H λύση των camps

Το καλοκαίρι τα camps αποτελούν μια επιλογή όπου τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με πολλές δραστηριότητες έτσι ώστε να μην είναι καθηλωμένα σε ένα κινητό ή τάμπλετ. H λύση των camps είναι αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις, εφόσον οι γονείς εργάζονται και δεν υπάρχουν άλλα συγγενικά πρόσωπα να ασχοληθούν με τα παιδιά. Ασφαλώς, πρέπει το ίδιο το παιδί να θέλει, να μην το πιέσουμε, να εξετάσουμε αν μπορεί να διαχειριστεί θέματα αποχωρισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες για τα παιδιά και πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία τους να τις περάσουν όπως θέλουν.

Το camp είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, τα παιδιά επωφελούνται σε πολλά επίπεδα, όπως:

Κοινωνικότητα: Μπορούν να γίνουν πιο κοινωνικά, επικοινωνιακά, μαθαίνουν να εμπλέκονται σε νέες ομάδες, με ποικιλία παιδιών και ηλικιών, γεγονός που εμπλουτίζει την προσαρμοστικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητές τους. Μαθαίνουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται, να επιλύουν προβλήματα, να εμπλέκονται σε ομάδες διαφορετικές από του σχολείου και να μαθαίνουν νέους τρόπους ζωής.

Κάνουν καινούργιους φίλους που μπορεί να τους κρατήσουν και για πολλά χρόνια. Παράλληλα, μειώνονται η κοινωνική φοβία, το αίσθημα ντροπής, συστολής και απόσυρσης που έχουν κάποια παιδιά.

Ψυχαγωγία: Μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες και να ψυχαγωγηθούν μέσα από ομαδικά παιχνίδια, καλλιτεχνικές δραστηριότητες κ.λπ. Επίσης, ανακαλύπτουν καινούργια πράγματα που τους αρέσουν, που ίσως σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να συμβεί. Ετσι διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους και τη φαντασία τους.

Σωματική δραστηριότητα: Ασκούνται, αθλούνται, μαθαίνουν σπορ, που ίσως πριν δεν θα ήξεραν, εξοικειώνονται με τις σωματικές του δυνάμεις και αντοχές. Παράλληλα, μαθαίνουν πώς να είναι ασφαλή.

Γνωστική ανάπτυξη: Η συμμετοχή στις παραπάνω δραστηριότητες ή και σε μαθησιακές δραστηριότητες συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, γιατί τα παιδιά καλούνται να χειριστούν πληθώρα διαφορετικών ερεθισμάτων και καταστάσεων που οξύνουν όλες τις γνωστικές λειτουργίες. Επίσης, «μαθαίνουν» χωρίς να το συνειδητοποιούν, γιατί δεν είναι σε μια «εξ ορισμού» εκπαιδευτική διαδικασία όπως το σχολείο. Τα παιδιά μέσα από τα camps μαθαίνουν να βγαίνουν «από τη βολή τους», δοκιμάζουν καινούργια πράγματα, που, έστω και αν τους φοβίζουν και τους αγχώνουν λίγο, τους ωθούν μα κάνουν βήματα μπροστά. Και όλα τα παραπάνω τα κάνουν μόνα τους χωρίς την παρουσία των γονιών.

Οι δραστηριότητες αυτές ενισχύουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και την πίστη ότι μπορούν να καταφέρουν περισσότερα απ’ όσα νόμιζαν. Ασφαλώς, καθήκον των γονιών είναι να βρουν ένα αξιόπιστο και ποιοτικό camp για να διασφαλίσουν τα παραπάνω και να έχουν τα παιδιά τους μια ευχάριστη, χαρούμενη και δημιουργική εμπειρία, που θα προωθήσει την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Η Ιλια Ν. Θεοτοκά είναι κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο