Στη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» της Ρωσίας η σύζυγος του Ναβάλνι

Η Γιούλια Ναβάλναγια στη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» της Ρωσίας – Δύο ημέρες αφότου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον της – Έχει ορκιστεί να συνεχίσει το έργο του συζύγου της

Η Ρωσία πρόσθεσε την Πέμπτη το στέλεχος της αντιπολίτευσης Γιούλια Ναβάλναγια στη λίστα με τους «τρομοκράτες» και τους «εξτρεμιστές», δύο ημέρες αφότου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την εξόριστη αντιφρονούσα.

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος της χήρας Ναβάλνι εξέδωσε ρωσικό δικαστήριο

Η Ναβάλναγια έχει ορκιστεί να συνεχίσει το έργο του συζύγου της, Αλεξέι Ναβάλνι, του κύριου αντιπάλου του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Φεβρουάριο.

Τα προσωπικά της στοιχεία εμφανίστηκαν την Πέμπτη σε μια διαδικτυακή μαύρη λίστα που διατηρεί η Rosfinmonitoring, μια κρατική υπηρεσία που έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμήσει τη χρηματοδότηση ανθρώπων και οργανώσεων που η Μόσχα θεωρεί ως «τρομοκράτες» ή ότι εμπλέκονται σε «εξτρεμιστική δραστηριότητα».

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν συχνά τέτοιους χαρακτηρισμούς για στελέχη της αντιπολίτευσης και σε όσους ηγούνται εκστρατειών κατά του Κρεμλίνου ή της επίθεσης του στην Ουκρανία.

Οι οργανώσεις του Ναβάλνι τέθηκαν εκτός νόμου στη Ρωσία και χαρακτηρίζονται ως «εξτρεμιστικές».

Ο ίδιος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία του «εξτρεμισμού».

Δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μόσχα διέταξε την Τρίτη να συλληφθεί ερήμην η Ναβάλναγια, επίσης με την κατηγορία του «εξτρεμισμού».

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Ναβάλναγια, 47 ετών, υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο του και έχει ασκήσει πίεση κατά της Κυβέρνησης του Πούτιν από το εξωτερικό.

«Αν κάνουν τέτοια φασαρία, τότε η Γιούλια τα κάνει όλα σωστά», είπε η Κίρα Γιαρμίς, εκπρόσωπος Τύπου της Ναβάλναγια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού προστέθηκε στη μαύρη λίστα.

Η Ναβάλναγια, οικονομολόγος στο επάγγελμα, στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της καθώς κινητοποιούσε μαζικές διαδηλώσεις στη Ρωσία, οδηγώντας τον έξω από τη χώρα όταν δηλητηριάστηκε πριν επιστρέψει στη Μόσχα μαζί του το 2021, γνωρίζοντας ότι θα φυλακιστεί.

Όπως και μεγάλο μέρος της ρωσικής αντιπολίτευσης, η Ναβάλναγια ζει εξόριστη και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της φυλάκισης αν επιστρέψει στη Ρωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ