Ζήτημα δημοκρατίας

Ας προσεγγίσουμε το σκάνδαλο των υποκλοπών υπό την οπτική που μας υποδεικνύει «αναντίλεκτα» η Δικαιοσύνη. Οι παρακολουθήσεις που έκανε η ΕΥΠ σε πολιτικά πρόσωπα, στοχεύοντας ακόμη και υπουργούς, την ηγεσία του στρατεύματος, εισαγγελείς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, ήταν απολύτως νόμιμες. Υπ’ αυτήν την έννοια λοιπόν, αναντίλεκτα συνέτρεχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας που επέβαλλαν την επαναλαμβανόμενη ανά δίμηνο παρακολούθησή τους. Ο ελληνικός λαός αλλά και οι ίδιοι οι στόχοι οφείλουν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους τους παρακολουθούσε η εποπτευόμενη από τον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κι ενδεχομένως ορισμένοι και τα συμπεράσματα από τις ακροάσεις τους. Αποτελούσαν τελικώς εθνικό κίνδυνο;

Εκ παραλλήλου τέσσερις ιδιώτες που παραπέμπονται για πλημμεληματικές πράξεις εισήγαγαν κι εγκατέστησαν στη χώρα μας – έτσι για να περνούν την ώρα τους – το παράνομο και κακόβουλο λογισμικό Predator (το οποίο, σημειωτέον, εξαγόταν και σε τρίτες χώρες με άδειες που εκχωρούσε το υπουργείο Εξωτερικών), μέσω του οποίου επιμολύνθηκαν τα κινητά τηλέφωνα πολλών προσώπων. Απ’ αυτά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που στηρίζονται στην προκαταρκτική έρευνα της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον 27 πρόσωπα βρίσκονταν και στη λίστα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Ηταν διπλοί στόχοι. Αναντίλεκτα πρόκειται για μία απίστευτη σύμπτωση!

Από την άλλη, το γεγονός ότι οι ιδιώτες του Predator παρακολουθούσαν χωρίς πρόδηλο προσωπικό κίνητρο κάθε κίνηση των θυμάτων τους, δηλαδή τη δραστηριότητα υπουργών, δημοσιογράφων, αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρηματιών, εγείρει ένα αναντίλεκτο ερώτημα: Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική βρίσκονταν σε καθεστώς βαθιάς ύπνωσης και δεν αντελήφθησαν τη δράση των τυχαίων ιδιωτών εις βάρος σημαινόντων προσώπων του τόπου; Αν ισχύει αυτό, τότε και πάλι αναντίλεκτα οι επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών θα έπρεπε να ξηλωθούν χθες! Αν ωστόσο δεν ισχύει αυτό και η ΕΥΠ γνώριζε τη δράση των ιδιωτών, τότε αναντίλεκτα και καθόλου αυθαίρετα οποιοσδήποτε λογικός πολίτης μπορεί να συμπεράνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες λειτουργούσαν χέρι χέρι με το Predator!

Tι έδειξαν όμως οι τελευταίες εξελίξεις; Οτι η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και την αρχειοθέτηση ενός αναντίλεκτου σκανδάλου επανήλθε ακαριαία στην αλαζονεία του 41% κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Μαξίμου ακόμη και τώρα υποκρίνεται με την όψιμη αφέλεια του δήθεν δικαιωμένου/αδικημένου ότι δεν κατανοεί πως οι υποκλοπές που ξεκίνησαν από την αυλή του δεν προσφέρονται για πολιτικά παιχνίδια. Ιδίως όταν όλοι, και ασφαλώς και η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, γνωρίζουν ότι βρίσκεται στην πλευρά εκείνων που το προκάλεσαν.

Με κλισέ «η Δικαιοσύνη μίλησε» και την επαναφορά του προκλητικού «αυτά κρίθηκαν», η κυβέρνηση της ΝΔ τολμά να κάνει μαθήματα δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το κόμμα που από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από ένα σκάνδαλο που αγγίζει τον πυρήνα ενός κράτους δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με την ευθύνη που του έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός θα αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά μέσα προκειμένου να ξεδιπλωθεί κάθε πτυχή αυτού του αποκρουστικού σκανδάλου που ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι ένα ακόμη σκάνδαλο της ΝΔ. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έρθει και η σειρά της δημοκρατίας να μιλήσει…

Η Βούλα Κεχαγιά είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ