Έκτακτη προσγείωση ισραηλινού αεροσκάφους στην Τουρκία αλλά… του αρνήθηκαν ανεφοδιασμό

Η Τουρκία δεν ανεφοδίασε αεροσκάφος της Ελ-Αλ που προσγειώθηκε εκτάκτως στην Αττάλεια – Δεν επέτρεψαν ούτε στους 200 περίπου επιβάτες να εξέλθουν από αυτό – Τελικά πήρε το δρόμο για τη Ρόδο όπου ανεφοδιάστηκε

Περιπετειώδης αποδείχθηκε η χθεσινή πτήση LY5102 της κρατικής ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας Ελ-Αλ από την Βαρσοβία με προορισμό το Τελ Αβίβ, στην οποία μετέβαιναν 200 Ισραηλινοί πολίτες.

Συγκεκριμένα, όταν το ισραηλινό αεροσκάφος βρισκόταν στον τουρκικό εναέριο χώρο, μία επιβάτης αντιμετώπισε καρδιακό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η έκτακτη προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας. Αφού η ασθενής διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πόλης και παρότι οι αρχές του τουρκικού αεροδρομίου είχαν δώσει εντολή να παρασχεθούν καύσιμα στο ισραηλινό αεροσκάφος για να συνεχίσει το δρομολόγιό του στο Τελ Αβίβ, οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου αρνήθηκαν να εκτελέσουν την εντολή, δηλώνοντας απρόθυμοι να παράσχουν καύσιμα σε ισραηλινό αεροπλάνο. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεών της η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, πολιτικοί παράγοντες προσκείμενοι στην τουρκική κυβέρνηση φέρονται να είχαν στηρίξει τη στάση που τήρησαν οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου της Αττάλειας.

Όπως διηγήθηκαν στα ισραηλινά ΜΜΕ επιβάτες της πτήσης και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας, οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν στους 200 επιβάτες να εξέλθουν του αεροπλάνου, το οποίο παρέμεινε καθηλωμένο στο αεροδρόμιο του τουρκικού θερέτρου επί 4 ώρες.

Τελικά, ύστερα από σχετικές συνεννοήσεις με τις αρχές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας, το αεροσκάφος της Ελ-Αλ αναχώρησε από την Αττάλεια με προορισμό το αεροδρόμιο της Ρόδου. Εκεί οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν στις διεθνείς τους υποχρεώσεις και ανεφοδίασαν με καύσιμα το αεροσκάφος, το οποίο και προσγειώθηκε στον τελικό του προορισμό στο Τελ Αβίβ αργά το βράδυ της Κυριακής.

Πηγή: ΚΥΠΕ