Πού αφήνουν οι γονείς τα παιδιά το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να παραμένει για τα παιδιά η εποχή των διακοπών, της χαράς και της ξεγνοιασιάς, όμως για τους γονείς είναι η εποχή που σε όσα τους απασχολούν έρχεται να προστεθεί και η αναζήτηση του βέλτιστου τρόπου διαχείρισης του άφθονου ελεύθερου χρόνου που έχουν τα παιδιά. Με σχεδόν δεδομένη την εργασία και των δύο, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος με τα παιδιά για μεγάλο μέρος της ημέρας, τη δυσκολία που έχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες που ζουν στην πόλη να ανταποκριθούν πλήρως στον απαιτητικό ρόλο της φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης των εγγονιών τους και βεβαίως το ξεθώριασμα της έννοιας της «γειτονιάς» – ιδίως στις μεγαλουπόλεις – ως χώρου παιχνιδιού και συναναστροφής, οι επιλογές που απομένουν δεν είναι πολλές.

Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει τα summer camps, που λειτουργούν ως χώροι παιχνιδιού, αποσυμπίεσης και κοινωνικοποίησης, μακριά από τις οθόνες της τηλεόρασης και των τάμπλετ, χώροι που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών και υπόσχονται ότι θα εξασφαλίσουν τόσο τη διασκέδαση των παιδιών όσο και την ασφάλειά τους τις ώρες που οι γονείς τους θα εργάζονται.

 

Summer camps για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο δείχνει ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές ως προς τον χαρακτήρα που έχουν αυτοί οι χώροι. «Summer Camp Ρομποτικής», «Καλλιτεχνικό Summer Camp», summer camp σε αθλητικούς συλλόγους, ναυτικούς ομίλους αλλά και σε σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ακόμη και σε μουσεία. Οι τιμές για την παροχή αυτών των υπηρεσιών ποικίλλουν, αναλόγως των δραστηριοτήτων που προσφέρονται, της διάρκειας των σχετικών προγραμμάτων, του είδους του παρόχου. Ετσι, ένας γονέας μπορεί να βρει ανάλογες παροχές ξεκινώντας από εντελώς δωρεάν, στην περίπτωση των summer camps που διοργανώνουν οι δήμοι, ή και να σκαρφαλώνουν σε τιμές που αγγίζουν μέχρι και τα 500 ευρώ εβδομαδιαίως για το κάθε παιδί που απασχολείται εάν κρίνουμε από τον αναρτημένο τιμοκατάλογο γνωστού ιδιωτικού σχολείου της πρωτεύουσας. Κατά μέσο όρο, πάντως, η χρέωση για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών κυμαίνεται περίπου στα 100 ευρώ την εβδομάδα για το κάθε παιδί, αλλά και αυτή μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των ωρών και των ημερών της απασχόλησης, με την ταυτόχρονη δυνατότητα έκπτωσης αν πρόκειται για δύο ή και περισσότερα παιδιά της ίδιας οικογένειας κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα αγοράς και η εύρεση του κατάλληλου χώρου για τα παιδιά αποτελεί μια απαιτητική και σύνθετη διαδικασία για τους γονείς, καθώς σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια επιπλέον επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, πατέρας του εννιάχρονου Νικόλα, «γενικώς, επιδιδόμαστε σε αγώνα δρόμου για να βρεθεί το κατάλληλο camp και να εγγραφεί το παιδί πριν κλείσουν οι θέσεις, ενώ το κόστος ποικίλλει και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει ακόμη και τα 250 ευρώ την εβδομάδα».

 

Στόχος η εξασφάλιση ποιοτικού χρόνου. «Στο δικό μας summer camp oι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 70 και 110 ευρώ την εβδομάδα για κάθε παιδί και εξαρτώνται ανάλογα με τις ώρες και τις εβδομάδες συμμετοχής» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Μελίνα Σκούφου, σκηνοθέτρια, θεατροπαιδαγωγός και ιδρύτρια της «Συμμορίας του Ηλιου», ενός χώρου με επίκεντρο την τέχνη που φιλοξενεί όλον τον χρόνο εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Η ίδια και οι συνεργάτες της υποδέχονται παιδιά ηλικίας 4-12 ετών για έξι εβδομάδες το καλοκαίρι και για δύο εβδομάδες το φθινόπωρο. «Ο χώρος μας είναι προσανατολισμένος έτσι ώστε να στοχεύει στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες: θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, κατασκευές, μουσικοκινητική αγωγή. Επίσης, κάνουμε και κάποιες έξτρα δραστηριότητες, όπως τα εργαστήρια μυθολογίας αλλά και το εργαστήριο πειραμάτων με διάφορα υλικά» συνεχίζει.

Η ίδια, δε, παραδέχεται πόσο αναζωογονητική είναι η συναναστροφή με παιδιά, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι… έγνοιες του σχολείου μπαίνουν σε παύση και μοναδικό μέλημα αποτελεί η διασκέδαση: «Είναι απολαυστικό να βλέπεις τα παιδιά να παίζουν ζώντας σε έναν δικό τους κόσμο που βρίσκεται στα όρια της φαντασίας τους. Εκείνες τις στιγμές όλος ο χώρος πάλλεται από την ενέργεια του δικού τους παιχνιδιού. Και αυτό είναι πολύ όμορφο. Αλλωστε, το καλοκαίρι σημαίνει παιχνίδι και το παιχνίδι θα ανήκει για πάντα στα παιδιά».

«Ο κύριος στόχος είναι να απασχολείται ευχάριστα το παιδί σε ένα ασφαλές περιβάλλον» υπογραμμίζει ο πατέρας του εννιάχρονου Νικόλα και συμπληρώνει τις προτεραιότητες των γονέων στην επιλογή του κατάλληλου χώρου: «Σημαντική, επίσης, είναι η κοινωνικοποίηση του παιδιού αλλά και η δημιουργικότητα, το ότι θα ζωγραφίσει, θα κάνει μια κατασκευή. Στη δική μας περίπτωση, το θεατρικό παιχνίδι είναι κάτι που τον ευχαριστεί πολύ. Το περιμένει πώς και πώς». Από την πλευρά του, άλλωστε, και ο ίδιος ο εννιάχρονος δηλώνει ενθουσιασμένος με τις καλοκαιρινές δραστηριότητές του. «Μου αρέσουν όλα όσα κάνουμε εκεί. Μου άρεσε τόσο πολύ το αερόστατο που κατασκευάσαμε. Εχω κάνει πολλές παρέες στο camp, αλλά ο καλύτερός μου φίλος είναι ο Φίλιππος» λέει.