Υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης κάποιους από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του, για να υποδεχθεί χθες στο αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης ορισμένους από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής μεταξύ δυτικών χωρών και Ρωσίας – Λευκορωσίας, σημείωσε ότι η απόφαση για την ανταλλαγή ήταν σωστή, λέγοντας ότι «ακόμα και αν κάποιος είχε αμφιβολίες, δεν τις έχει πια αφότου μιλήσει με εκείνους που απελευθερώθηκαν».
«Και το γεγονός ότι εκείνοι που πρέπει να φοβούνται για τη ζωή τους επειδή υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία μπορούν κατόπιν να υπολογίζουν και στην προστασία των άλλων, είναι μέρος της εικόνας που έχουμε για τους εαυτούς μας ως μιας δημοκρατικής, ανθρωπιστικής κοινωνίας», συμπλήρωσε.
Έβαν Γκέρσκοβιτς: Η στιγμή που αγκαλιάζει τη μητέρα του (pic)
Έκανε λόγο για «πολύ συγκινητική» συνάντηση, ενώ τόνισε ότι πολλοί δεν περίμεναν ότι αυτό θα συνέβαινε τώρα, καθώς και ότι φοβούνταν για την υγεία και τη ζωή τους, για αυτό και είναι σημαντικό «το ότι καταφέραμε τώρα να τους προσφέρουμε εδώ αυτή την προστασία».
Η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, χαρακτήρισε την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ δυτικών χωρών και Ρωσίας – Λευκορωσίας ως ένα «εξαιρετικά ευαίσθητο δίλημμα», ξεκαθαρίζοντας ότι κανένας στην Κυβέρνηση δεν έλαβε εύκολα αυτή την απόφαση.
Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα για τον Ρώσο υπήκοο Βαντίμ Κρασίκοφ η Ρωσία απελευθέρωσε, μεταξύ άλλων, επιφανή μέλη της αντιπολίτευσης, όπως τον Βλαντιμίρ Kαρά Μουρσά. Η εξέταση της υπόθεσης και η απόφαση που ελήφθη ήταν «εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα», με έντονη συναισθηματική φόρτιση, για το οποίο πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση, όπως επεσήμανε η Μπέρμποκ, η οποία ωστόσο έκανε λόγο για μια «ημέρα ανακούφισης».
Στη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων, συνολικά 26, στην οποία προχώρησαν η Ρωσία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη, περιλαμβάνονται πέντε Γερμανοί, αλλά και ο καταδικασθείς «δολοφόνος του Tiergarten» Βαντίμ Κρασίκοφ. Ο Ρώσος υπήκοος Βαντίμ Κρασίκοφ καταδικάστηκε το 2021 σε ισόβια κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Γεωργιανού αντιφρονούντος, τσετσενικής καταγωγής, Τσανγκοσβίλι στην περιοχή Tiergarten του Βερολίνου, και μάλιστα κατ’ εντολή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες την απέλαση του Κρασίκοφ στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής, τονίζοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο επετεύχθη η απελευθέρωση κρατουμένων από φυλακές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Η εφημερίδα FAZ σημειώνει ότι σημαντικό ρόλο στη συμφωνία ανταλλαγής έπαιξε όπως φαίνεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν, ο οποίος έδωσε εντολή στον Γενικό Εισαγγελέα για μη συνέχιση της εκτέλεσης της ποινής του Kρασίκοφ, κάτι που σύμφωνα με την FAZ προκάλεσε δυσαρέσκεια στους κύκλους της Εισαγγελίας στην Καρλσρούη, διότι ναι μεν η εντολή του Υπουργού ήταν «νόμιμη» αλλά όχι απολύτως κατανοητή. Σύμφωνα δε με την Καρσλρούη, η απόφαση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τους συγγενείς του δολοφονηθέντος, ενώ ο Mπούσμαν δήλωσε ότι για την ελευθερία των κρατουμένων έπρεπε να γίνουν παραχωρήσεις: «Ως Υπουργός Δικαιοσύνης είμαι υπεύθυνος για μια ιδιαίτερα πικρή παραχώρηση», δήλωσε σχετικά.
Η εφημερίδα SZ αναφέρει πως η γερμανική Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η εγκληματική ενέργεια του Κρασίκοφ δεν ήταν τίποτε λιγότερο από «κρατική τρομοκρατία», κατ’ εντολή της Μόσχας. Δυόμιση χρόνια μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε μέσω Άγκυρας στη Μόσχα. Προσθέτει ότι ο Ρώσος κρατούμενος ποτέ δεν ομολόγησε την πράξη του και στωικά περίμενε πότε η Μόσχα θα καταφέρει να τον απελευθερώσει.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται ότι διαδραμάτισαν οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις, καθώς για τον Λευκό Οίκο ήταν εξ’ αρχής σαφές ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έθετε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανταλλαγή, την απελευθέρωση του Kρασίκοφ. Υπήρξαν βεβαίως και επιφυλάξεις, ιδίως από το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως τονίζεται, που εφιστούσαν την προσοχή στο γεγονός ότι δεν πρόκειται απλά για μια ανταλλαγή κρατουμένων όπως στον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά την ανταλλαγή ενός δολοφόνου που με τον τρόπο αυτό απαλλάσσεται από την ποινή του, γεγονός που καθιστά εύκολο για τον Ρώσο Πρόεδρο στο μέλλον να στέλνει στη Γερμανία δικούς του ανθρώπους με την εντολή να διαπράξουν εγκλήματα ή πράξεις δολιοφθοράς.
Σύμφωνα με την SZ για κάποιο διάστημα η γερμανική Κυβέρνηση εξέταζε και το ενδεχόμενο συμπερίληψης στη συμφωνία του Αλεξέι Ναβάλνι, αν και δεν είναι σαφές αν ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να τον ανταλλάξει. Ωστόσο το ζήτημα θεωρήθηκε λήξαν όταν ο Ναβάλνι πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στις ρωσικές φυλακές.
Πηγή: ΚΥΠΕ