Έκτακτη οικονομική βοήθεια και πρόγραμμα στήριξης συμφώνησαν ΕΕ-Παλαιστινιακή Αρχή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Παλαιστινιακή Αρχή σε μια προσπάθεια προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, συμφώνησαν στη στρατηγική για αντιμετώπιση της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η παλαιστινιακή οικονομία

Στη στρατηγική για αντιμετώπιση της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η παλαιστινιακή οικονομία, η οποία επιδεινώνεται από τις συνέπειες του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παλαιστινιακή Αρχή σε μια προσπάθεια προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, αλλά και της σταθερότητας και της ανάκαμψης της Παλαιστίνης και την ανοικοδόμηση της Γάζας την επόμενη ημέρα του πολέμου.

«Μαζί θέτουμε τις βάσεις για οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη Δυτική Όχθη. Και θέτουμε τα θεμέλια για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Χρειαζόμαστε μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός. Και πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα» τόνισε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας πως οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και ολόκληρη η περιοχή αξίζουν την ειρήνη, και πως ο καλύτερος δρόμος είναι η λύση των δύο κρατών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρώτο βήμα της στρατηγικής προβλέπει την παροχή βραχυπρόθεσμης έκτακτης χρηματοδοτικής στήριξης στην Παλαιστινιακή Αρχή για αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών που επείγουν, και για στήριξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος το οποίο η Κομισιόν χαρακτηρίζει ουσιαστικό και αξιόπιστο.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών πληρωμών των φορολογικών εσόδων εκκαθάρισης που οφείλονται στην Παλαιστινιακή Αρχή και της άρσης των περιορισμών πρόσβασης σε Παλαιστίνιους εργαζόμενους..

Η χρηματοδοτική στήριξη ύψους 400 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια, και θα εκταμιευθεί σε τρεις πληρωμές μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2024, με την επιφύλαξη της προόδου στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η έκτακτη στήριξη ανοίγει τον δρόμο για ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα της Παλαιστίνης, η οποία όπως αναφέρεται θα χρειαστεί χρηματοδότηση και από άλλους δωρητές. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για δημιουργία πλατφόρμας συντονισμού δωρητών που θα είναι ενεργή από το φθινόπωρο φέτος μέχρι το τέλος του 2026. Στόχος είναι οι πληρωμές να μπορέσουν να ξεκινήσουν πριν το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, στόχος του πολυετούς προγράμματος στήριξης είναι η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας στην Παλαιστινιακή Αρχή μέχρι το 2026 και στη συνέχεια η μακροπρόθεσμη οικονομική της βιωσιμότητα, σε συνάρτηση με την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.

Η στρατηγική μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής περιλαμβάνει, εκτός από μέτρα για βιωσιμότητα του προϋπολογισμού, και μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της διοίκησης και της διακυβέρνησης της, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της διαφθοράς, την προώθηση του κράτους δικαίου και της διαφάνειας, τη μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικών ασφαλίσεων και εκπαίδευσης, και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όλες οι εκταμιεύσεις, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα βασίζονται στην πρόοδο που θα κάνει η Παλαιστινιακή Αρχή ως προς τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά ορόσημα.

Ωστόσο οι πόροι που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα και θα πρέπει να αντληθούν στο πλαίσιο ευρύτερης συλλογικής προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ