Οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν νέα πυραυλικά συστήματα στη Γερμανία

Ικανοποιήση του Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας για την απόφαση

Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, χαιρέτισε τη μακροπρόθεσμη στάθμευση αμερικανικών οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία.

Ο Πιστόριους εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση των ΗΠΑ να σταθμεύσουν και πάλι μακροπρόθεσμα όπλα μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία, αναφέροντας πως θα καλυφθεί ένα σοβαρό κενό ασφάλειας στην άμυνα της περιοχής της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Επεσήμανε δε ότι η ανάγκη για οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς έχει επίσης αναγνωριστεί στη στρατηγική για την εθνική ασφάλεια.

Η Γερμανία δεν μπορεί να αποφύγει να επενδύσει η ίδια σε τέτοια συστήματα, καθώς η απόφαση των ΗΠΑ για μακροπρόθεσμη στάθμευση όπλων μεγάλου βεληνεκούς είναι μόνο προσωρινή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πιστόριους επανέλαβε την κριτική του για το ύψος του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2025 και την ανάγκη αύξησής του.

Ωστόσο, εξήρε τον οικονομικό προγραμματισμό για το 2028, οπόταν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά περίπου 80 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξασφάλισης της αύξησης των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η Γερμανία πρόβλημα στο μέλλον.

Επίσης, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία τη συνεχιζόμενη βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, λειτουργεί προς όφελος ολόκληρου του κόσμου.

Διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, ότι το ΝΑΤΟ δεν παρείχε ποτέ ολόκληρη την υποσχεθείσα βοήθεια προς την Ουκρανία, τονίζοντας σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, πως, αντιθέτως, παρείχε πολλά περισσότερα.

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας εξέφρασε στη συνέχεια την ελπίδα ότι και οι σύμμαχοι που φέρουν, για πολιτικούς λόγους, αντιρρήσεις ως προς την παροχή μακροπρόθεσμης βοήθειας στην Ουκρανία θα κατανοήσουν ότι στοιχίζει περισσότερο το να επικρατήσει η Ρωσία.

Τέλος, επεσήμανε ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στη θέση της Ευρώπης εντός της Συμμαχίας, συνεπώς θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συμβατική αποτροπή και τις υποχρεώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ