Παρατείνονται τα μέτρα για μία εβδομάδα

Παρατείνονται για μία εβδομάδα τα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, «τα μέτρα περιορισμού, μεταφοράς, μετακίνησης και σφαγής ζώων, τα οποία ισχύουν από την προηγούμενη εβδομάδα, θα επεκταθούν για μία εβδομάδα ακόμη. Και αυτό νομίζω θα είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα, μια και η μετακίνηση των ζώων είναι αυτή που πλέον δημιουργούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη διασπορά της νόσου» σημείωσε ο υπουργός. Οπως πρόσθεσε, ταυτόχρονα θα αποστείλει επιστολή στους ομολόγους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να προτεραιοποιήσουν την ατζέντα στο θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και να αναζητήσουν από κοινού τρόπους αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου.

Σε ένα επόμενο επίπεδο, όπως ανέφερε ο Τσιάρας, το ένα κτηνιατρικό εργαστήριο που υπάρχει προκειμένου να γίνονται οι πραγματικές διαπιστώσεις μέσω της PCR για το αν υπάρχει όντως ένα κρούσμα και να επιβεβαιώνεται πλέον θα επεκταθεί. Θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε άλλα δύο κτηνιατρικά εργαστήρια, ένα στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει πολύ ταχύτερη καταγραφή και βεβαίως εντοπισμός των κρουσμάτων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους. «Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης. Το έχουμε αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις. Tο έχουμε καταφέρει μετά από μεγάλες θεομηνίες που μπορούσαν να αφορούν είτε την κλιματική αλλαγή είτε διάφορα άλλα φαινόμενα, να σταθούμε δίπλα στο πλευρό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δουν το δικό τους αύριο με ελπίδα και αισιοδοξία».