Ανακοινώθηκαν χθες οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αντιστοιχούν σε κάθε σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες στην ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία  θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους (https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/HomePage) και στην κατηγορία «Χρήσιμα έγγραφα». Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για την υποβολή του μηχανογραφικού άνοιξε την Τρίτη και θα κλείσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου.

Η ΕΒΕ υπολογίζεται ως εξής: κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου. Το εύρος για το ποσοστό Χ% καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας: ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν ορισθεί οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.

Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

Τα ειδικά μαθήματα

Για την εισαγωγή ενός υποψηφίου σε σχολές ή τμήματα που απαιτείται εξέταση ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, απαιτείται τόσο η ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος (ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών) όσο και η ΕΒΕ της σχολής ή του τμήματος.

Για τον υπολογισμό της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων, στη βαθμολογία των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων προστίθεται και η βαθμολογία που προκύπτει από το γινόμενο του βαθμού του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας.