Εγραψαν ιστορία

Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα (και) χθες με τα δύο χρυσά δίδυμα της κωπηλασίας να προσθέτουν δύο ακόμα (χάλκινα) μετάλλια στη συγκομιδή της ελληνικής αποστολής ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα τέσσερα ως τώρα.

Με συγκλονιστική κούρσα οι Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου έφτασαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με χρόνο 6:13.44 χάνοντας το ασημένιο για μόλις 11 εκατοστά του δευτερολέπτου από τους Ιταλούς Στέφανο Οπο και Γκάμπριελ Σοάρες.

«Δεν ξέρω αν μας περιμένατε να δίνουμε συνέντευξη για ένα μετάλλιο, αλλά εμείς το πιστέψαμε, το καταφέραμε, έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και είμαστε εδώ. Θέλω να χαιρετήσω τους δικούς μου που με βλέπουν αυτήν τη στιγμή, το αφιερώνω σε όλους αυτούς που με έχουν στηρίξει και ευχαριστώ τη μητέρα μου που είναι δίπλα μου σε ό,τι και αν κάνω. Δεν άντεξα στην απονομή όταν είδα συγγενείς και φίλους από τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά και δάκρυσα. Το λέω τώρα και τρέμω» είπε ο Πέτρος Γκαϊδατζής ενώ ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου εμφανώς επίσης συγκινημένος περιεργαζόταν το μετάλλιο:

«Ναι ξέρετε δεν το πιστεύω ακόμα, ευτυχώς είναι βαρύ το μετάλλιο και θα το συνειδητοποιήσω, πού θα πάει. Εμείς το περιμέναμε, αλλά τώρα που σκέφτομαι τους δικούς μου, το τι έχουμε περάσει για να έρθουμε εδώ πέρα, ειλικρινά δεν μπορώ να το εκφράσω».

Στις γυναίκες οι Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, πραγματοποιώντας τρομερή εμφάνιση κυρίως στα τελευταία 500 μέτρα όπου με ντεμαράζ λίγο έλειψε να φτάσουν και στο ασημένιο. Τελικά ήταν τρίτες με 6:49.28.

«Δεν έχουμε καταλάβει αυτό που πετύχαμε. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένες. Οταν τερμάτισα γύρισα απλώς πίσω και είπα στη Μιλένα “Τι κάναμε;”.  Είναι τρομερό» είπε η Ζωή Φίτσιου ενώ η Μιλένα Κοντού πρόσθεσε: «Τα συναισθήματα είναι απίστευτα. Κάναμε τρομερό σπριντ στο τέλος και είπαμε ότι ή θα… πεθάνουμε ή θα βγούμε με μετάλλιο».

Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Ευαγγελία Αναστασιάδου έδωσαν ό,τι είχαν στον τελικό της δικώπου γυναικών, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να βρεθούν στα μετάλλια, μένοντας  στην 6η θέση.

Σήμερα (11.30) ολοκληρώνεται η κωπηλασία με τον Στέφανο Ντούσκο να διεκδικεί ένα ακόμα μετάλλιο μετά το χρυσό του Τόκιο, στο σκιφ.

Στα άλλα σπορ

Στον στίβο η Τατιάνα Γκούσιν προκρίθηκε στον αυριανό τελικό του ύψους καθώς πέρασε το 1.92, ενώ αποκλείστηκε η Παναγιώτα Δόση (δεν πέρασε το 1.83). Στον αυριανό τελικό της σφύρας (21.30) με βολή 75.53 πέρασε ο Χρήστος Φραντζεσκάκης. Αποκλείστηκε ο Μιχάλης Αναστασάκης (καλύτερη βολή 70.14).

Η Πολυνίκη  Εμμανουηλίδου αποκλείστηκε από τα ημιτελικά των 100 μέτρων (26η θέση με 11.25).

Στη σκοποβολή ο Μάκης Μίτας βρίσκεται στην όγδοη θέση του προκριματικού του σκιτ, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σήμερα με το δεύτερο σκέλος και ο Χαράλαμπος Χαλκιαδάκης 12ος με τους πρώτους έξι να προκρίνονται στον τελικό.

Η Αννα Κορακάκη αποκλείστηκε από τον τελικό των 25 μέτρων πυροβόλου.