«Το στρατόπεδο Μακρόν πρακτικά αφανίστηκε» λέει η Λεπέν – Μέτωπο Μακρόν-Μελανσόν κατά ακροδεξιάς

Το «στρατόπεδο Μακρόν πρακτικά αφανίστηκε» – Πανηγυρίζει η Λεπέν, καλεί σε συνασπισμό ενάντια στην ακροδεξιά ο Μακρόν

Το «στρατόπεδο Μακρόν πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN , που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του αρχηγού του κράτους Μακρόν, επεσήμανε η Λεπέν, που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο στη εκλογική της περιφέρεια.

Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στο RN «την απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.

Νίκη Λεπέν, εκτός ο Μακρόν – Τι είπε στην πρώτη του δήλωση

Σύμφωνα με τα exit polls το RN προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων, η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Πρώτο με 34% το κόμμα της Λεπέν, τρίτο το κόμμα του Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες στη Γαλλία – Η υψηλότερη συμμετοχή εδώ και 40 χρόνια

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο Πρωθυπουργός όλων των Γάλλων», ένας «Πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Ο Γάλλος Πρόεδρος από πλευράς του κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN).

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους της στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», υπογράμμισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα.

Σε μέτωπο κατά της Εθνικής Συσπείρωσης κάλεσε ο Μελανσόν

Σαφής είναι και η στάση που θα κρατήσει ο Μελανσόν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους όπου πρόκειται να  εκλεγεί υποψήφιος της Εθνικής Συσπείρωσης.

Ειδικότερα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ζαν_Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι η μόνη επιλογή θα είναι πάνω από όλα μια μονομαχία μεταξύ «του Νέου Λαϊκού Μετώπου ή του RN» . Σε περίπτωση που ένας αριστερός υποψήφιος ήρθε τρίτος και ο υποψήφιος της Εθνικής Συσπείρωσης είναι πρώτος «θα αποσύρουμε τον υποψήφιό μας . Ούτε μία ψήφος, ούτε μία ακόμη έδρα για το RN. Οι οδηγίες μας είναι σαφείς, οι οδηγίες μας απλές» πρόσθεσε ο Μελανσόν.

«Ο καθένας μας πρέπει να πάρει θέση, να εμπλακεί και να πείσει και τους γύρω του. Διακυβεύεται η Δημοκρατία», τόνισε ο ίδιος.

Το κόμμα του Ραφαέλ Γκλυσκμάν, Place publique, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ζητά από όλα τα κόμματα που ήρθαν στην τρίτη θέση να αποχωρήσουν από την εκλογική μάχη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. «Η ιστορία μας κοιτάζει και μας κρίνει », αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά των υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ / skai.gr