί πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους για πιθανή χορήγηση αντιιικής αγωγής.

Την αρνητική αυτή εικόνα επιβεβαιώνουν πάντως και οι αναλύσεις στα αστικά λύματα. Αναλυτικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης ιικού φορτίου καταγράφονται στα Χανιά (204%), στα Ιωάννινα (153%), στο Ηράκλειο (69%), στη Λάρισα (52%), στη Θεσσαλονίκη (51%) αλλά και στην Αθήνα (40%). Επίσης μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου αναφέρεται και στην Πάτρα, ενώ αντίστοιχα ανοδική τάση καταγράφεται σε Βόλο, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.