Ανακούφιση αλλά και προβληματισμός στο Βερολίνο για αποτέλεσμα γαλλικών εκλογών

Γιατί υπάρχει προβληματισμός στο Βερολίνο με φόντο το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία

Την ανακούφιση του για το αποτέλεσμα των χθεσινών γαλλικών εκλογών εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Χέμπερστραιτ, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν είναι κάποιο μυστικό δεδομένης της κατάστασης που αφορά στην ειρήνη και δημοκρατία στην Ευρώπη, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Χέμπερστραιτ «τώρα εναπόκειται στο Παρίσι να διαχειριστεί την ασυνήθιστη αλλά και ιστορική σύνθεση του Κοινοβουλίου, όπως έχει προκύψει. Σημαντικό, πάντως, είναι πως αποφεύχθηκε το μετεκλογικό σενάριο που όλοι φοβούνταν και αυτό ισχύει και για τον Καγκελάριο Σολτς».

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι συνομιλητής του Καγκελαρίου Σολτς σε θεσμικό επίπεδο παραμένει ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Χέμπερστραιτ απέφυγε, ωστόσο, να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τον ηγέτη του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Αντίθετα, ο Σοσιαλδημοκράτης Μίκαελ Ροτ, Πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επιτέθηκε στον Μελανσόν, χαρακτηρίζοντας τον εθνικιστή, λαϊκιστή και όχι δημοκράτη, φιλοευρωπαίο της Αριστεράς.

Χαιρέτισε επίσης το στοπ -όπως είπε- του γαλλικού λαού στην ακροδεξιά.

Τα παραπάνω δείχνουν την ανακούφιση, αλλά και τον προβληματισμό του Βερολίνου για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, καθώς όπως λένε η ακροδεξιά μπορεί να ηττήθηκε, ωστόσο δεν έχει λυθεί το πρόβλημα διακυβέρνησης στη Γαλλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ