Χωρίς φαβορί οι εκλογές

Η αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Χειμάρρας, που διεξάγονται υπό τη βαριά σκιά της υπόθεσης Μπελέρη, φτάνει στο τέλος της καθώς από αύριο θα είναι γνωστή η ετυμηγορία των περίπου 9.000 εγγεγραμμένων οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο, προσωρινά τουλάχιστον, τελεία και στη διπλωματική κρίση Ελλάδας – Αλβανίας, η οποία έφτασε στο απόγειο μετά την πρόσφατη καθαίρεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Ετι περαιτέρω, βέβαια, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις επιβάρυνε η νέα αναβολή της εκδίκασης της αίτησης του «γαλάζιου» πλέον ευρωβουλευτή για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους, με την επίκληση της έλλειψης προσωπικού λόγω καλοκαιρινών αδειών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο Φρέντι Μπελέρης να παραμένει εντός φυλακής έως και τις 2 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ακόμη μια μεθόδευση του καθεστώτος Ράμα» που έχει ως στόχο την «υλοποίηση στη Χειμάρρα ενός σχεδίου υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών και της τρομοκράτησης όποιου εναντιώνεται».

Mήνυμα ελευθερίας. Στο τελευταίο κάλεσμα που απηύθυνε, ενόψει των εκλογών της 4ης Αυγούστου, για μαζική συμμετοχή, ο Φρέντι Μπελέρης υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει το να κερδηθεί η μάχη με την επικράτηση του υποψηφίου που ο ίδιος στηρίζει, του Πέτρου Γκικουρία, καθώς, όπως επεσήμανε, «η νίκη του θα είναι ένα μήνυμα ελευθερίας και υπερηφάνειας». Ο ίδιος ο υποψήφιος χαρακτήρισε «αστείες δικαιολογίες» τους ισχυρισμούς των αλβανικών Αρχών αναφορικά με τις αναβολές εκδίκασης της αποφυλάκισης Μπελέρη, τασσόμενος υπέρ όσων υποστηρίζουν πως ο πραγματικός λόγος που ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής κρατείται είναι ο φόβος που επικρατεί στο «στρατόπεδο» του έτερου υποψηφίου Βαγγέλη Τάβου – ο οποίος θεωρείται «εκλεκτός» του Εντι Ράμα – ότι εκτός κελιού θα μπορούσε να επηρεάσει το αμφίρροπο αποτέλεσμα, στο οποίο αναλυτές δίνουν πιθανότητες 50 – 50, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να κριθεί από το μέγεθος της συμμετοχής των Χειμαρριωτών από την Ελλάδα, οι οποίοι αυτήν την περίοδο βρίσκονται για διακοπές στην Αλβανία, γεγονός που, όπως λένε, «χαλάει» κάπως τα σχέδια όσων έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διεξαχθούν οι εκλογές άμεσα και με τον Μπελέρη στη φυλακή.

«Η Χειμάρρα έχει πια ευρωβουλευτή, ήρθε η ώρα από τις 4 Αυγούστου να αποκτήσει και δήμαρχο» δήλωσε πρόσφατα ο Πέτρος Γκικουρίας, που κατήγγειλε τον «αντίπαλό» του ότι μετέφερε τη ληξιαρχική του πράξη από τη Δρόπολη στη Χειμάρρα, την ώρα που αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η μεταφορά 310 ψηφοφόρων στον Δήμο Χειμάρρας από άλλες περιοχές, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζουν τον Βαγγέλη Τάβο. Οσον αφορά την αριθμητική των εκλογών, από την πλευρά Γκικουρία σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει περίπου 1.800 Χειμαρριώτες από Ελλάδα, εκ των οποίων το 70% στηρίζει Μπελέρη, ενώ τονίζεται πως ο ίδιος ο Μπελέρης είχε επικρατήσει με μόλις 17 ψήφους, το οποίο δικαιολογεί και τις κινήσεις εκφοβισμού από τον κρατικό μηχανισμό που καταγγέλλουν ότι υφίστανται οι κάτοικοι τις τελευταίες εβδομάδες μέσω προστίμων στις επιχειρήσεις τους, καθώς και τη σημασία που έχουν ακόμη και λίγες εκατοντάδες ψηφοφόροι από άλλες περιοχές στο παρά ένα της κάλπης.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Τάβος, που προκρίνει το σύνθημα «λύσεις και όχι κρίσεις», έχοντας προτείνει και αντιδημαρχία στον Γκικουρία, προεξοφλώντας έτσι την ήττα του, αποτινάσσει τον τίτλο «εκλεκτός», λέγοντας πως κλήθηκε να είναι υποψήφιος ως κάποιος που μπορεί να λύσει προβλήματα. Εντούτοις, από τους αντιπάλους του περιγράφεται ως «μέρος του προβλήματος», ενώ τονίζεται ότι δεν πήρε αποστάσεις όταν ενώπιόν του υποστηρικτής του κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον επιλέξουν «ώστε να εξαλειφθεί η ελληνική γλώσσα μετά τις 5 Αυγούστου».

Εως ότου ανοίξει η κάλπη, η Αθήνα παρακολουθεί από απόσταση επιφυλασσόμενη να τοποθετηθεί αμέσως μετά. Η τελευταία λέξη από πλευράς ελληνικής διπλωματίας πάντως ήταν σαφής, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επισημαίνει, ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, πως «εκπτώσεις στα θεμελιώδη, κράτος δικαίου, δημοκρατία, τήρηση συμφωνημένων, δεν μπορεί να υπάρξει».