Η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων μέσα από τα μάτια της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη και του προέδρου του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ (I.A.C.D) ,Ανδρέα Ρεντζούλα

Συνέντευξη: Πηγή Λυκούδη συνθέτις & καθηγήτριας πιάνου & Διπλωματική Ακόλουθος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας I.A.C.D

Ακόμη ένα P.E.R.SO.N.A.L.I.T.I.E.S. κοντά σας με εξαιρετικές προσωπικότητες. Κίνητρό μας η έμπνευση και η παρακίνηση. Γνώρισα την κ. Πηγή Λυκούδη μετά από σύσταση αγαπημένης φίλης, της εξαιρετικής συγγραφέως κας Μάρας Χωματίδη και από την πρώτη στιγμή με γοήτευσε η πολύ όμορφή της ανθρώπινη παρουσία.

Ως δημιουργός είναι ακατάπαυστη εργάτρια του φωτός, προσηνής και τόσο σεβαστική απέναντι στην τέχνη και στις αξίες που προεσβέυει, τόσο ως άνθρωπος, αλλά και ως καλλιτέχνης! Από τις πρώτες σελίδες ανάγνωσης της καλλιτεχνικής της διαδρομής, συνειδητοποίησα την κατάθεση ψυχής και το ιερό πάθος που βάζει απλόχερα με ό,τι καταπιαστεί. Η μελέτη και η σπουδή επάνω στα κείμενα , μέσα από το ιστορικό και μουσικό – λόγιο, αλλά και λαογραφικό τους χαρακτήρα- φίλτρο, αναδύουν ένα ξεχωριστό  μουσικό άρωμα και τρόπο έκφρασης στα μελωδικά της έργα. Έτσι, μη παρατείνοντας άλλο την αγωνία σας, προχωράω” ευθαρσώς” στον ενικό ευγενείας για να τη γνωρίσετε καλύτερα.

Η Ομιλία της Συνθέτριας Πηγής Λυκούδη για τον Ύμνο του Αθλητή σε στίχους του Κ. Παλαμά κατά τη διάρκεια της Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων

Καλησπέρα Πηγή και συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου στην Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων. Αλήθεια,τι αισθάνθηκες όταν πρωτοβρέθηκες στη Νεμέα; Και όταν άκουσες την μουσική σου να διαθλάται στον Ιερό αυτό χώρο;

Καλησπέρα Λένα και  ευχαριστώ τη BCI MEDIA για την επικοινωνιακή ευκαιρία, ώστε να μοιραστώ και με την Ελληνική Διασπορά του Καναδά, της Αμερικής, και  της Αυστραλίας, τόσο τι αποκόμισα από την εμπειρία μου, κατά τη διάρκεια των Νεμέων Αγώνων, αλλά φυσικά και να μιλήσω  για το δικό μου οξυγόνο, τη μουσική! Ο Ιερός αυτός χώρος έχει την δύναμη να επιβάλεται με μία βαθιά και ουσιαστική απλότητα! Με την Δύναμη του Αληθινά Ωραίου και Μεγάλου, που δεν κάνει καμία εκβιασμένη προσπάθεια επιβολής.

Απλά υπάρχει και σε καλεί να συνομιλήσεις μαζί του. Μπήκα σε αυτόν το διάλογο και αισθάνθηκα να απλώνεται μέσα μου το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης και της Πίστης, ότι η Ελλάδα που αγαπώ έχει ακόμα δύναμη να αντιδράσει στο σκοτάδι που προσπαθούν να την οδηγήσουν! Και πως το  Φως που έρχεται μέσα από την δύναμη των αιώνων, θα νικήσει τελικά!

Πόσο όμορφο αυτό που μόλις, είπες! “η Ελλάδα που αγαπώ έχει ακόμα δύναμη να αντιδράσει στο σκοτάδι που προσπαθούν να την οδηγήσουν! Και πως το  Φως που έρχεται μέσα από την δύναμη των αιώνων, θα νικήσει τελικά!”

Αισθάνθηκα τεράστια τιμή όταν η μουσική μου ήχησε  σε μία τέτοια συνομιλία του Φωτός με τον Χρόνο. Και βέβαια δεν θα μπορούσα να έχω επενδύσει μουσικά  άλλους στίχους πλην του Εθνικού μας ποιητή Κ.Παλαμά. Στίχοι που αποτελούν την κορωνίδα του “ευ αγωνίζεσθαι”!

Χμμ, μέσα από την περιγραφή σου, ήταν σαν να βρεθήκαμε για λίγο εκεί.Πως ήταν η απήχηση του κόσμου; Τι συναισθήματα βίωσες από την συμμετοχή τόσων χωρών;

Η συμμετοχή του κόσμου και ο ενθουσιασμός που εισέπραξα με έκανε να νιώσω πως τελικά είμαστε πολλοί αυτοί που θέλουμε να μην χαθεί η Αλήθεια! Είμαστε πολλοί αυτοί που μας ενώνουν κοινοί στόχοι μίας προσπάθειας που στέφεται από αξιοσύνη.

Μέσα από τα ταπεινά, αλλά μεγαλειώδη Νέμεα, αναβιώνεται και ανδρειώνεται μία Ελλάδα που για άλλη μία φορά μπορεί και δείχνει τον δρόμο σε όλο τον πλανήτη! Η Ελλάδα  δεν είναι μόνο μια χώρα, αλλά μία μεγαλειώδης ιδέα, που ανάλογα με το επίπεδο εν συναίσθησης που βρίσκεσαι μπορείς να συνομιλήσεις μαζί της! Μέσα από εκείνην μπορείς να μετράς το Ύψος και το πλάτος της Ψυχή σου! Ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει το ¨Ένθεο κομμάτι κάθε Ανθρώπου!

Γιατί τελικά είναι σημαντική η αναβίωση των Νέμεων Αγώνων; Και πως θα μπορούσε αυτό να παίξει έναν εξωστρεφή ρόλο στην Πολιτιστική Διπλωματία της Χώρας μας;

Οι Αγώνες αυτοί πληρούν το βαθύ όραμά μας για δυνατότητα  συμμετοχής κάθε ανθρώπου που το επιθυμεί, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής ή κοινωνικής θέσης ή εθνικότητας ενώ διεξάγονται στην υπέροχη ιερή αρχαία Γη της Ελλάδας ακριβώς για ν’ αναβιώνουν κάθε φορά όσο πιο πιστά κι αληθινά το Πνεύμα του Ολυμπισμού. Στα σεμνά και τίμια Νέμεα, τα τελευταία αυτά χρόνια έρχονται άνθρωποι απ’ όλη τη γη, αγωνίζονται, ιδρώνουν, πέφτουν, σηκώνονται, συνεχίζουν, τρυγώντας την αληθινή χαρά της ίδιας της προσπάθειας  ανεξαρτήτως τελικής έκβασης!

Σαφώς και τεράστια τιμή περιποιεί σ’ έναν αγωνιστή το ταπεινό στεφάνι στο τέλος, αλλά εδώ σημασία έχει η συμμετοχή και όχι αυτό που συμβαίνει στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που όλο και απομακρύνονται από τον μέσο άνθρωπο, όλο και πιο πλασματικές γίνονται οι επιδόσεις την ίδια ώρα που τα πλούσια έπαθλα στο τέλος, κάθε άλλο παρά αγνά ένστικτα ξυπνούν.

Το αθλητικό Ιδεώδες και η ενδυνάμωσή του, εξ’ ορισμού παίζει ένα τεράστιο ρόλο στην Πολιτιστική διπλωματία της  χώρας μας. Οδηγεί στο  άνοιγμα προς όλο τον κόσμο και την υπενθύμιση της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης μεταξύ των λαών. Σέβεται τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας ενώ παράλληλα βρίσκει τον τρόπο να τις ενώσει χωρίς διαχωρισμούς και να τονίσει το μεγαλείο εν τέλει του ΑΝΘΡΩΠΟΥ!

Μέσα σε πολλά συμβάντα που υπάρχουν στην ζωή μας , όταν υπάρχει καλλιτεχνική δημιουργία, υπάρχει μία στιγμή, όπου σε αιχμαλωτίζει γλυκά ο χρόνος, το περιβόητό Aha- moment. Όταν, τελείωσαν οι εκδηλώσεις ποια ήταν η δική σου στιγμή  που ο χρόνος αιχμαλώτισε ευγενικά εσένα!

 Η στιγμή που έφυγε και ο τελευταίος άνθρωπος από τον ιερό χώρο και απλώθηκε πάλι η βαθιά σιωπή.Έμεινα λίγο πίσω, και άκουγα ξανά, ολόκληρη  εκείνη την τεραστία και μικροσκοπική “στιγμή της σιωπής”, που ξέρει τόσο όμορφα – τόσο σοφά να αναιρεί τον χρόνο..

Τώρα  όμως είχα πια στην αγκαλιά μου και τη δόνηση από την ειλικρινή κατάθεση τόσων ανθρώπων που θέλησαν να συνομιλήσουν με το χθες και το σήμερα. Ήρθαν, υπήρξαν εδώ, ενώθηκαν και ένοιωσαν και τώρα πια είχαν φύγει. Ετούτη εδώ τη σιωπηλή στιγμή του αδειάσματος, την ένοιωθα τώρα, δικό μου γέμισμα: Την ένοιωσα “στιγμή μου”

Κουβάλαγε, βλέπετε, μέσ’ στη βελούδινη – την ανεπαίσθητη ραχοκοκκαλιά της

όλη τη Δόνηση από το Μέγα Μοίρασμα, που μόλις πριν λίγο είχαμε όλοι ευλογηθεί

και  που με τόση ανυπομονησία,με τόσο την ανάσα μου κομμένη και τόσο απόκοσμα εκστατική τους τόσους μήνες προετοιμασίας της περίμενα:

 

Ο Ήχος και ο Στίχος του ΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

έΝοιωσά πια, μ’ όλο μου το συναίσθημα

πως ράφθηκε μέσ’ στα στριφώματα της Ιερότητας του Χώρου

αυτού της Ελλάδας μας:

Ράφθηκε εκεί η Μουσική που πήγασε από μέσα μου διαβάζοντας τα Λόγια του Ποιητού μας

 

Κι ήτανε τούτο το Μοίρασμα του ΥΜΝΟΥ αυτού

μια τόση δα στιγμούλα μου

Μεγίστη.

 

Μετά από λίγο

την έβλεπες να κατηφορίζει αστροποβόλα και χαμογελαστή

χέρι χέρι

 

με άλλον έναν Έλληνα Ήλιο

που έδυε πια  εκεί μακρυά, πίσω απ’ το καταπράσινο ετούτο

Νέμεο Φόρεμα της Γης

 

το τόσο μητρικό

και τόσο γόνιμο

και τόσο Ωραίο:

 

Η στιγμή αυτή,

έμελλε να χαράξει ανεξίτηλα στην μνήμη μου

 

Τώρα την έχω ήδη γίνει, κιόλας…

 

Δε σας κρύβω την ώρα που επιμελούμαι τη συνέντευξη, ότι δάκρυσα από την ωραιότητα και το καθάριο άτι του λυγμού που κουβαλάνε οι ωραίοι άνθρωποι. Οι δημιουργοί ζουν, υπάρχουν και αναπνεόυν μέσα στη δική τους ψυχοσφαίρα και μετατρέπουν το εκάστοτε ερέθισμα που λαμβάνουν σε ανάκτορο έκφρασης. Μία ύψιστη συναισθηματική αρχιτεκτονική δόμηση που ως αναγνώστες μας φέρνει στο κατώφλι της ψυχικής ανάτασης. 

Ανδρέας Ρεντζούλας, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας I.A.C.D , η μουσικοσυνθέτρια Πηγή Λυκούδη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων, Σπύρος Κυριάκος

Ακολουθεί συνέντευξη του:

Προέδρος του  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ(  I.A.C.D)   Ανδρέα Ρεντζούλας.

Μία φράση που μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση από τον κ. Ανδρέα Ρεντζούλα ήταν η κάτωθι:

“Η αξιοπρέπεια είναι το ήθος που οφείλει να διαθέτει κάθε πολίτης πριν ασχοληθεί με την πολιτική”!

Ο πρόεδρος του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ (I.A.C.D), Ανδρέας Ρεντζούλας

 Γεια σας κ. Ρεντζούλα και σας ευχαριστούμε πολύ για τη διάθεσή σας να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας.Τι αισθανθήκατε όταν ακούσατε πρώτη φορά τον Ύμνο του Αθλητή σε ποίηση Κ. Παλαμά;

Καλησπέρα σας κ. Kyropoulos και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση! Ο Ύμνος του Αθλητή από μόνος του προκαλεί βαθιά συγκίνηση και δέος.

Ο συνδυασμός της ποίησης του Κωστή Παλαμά, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, με τη μουσική της Πηγής Λυκούδη, η οποία έχει αναγνωριστεί για την ικανότητά της να μεταφέρει συναισθήματα μέσα από τις συνθέσεις της, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Ο χώρος της Αρχαίας Νεμέας, με την ιστορική και πολιτιστική του σημασία, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την εμπειρία, καθώς οι αρχαίοι αγώνες και οι τελετές που λάμβαναν χώρα εκεί προσδίδουν ένα ιδιαίτερο βάρος και σεβασμό.

Ακούγοντας τον Ύμνο του Αθλητή σε αυτό το περιβάλλον, τόσο εγώ όσο και οι ακροατές αισθανθήκαμε όλοι μαζί ένα μείγμα Εθνικής υπερηφάνειας, νοσταλγίας για το αρχαίο παρελθόν και θαυμασμού για την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Ήταν μια στιγμή που συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν, θυμίζοντας τη διαχρονικότητα των ελληνικών αξιών και ιδεωδών.

Πώς ήταν η απήχηση του κόσμου και ποια η σημασία του πολιτιστικού αντιδανείου των χωρών τόσο για τις συμμετέχουσες χώρες, όσο και για το κοινό; 

Η Διεθνής απήχηση της Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων και η μεγάλη συμμετοχή χωρών υποδηλώνει τη δύναμη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού να ενώνουν ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα και εθνικότητες.

Όλοι εκείνοι που συγκεντρώθηκαν, Αθλητές και θεατές, τίμησαν και έζησαν την εμπειρία των αρχαίων ελληνικών αγώνων.

Οι Νέμεοι Αγώνες, με την ιστορική τους σημασία και την πολιτιστική τους αξία, προσέφεραν μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την ελληνική παράδοση και να αισθανθούν μέρος ενός σημαντικού κομματιού της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το συναίσθημα από την μεγάλη αυτή συμμετοχή ήταν συγκινητικό αλλά και ενθαρρυντικό.

Βιώνοντας αυτή την εμπειρία, μόνο ένα ισχυρό αίσθημα ενότητας και αλληλεγγύης θα μπορούσε να διαπεράσει την ψυχική μας υπερηφάνεια.

Η θέα ανθρώπων από διάφορες γωνιές του κόσμου να συμμετέχουν με πάθος και ενθουσιασμό σε μια διοργάνωση που τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, προκαλεί αισθήματα υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης.

Η κοινή συμμετοχή σε κάτι τόσο συμβολικό, υπογραμμίζει την κοινή ανθρώπινη φύση και την επιθυμία για ειρήνη, συνεργασία και αλληλοκατανόηση.

Αποτελεί απόδειξη της διαχρονικότητας των Ελληνικών ιδανικών και της ικανότητας του αθλητισμού να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των λαών.

 

Γιατί είναι σημαντικό η Νεμέα, μέσω της Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων να λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο;

Η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων έχει τη δυναμική να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, προβάλλοντας την Ελλάδα ως μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας παράλληλα τις Διεθνείς Σχέσεις και την εικόνα της στον παγκόσμιο χάρτη.

Με την Αναβίωση των Αγώνων αυτών Διατηρούμαι την Πολιτιστική μας Κληρονομιά.

Είναι μέρος της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας και παράδοσης, προσφέροντας στο κοινό μια ζωντανή σύνδεση με το παρελθόν.

Μέσω της αναβίωσης των αγώνων, νέες γενιές μπορούν να μάθουν για τους αρχαίους ελληνικούς αγώνες, τις αξίες και τα ιδανικά που τους συνόδευαν, όπως η ευγενής άμιλλα και η σωματική άσκηση. Αυτό συμβάλλει στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Τέτοια γεγονότα μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, προβάλλοντας την Ελλάδα ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού.

Η συμμετοχή ανθρώπων από διάφορες χώρες στους αγώνες προάγει την κατανόηση και τη φιλία μεταξύ των λαών, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την διεθνή συνεργασία.

Η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας και να αποτελέσουν την πλατφόρμα για την οργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς.

Προβάλλοντας ένα σημαντικό μέρος της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει το διεθνές της προφίλ και να αναδείξει την πολιτιστική της δύναμη, ενώ η πρόσκληση και συμμετοχή αθλητών και καλλιτεχνών από διάφορες χώρες στους αγώνες μπορεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, προωθώντας τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση.

Μέσα από μία ανταλλαγή ιδεών, παραδόσεων και εμπειριών, η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει μια δυναμική πολιτιστική διπλωματία που ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση και την ειρήνη η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτιστικής συνέχειας και καινοτομίας.

 

Θα θέσω το ίδιο ερώτημα σε διαφορετικό ψυχικό χρόνο που έθεσα και στην κα Π.Λυκούδη. Τελειώνουν οι αγώνες και βρίσκεστε μέσα σε ένα κατάμεστο στάδιο σιωπής. Ποιοί ήχοι και μυρωδιές έχουν στραγγίξει μέσα σας το απόσταγμα της Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων;

Η τελετή λήξης των Νέμεων Αγώνων είναι μια στιγμή όπου ο χρόνος φαίνεται να σταματά, επιτρέποντας σε όλους να συνειδητοποιήσουν την αξία της εμπειρίας που έζησαν. Είναι μια στιγμή που αιχμαλωτίζει τα συναισθήματα και τα αποτυπώνει ανεξίτηλα στη μνήμη, προσφέροντας έναν συμβολικό επίλογο σε μια διοργάνωση που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Η αίσθηση του τέλους μιας τόσο ιστορικά φορτισμένης και συναισθηματικά έντονης εκδήλωσης το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι, δέος, υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη και συγκίνηση μαζί.

Η “Συναισθηματική Αιχμαλωσία”, ας μου επιτραπεί η έκφραση, στη θέα όλων των συμμετεχόντων, αναδεικνύει το μεγαλείο της διοργάνωσης. Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε κάτι που έχει τόσο βαθιές ρίζες στην ελληνική ιστορία, γεμίζει την καρδιά με υπερηφάνεια για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η τελετή λήξης προσφέρει μια στιγμή αναστοχασμού για το ταξίδι που διήνυσαν οι διοργανωτές, οι εθελοντές και οι συμμετέχοντες. Η προσπάθεια και η αφοσίωση όλων για να αναβιώσουν αυτούς τους αρχαίους αγώνες δεν μπορεί παρά να προκαλέσει βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

 

Η κοινή εμπειρία των αγώνων έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου, δημιουργώντας έναν αίσθημα κοινότητας και ενότητας.

Η στιγμή που όλοι μοιραστήκαμε τις ίδιες εμπειρίες και συναισθήματα, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και επιβεβαιώνει τη δύναμη του πολιτισμού και του αθλητισμού να ενώνουν τους ανθρώπους.

Νοσταλγία και Ελπίδα για τις στιγμές που πέρασαν και προσμονή για την επόμενη αναβίωση των Νεμέων Αγώνων και τις νέες εμπειρίες και φιλίες που θα φέρουν.

Σας ευχαριστώ θερμά και τους δύο και ευελπιστούμε στα επόμενα Νέμεα να υπάρχουν ακόμη περισσότερες συνέργειες και να επιτευχθεί η ευγενής συμπόρευση με καλλιέπεια, σεβασμό για την ειρήνη και το καλό του ανθρώπου. 

Ακολουθεί η ανάρτηση του Δ.Τ. του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

( I.A.C.D)